Συνεντεύξεις

Η Μέρκελ θα στραφεί ακόμα περισσότερο προς τα δεξιά. Συνέντευξη με τον Κλάους Έρνστ, βουλευτή της Ντι Λίνκε

Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης

Μπαίνοντας σε μια χρονιά εκλογών για τη Γερμανία, θα ήθελα να μας ενημερώσετε σχετικά με το πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό.

Το συντηρητικό κόμμα βρίσκεται σήμερα σε έναν μεγάλο ανταγωνισμό με το δεξιό λαϊκιστικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Το AfD σημειώνει άνοδο γιατί προσελκύει κυρίως τους ανθρώπους που φοβούνται την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό, και που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω οικονομικά. Η χώρα μας έχει φτάσει σε ένα επίπεδο ανισότητας στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, που είναι εξαιρετικά προβληματικό από κοινωνική και οικονομική άποψη. Το 21% των εργαζομένων είναι χαμηλόμισθοι. Βλέποντας την πτώση του επιπέδου των συντάξεων, ακόμη και οι νέοι στη Γερμανία φοβούνται για τη φτώχεια που θα αντιμετωπίσουν όταν γεράσουν. Το SPD δυστυχώς δεν κατάφερε να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Σήμερα έχει χάσει την αξιοπιστία του, δεδομένου ότι δεν ήταν σε θέση να επιβάλει αξιοσημείωτες αλλαγές προς το καλύτερο κατά τη διάρκεια του μεγάλου συνασπισμού. Όσον αφορά τους Πράσινους, βρίσκονται σε μια φάση αναποφασιστικότητας σχετικά με το αν επιθυμούν να συνεργαστούν με το CDU (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση Γερμανίας) ή όχι. Εμείς συνεχίζουμε να ακολουθούμε μια συνεπή αριστερή πολιτική, και σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις το ποσοστό μας είναι στο 10%. Τα σημαντικότερα θέματα στην προεκλογική μας εκστρατεία θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η από πάνω προς τα κάτω αναδιανομή του πλούτου, καθώς και μια αυστηρή πολιτική ειρήνης.

Μιλήσατε για τον ανταγωνισμό της Μέρκελ με την AfD. Πώς αντιμετωπίζουν αυτή την εξέλιξη τα στελέχη του κόμματός της; Υπάρχουν αντίθετες φωνές;

Είναι πολλά τα στελέχη του CDU που δεν θέλουν μια πολιτική στροφή προς τα δεξιά. Δεδομένου, όμως, ότι το CSU (Χριστιανοκοινωνική Ένωση), το αδερφό κόμμα του CDU, και πολύ πιο συντηρητικό από αυτό, αυξάνει την πίεση, να περιμένουμε μια ακόμα μεγαλύτερη στροφή της Άνγκελα Μέρκελ προς τα δεξιά.

Συμμαχία για τους απογοητευμένους

Ένα θέμα που, εκ των πραγμάτων, απασχολεί την κοινή γνώμη, είναι το ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός. Ποια πιθανά σενάρια βλέπετε με βάση τα σημερινά δεδομένα; Και πώς αντιμετωπίζει η Ντι Λίνκε αυτό το θέμα;

Χρειαζόμαστε επειγόντως μια συμμαχία που θα μπορεί να κερδίσει εκείνους τους ανθρώπους που είναι απογοητευμένοι, αυτούς που δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται πια πολιτικά εξαιτίας της κοινωνικής και της οικονομικής κατάστασης. Πρέπει να βελτιώσουμε την πραγματική κατάσταση της ζωής τους και επομένως χρειαζόμαστε άλλες πολιτικές. Όπως, για παράδειγμα, υψηλότερες συντάξεις, αύξηση των κατώτατων μισθών, θέσπιση αυστηρών κανονισμών για τις προσωρινές συμβάσεις εργασίας, πολιτικές ενάντια στην επισφάλεια, και πολλά άλλα. Η μόνη συμμαχία που θα μπορούσε να τα υλοποιήσει αυτά, θεωρώ ότι είναι ένας κόκκινο-κοκκινοπράσινος συνασπισμός μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και της Ντι Λίνκε. Ούτε η συνέχεια του μεγάλου συνασπισμού, ούτε μια συμμαχία του CDU και των Πρασίνων, ούτε ένας συντηρητικός συνασπισμός συμπεριλαμβανομένων των φιλελεύθερων του FDP (αν εκλεγούν), θα μπορούσε, αλλά και δεν θα ήθελε, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οποιονδήποτε από τα παραπάνω ζητήματα.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κόκκινο-κοκκινοπράσινου συνασπισμού το αφήνουν ανοιχτό το τελευταίο διάστημα και αρκετά στελέχη του SPD. Διακρίνετε σημάδια ριζοσπαστικοποίησης μέσα στη γερμανική σοσιαλδημοκρατία, ή είναι περισσότερο κινήσεις τακτικής εκ μέρους της;

Πολλοί σοσιαλδημοκράτες γνωρίζουν ότι μπορούν να χάσουν ακόμα περισσότερους ψηφοφόρους, αν συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συντηρητικούς. Επομένως, θέλουν να απελευθερωθούν από τα δεσμά του CDU. Επιπλέον, γνωρίζουν ότι η πιθανότητα ενός σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου είναι δυνατή μόνο με έναν κόκκινο-κοκκινοπράσινο συνασπισμό. Δεν μπορώ, όμως, να δω αυτές τις σκέψεις τους ως ριζοσπαστικές.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Αναφερθήκατε προηγουμένως σε έναν κόκκινο-κοκκινοπράσινο συνασπισμό. Θεωρείτε ότι υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο;

Από την άποψη των αριθμών, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ένας τέτοιος συνασπισμός δεν φαίνεται δυνατός αυτή τη στιγμή. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, δεν θα είναι απίθανο να κερδίσει αρκετές περισσότερες ψήφους μέχρι τις εκλογές. Ωστόσο, μένει να δούμε ποια πτέρυγα στο εσωτερικό του SPD και των Πρασίνων θα επικρατήσει στο τέλος, δηλαδή αυτή της υποστήριξης ή της απόρριψης ενός αριστερού συνασπισμού. Βέβαια, και μέσα στην Ντι Λίνκε μια ενδεχόμενη κυβερνητική συμμαχία είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό, που δεν συζητιέται χωρίς καμία διαμάχη.

Πηγή: Η Εποχή