Συνεντεύξεις

Πάνος Σκουρλέτης: Ήταν ένα ντελίριο αυταρχισμού που δεν έχει προηγούμενο

«Ντελίριο αυταρχισμού χωρίς προηγούμενο» χαρακτήρισε την επέμβαση της Αστυνομίας την Τρίτη στην Αθήνα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης, 17  Νοεμβρίου 2020, στο MEGA. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος εάν πιστεύει ότι θα μπορέσει με την καταστολή και τον αυταρχισμό να επιβάλει όσα σχεδιάζει. Την απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη τη χώρα την χαρακτήρισε «βλακώδη, επικίνδυνη και αντιδημοκρατική», σημειώνοντας με έμφαση ότι η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» σε ένα ακροδεξιό κομμάτι της συντηρητικής παράταξης, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αλλάξει την ατζέντα, για να μεταθέσει τη συζήτηση από τις ευθύνες της στη διαχείριση της πανδημίας.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

  • «Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση μετά το 1974, που έφερε νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Και στο σημείο αυτό θέλω να πω το εξής. Η χθεσινή πρωτοβουλία του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ 25 και του ΣΥΡΙΖΑ, που βρήκε έκφραση με ένα κοινό ψήφισμα, θεωρώ ότι είναι μια παρακαταθήκη απέναντι σε τυχόν νέες, αντιδημοκρατικές κινήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης. Είναι γελασμένη αυτή η κυβέρνηση εάν θεωρεί ότι θα επιβάλει, με τη δική της αντίληψη περί τάξης, όλα όσα θέλει».          
  • «Η κυβέρνηση επέλεξε να αποσπάσει την προσοχή της κοινωνίας από το πραγματικό πρόβλημα, το πρόβλημα ζωής. Έκανε τη συνειδητή επιλογή να ανοίξει ένα άλλο θέμα. Προφανώς για να δημιουργήσει τη ψευδαίσθηση ότι ελέγχει τα πράγματα σε αυτό που εκείνη ονομάζει πεδίο του νόμου και της τάξης. Αλλά επρόκειτο για μια βλακώδη, επικίνδυνη και βαθιά αντιδημοκρατική πράξη. Αναφέρομαι στην πρόσφατη απαγόρευση της συνάθροισης».
  • «Η κυβέρνηση “κλείνει το μάτι” σε ένα ακροδεξιό κομμάτι της ευρύτερης συντηρητικής παράταξης και ταυτόχρονα κινείται στο πνεύμα όσων είπε προ ημερών ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, σε σχέση με το Πολυτεχνείο. Η επίσημη δεξιά παράταξη ποτέ δεν συμφιλιώθηκε με τα χαρακτηριστικά αυτής της εξέγερσης».
  • «Η πρώτη στόχευση ήταν να αλλάξει η ατζέντα. Δεύτερον, να “κλείσει το μάτι” σε ένα ακροδεξιό κομμάτι της ευρύτερης συντηρητικής παράταξης και, ταυτόχρονα, φαίνεται ότι έλκεται από εκείνες τις προσεγγίσεις που θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία, να δώσουν άλλο περιεχόμενο στη γιορτή της 17ης του  Νοέμβρη, μια γιορτή που σαν μήνυμα έχει τη διαρκή πάλη, τον διαρκή αγώνα για την εμβάθυνση και τη διεύρυνση της δημοκρατίας».
  • «Δεν μπορώ να προσπεράσω αυτό που είδαμε σήμερα στην Αθήνα, τον λεγόμενο “Αίαντα”, αυτές τις υδροφόρες, να κυνηγούν ανθρώπους από τα Προπύλαια μέχρι την Πλ. Καραϊσκάκη. Αυτό έχει προηγούμενο; Αυτή η εκτεταμένη χρήση βίας»; 
  • «Ήταν ένα ντελίριο αυταρχισμού που δεν έχει προηγούμενο. Δυστυχώς ο κ. Χρυσοχοΐδης σπάει ρεκόρ. Πριν από λίγους μήνες είχαμε δει εκείνες της απείρου κάλλους σκηνές, να μπαίνουν στους κινηματογράφους και να βγάζουν τους 15χρονους που έβλεπαν την ταινία «Τζόκερ». Είχαμε δει την εισβολή στο σπίτι του κ. Ινδαρέ, είχαμε δει τα γεγονότα στην ΑΣΟΕ. Τώρα ξεπέρασε ακόμα και αυτό ο κ. Χρυσοχοΐδης».
  • «Μόλις πριν από μία βδομάδα ψήφισαν τον πτωχευτικό νόμο, αδιαφορώντας εάν κάποιοι άνθρωποι βρεθούν έξω από τα σπίτια τους σ’ αυτές τις συνθήκες. Και τώρα φέρνουν νόμο για τα εργασιακά ζητήματα, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά το 1974, δεν θα πληρώνονται οι υπερωρίες».
  • «Είπαμε στον κ. Μητσοτάκη ότι εάν θέλει να υπάρξει ένα κοινό, εξάμηνο σχέδιο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πολύ ευχαρίστως.  Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να “παγώσουν” κι όλες οι άλλες οι διχαστικές πολιτικές, όλες οι πολιτικές που με “ευκαιρία” την πανδημία προωθούν τη δική του αντίληψη για τα ζητήματα της οικονομίας ή της εργασίας. Διότι δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται, είναι αμετανόητα νεοφιλελεύθερος. Και φοβάμαι πάρα πολύ ότι μετά τη πανδημία, εάν αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη να κάνει πράξη τις ιδέες και τις σκέψεις του, ο κόσμος θα είναι πάρα πολύ χειρότερος και στο πεδίο της εργασίας και στο πεδίο της οικονομίας».

Πηγή: Independent News από Mega