Αποφασισμένη η κυβέρνηση – Δ. Τζανακόπουλος: “Σημείο μη επιστροφής η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση”
Μια πρώτη αίσθηση, για το κατά πόσον έχουν λειτουργήσει οι μέχρι στιγμής παρασκηνιακές συνομιλίες που πραγματοποιούνται ένθεν κακείθεν, προκειμένου να έχει υπάρξει τουλάχιστον πολιτική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, πιθανότατα να λάβει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο συνεδρίασης του EWG.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στην “Αυγή” ότι “η Ελλάδα συζητά οποιαδήποτε πρόταση βάζει τη χώρα στο QE και είναι κοινωνικά βιώσιμη”. Σε αυτή την κατεύθυνση άφηναν ανοιχτό ένα ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης με βάση την πρόταση της Κομισιόν για κατάτμηση της αξιολόγησης, διευκρινίζοντας πάντως ότι κάτι τέτοιο φαίνεται να μην καλύπτει τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Σχετικά με το θέμα αυτό ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε στο κανάλι “Ε” πως αποτελεί «δεδηλωμένο πρωτεύοντα στόχο” της ελληνικής κυβέρνησης η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη, πέραν της ρευστότητας στην αγορά, “θα παρασύρει τα ελληνικά ομόλογα προς τα κάτω και ταυτόχρονα θα στείλει ένα μήνυμα ως σημείο μη επιστροφής».
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου μετά το 2018, είπε ότι πρέπει κανείς να «κρατά μικρό καλάθι» στα διάφορα σενάρια που διαρρέουν και ταυτόχρονα αποσαφήνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφιστεί από την κυβέρνηση κανένα μέτρο που να έχει άμεση εφαρμογή. Δήλωσε, δε, πως η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ψήφιση οποιουδήποτε προληπτικού μέτρου προσθέτοντας ότι «δεν θα δεχθούμε συμφωνία που δεν θα είναι κοινωνικά βιώσιμη». Είπε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει μέχρι τέλους στην αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Οι καταγραφές της οικονομίας μας έχουν αναγνωριστεί από την ΕΚΤ, το Eurogroup και την Κομισιόν» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι η διελκυστίνδα, τελικά, αφορά το σύνολο της Ευρώπης και το ΔΝΤ. Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΔΝΤ, είπε ότι το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει και να πει αν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα υπενθυμίζοντας ότι είναι μέρος της συμφωνίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε, τέλος, την ύπαρξη συμφωνίας για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην πρόσφατη επιστολή Τσακαλώτου προς το Ταμείο.
Π. Ρήγας: “Δεν θα υπογράψουμε αβλεπί παράλογο πακέτο μέτρων”
Επίσης, ο Πάνος Ρήγας δήλωσε στον “Real FM” και τον Νίκο Χατζηνικολάου πως “δεν υπάρχει κανένα δίλημμα μεταξύ εκλογών και προνομοθέτησης ενός παράλογου πακέτου μέτρων« συμπληρώνοντας πως »το ενδεχόμενο των εκλογών το αποκλείουμε και είναι επικίνδυνη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία η εκβιαστική στάση της Ν.Δ. στο συγκεκριμένο θέμα”.
“Εμείς παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Κάθε καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία, που έχει κάνει τόσο μεγάλα βήματα όπως πλέον αναγνωρίζουν τόσο οι θεσμοί όσο και το ΔΝΤ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση θα υπογράψουμε αβλεπί ένα παράλογο πακέτο μέτρων” ξεκαθάρισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως “είναι αναγκαίο και εφικτό να γίνει μια συμφωνία κοινωνικά βιώσιμη και χωρίς παράλογες απαιτήσεις”.
Την ίδια ώρα πάντως οι συζητήσεις στο παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν, με τους Ευρωπαίους να μην έχουν γνωστοποιήσει προς την ελληνική κυβέρνηση μια συνολική πρόταση, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους.
Μετά και τη νέα χθεσινή επιμονή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πως ορισμένες μεταρρυθμίσεις (ασφαλιστικό και φορολογικό) δεν έχουν εφαρμοστεί, παραμένει ερωτηματικό το ποια θα είναι η συγκεκριμένη απάντηση της ευρωπαϊκής πλευράς, με δεδομένες τις πολιτικές διαφωνίες που εκφράστηκαν την Τρίτη διά στόματος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πάντως επέμεινε χθες στην ανάγκη παραμονής του Ταμείου.
“Είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε έμπιστοι σύμβουλοι και ανελέητα ειλικρινείς”
Επιμένει για ασφαλιστικό και φορολογικό η Κρ. Λαγκάρντ
Το ΔΝΤ προσπάθησε να είναι ο ανελέητα ειλικρινής κήρυκας της αλήθειας στην τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα, υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ στη σκιά των αντιδράσεων του επικεφαλής του Eurogroup, αλλά και του διδύμου Ευκλείδη Τσακαλώτου – Γιάννη Στουρνάρα, που κατηγόρησαν τους συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ ως υπερβολικά απαισιόδοξους.
Όταν εκδίδουμε μια έκθεση όπως αυτήν για την Ελλάδα, συμβάλλουμε στη διαφάνεια, υποστήριξε η κ. Λαγκάρντ σε ομιλία για τη διαφάνεια σε εκδήλωση του Atlantic Council. «Οι άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν με τα συμπεράσματά μας, αλλά είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι, με ξεκάθαρη δέσμευση να είμαστε ένα έμπιστος σύμβουλος και ένας ανελέητα ειλικρινής κήρυκας της αλήθειας» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου. Δεν παρουσιάζουμε τα πράγματα καλύτερα από ό,τι είναι, τόνισε.
Ακόμη υπογράμμισε: «Ναι, δεχόμαστε συχνά κριτική και από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά αναγνωρίσαμε τις τεράστιες θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό. Αλλά αυτό που τονίζουμε στην έκθεση είναι πως ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμοστεί» είπε αναφερόμενη σε ασφαλιστικό και φορολογικό συμπληρώνοντας: “Στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από τα πράγματα που είπαμε».
Εν αναμονή της αποσαφήνισης της γραμμής Τραμπ
Η αποσαφήνιση της θέσης του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως προς το ελληνικό ζήτημα θα αποτελέσει τον καταλύτη στη διαμάχη της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ. Αυτή είναι η εκτίμηση στην οποία καταλήγει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας από τους σημαντικότερους αναλυτές των ευρωπαϊκών θεμάτων, ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS), το οποίο έχει έδρα τις Βρυξέλλες. «Αυτές οι διαφορές απόψεων θα συνεχιστούν έως ότου η διοίκηση Τραμπ πάρει σαφώς μία θέση» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκρος.
Φοίβος Κλαυδιανός
Πηγή: Η Αυγή