«Το HDP λέει “ΟΧΙ” και οργανώνει πολιτικές εκδηλώσεις για να καλέσει όλη την τουρκική κοινωνία να πει “όχι” στην προσπάθεια του Ερντογάν να χτίσει μια δικτατορία στη χώρα»: Λίγες μόνο ημέρες πριν το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής στην Τουρκία, ο Cihan Erdal, εκπρόσωπος της Νεολαίας του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος στο 1ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει για τις τρέχουσες εξελίξεις στη γείτονα.
«Το δημοψήφισμα θα αλλάξει το μέλλον της Τουρκίας. Αν κερδίσει το ναι, ο Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία να σταθεροποιήσει το αυταρχικό καθεστώς του μέχρι, πιθανότατα, τον θάνατό του!», τονίζει ο C. Erdal.
Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδιώκει τη μετατροπή της χώρας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική δημοκρατία, η τουρκική εκδοχή της οποίας θα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει επικρίσεις και προβληματισμούς από πολλούς αναλυτές. Η κυριότερη είναι η σύνδεση των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες σχεδόν σε κάθε περίπτωση θα διεξάγονται ταυτόχρονα, ακόμη και αν πρόκειται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Έτσι, το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Τουρκίας να προέρχεται από διαφορετική πολιτική παράταξη από εκείνη που πλειοψηφεί στο κοινοβούλιο (όπως συμβαίνει συχνότατα στις ΗΠΑ) μειώνεται σοβαρά, γεγονός που εγείρει προβληματισμούς για μια σχεδόν ανεξέλεγκτη προεδρική ηγεμονία.
«Οι άνθρωποι στην Τουρκία πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον άνθρωπο, δεν μπορούμε να ενισχύσουμε τον αγώνα μας για τον εκδημοκρατισμό της χώρας και έχουν χάσει τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον», προσθέτει ο C. Erdal δίνοντας παράλληλα την άποψη του αριστερού και προοδευτικού κινήματος: «Οι Αριστεροί και όλοι οι δημοκράτες προσπαθούμε να πείσουμε για το αντίθετο: Ναι, μπορούμε να σταματήσουμε τον Ερντογάν, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν υποστηρίζει αυτήν την τρέλα!».
«HAYIR» που θα πει «ΝΑ» που θα πει «ΟΧΙ», σχηματισμένο από τον Erdal και μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
Το HDP και η κατάσταση στα ανατολικά
Με αφορμή την πρόσφατη απεργία πείνας του έγκλειστου ηγέτη του HDP, ο Erdal αναφέρει ότι ο Ντεμιρτάς και τα υπόλοιπα στελέχη του HDP σταμάτησαν την απεργία πείνας διότι πήραν διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης για βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές. «Όπως λέει πάντα ο συμπρόεδρος μας, ο Ντεμιρτάς, στη φυλακή ή στον δρόμο, στο κοινοβούλιο και οπουδήποτε, δίνουμε τη μάχη, μάχη σε κάθε μέρος, δεν έχει καμία διαφορά».
Είναι πράγματι, του λέμε, σπουδαίος ο αγώνας που δίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Τουρκία απέναντι στη λογοκρισία, τον φόβο και την τρομοκρατία σε βάρος όποιου αντιστέκεται ή δεν αποδέχεται την πολιτική του AKP (το κόμμα “Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” του Ερντογάν).
Μας περιγράφει επίσης την κατάσταση στο ανατολικό κομμάτι της χώρας όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο: «Στις κουρδικές πόλεις της Τουρκίας οι άνθρωποι ζούσαν σε άθλιες συνθήκες για μεγάλο διάστημα, εν μέσω ενός πολέμου μεταξύ του κράτους και του PKK. Σήμερα υπάρχει ακόμα βία, οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν έξω, φοβούνται για την επιβίωσή τους, φοβούνται ότι δεν θα έχουν ποτέ μια ομαλή καθημερινότητα. Αν κερδίσει το “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην ειρηνευτική διαδικασία διότι θα έχουμε δύναμη και θα μπορούμε να πούμε ότι η πολιτική του Ερντογάν στο κουρδικό ζήτημα ήταν λάθος. Οι άνθρωποι στα ανατολικά της Τουρκίας τον καλούν να επιστρέψει στην ειρηνευτική διαδικασία και σε αυτήν θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), το MHP (εθνικιστές) και όλα τα κόμματα».
Πώς όμως προσπαθεί, παρά τις διώξεις, το HDP να εδραιωθεί στην κοινωνία και να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο;
Όπως μας λέει ο Erdal, αναφορικά με την ύπαρξη πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών, το CHP περιγράφει τον εαυτό του σαν σοσιαλδημοκρατικό και, «παρά τις αμφιβολίες μας, έχουμε καλή επικοινωνία όχι τόσο με την ηγεσία και τα στελέχη, όσο με τους υποστηρικτές του κόμματος αυτού οι οποίοι έχουν δημοκρατική κουλτούρα, είμαστε μαζί στους δρόμους, χτίζουμε από κοινού επιτροπές υπέρ του όχι στο δημοψήφισμα». Μετά την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής 16 Απριλίου, εκτιμάει ότι η συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, και φυσικά μεταξύ HDP και CHP, μπορεί να μπει σε άλλη βάση. Άλλωστε το ίδιο το HDP αποτελεί έναν συνασπισμό αριστερών δυνάμεων, μία ομπρέλα για πολλά σοσιαλιστικά και αριστερά κόμματα.
O «τσαμπουκάς» με το βλέμμα στο εσωτερικό
Αναφορικά με την επιρροή της αυταρχισμού του Ερντογάν στις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ο συνομιλητής μας υπογραμμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος δοκιμάζει την εθνικιστική του πολιτική ως εργαλείο ενδυνάμωσής του στο εσωτερικό. Κάνοντας επίδειξη δύναμης απέναντι σε άλλες χώρες (εδώ ανέφερε χαρακτηριστικά την πρόσφατη αντιπαράθεση με την Ολλανδία) και χρησιμοποιώντας ακραία ρητορική, λέει προς τους Τούρκους, «να, δείτε πόση δύναμη έχω». «Αυτός είναι ο τρόπος του Ερντογάν να κάνει πολιτική, θεωρεί ότι έτσι κερδίζει την υποστήριξη της τουρκικής κοινωνίας», καταλήγει ο Erdal λίγο πριν αναχωρήσει για τη δύσκολη μάχη με τις ευχές για κουράγιο από τους συντρόφους του της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και άλλων αριστερών οργανώσεων της Ευρώπης.
Τη συνέντευξη πήρε ο Τάσος Γιαννόπουλος
Πηγή: Left.gr