Μεταφράσεις

O Τζον Μπόλτον θέλει να βομβαρδίσει

Βόρεια Κορέα

23-9-2017, Fox News: Ερωτηθείς αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να καταρρίψουν δοκιμαστικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας, ο Bolton απάντησε: “Ναι, νομίζω ότι αυτό είναι το ελάχιστο. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι αν υπάρχει εναπομείνασα μη στρατιωτική επιλογή. “

28-12-2017, Fox News: “Η πρότασή μου θα ήταν: Να εξαλειφθεί το καθεστώς με την επανένωση της χερσονήσου κάτω από το νοτιοκορεατικό έλεγχο”, δήλωσε ο Bolton. Ερωτηθείς αν καλεί για αλλαγή καθεστώτος, είπε: “Ναι. Εξάλειψη του καθεστώτος με τους Κινέζους. Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε μαζί τους. “

7-3-2018, Fox News: Ο Μπόλτον δήλωσε ότι οι πιθανότητες είναι “αρκετά μικρές για διπλωματική λύση με τη Βόρεια Κορέα”, προσθέτοντας ότι “οι δύο επιλογές που έχουμε, είναι αμφότερες κακές, δεχόμαστε τη Βόρεια Κορέα με πυρηνικά όπλα ή χρησιμοποιούμε στρατιωτική δύναμη”.

10-3-2018, Fox News: “Νομίζω ότι κανείς δεν θέλει να δει να χρησιμοποιείται στρατιωτική δύναμη. Αλλά δεν έχουμε πολλές επιλογές μετά από 25 χρόνια συνομιλιών που έχουν αποτύχει.”

Ιράν

25-3-2015, σε άρθρο του στους New York Times: “Το αναπόδραστο συμπέρασμα είναι ότι το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα σε διαπραγματεύσεις. Ούτε οι κυρώσεις θα εμποδίσουν την κατασκευή μιας ευρείας και βαθιάς υποδομής όπλων. Η άβολη αλήθεια είναι ότι μόνο η στρατιωτική δράση όπως η επίθεση του Ισραήλ το 1981 στον αντιδραστήρα Osirak του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ ή η καταστροφή το 2007 ενός Συριακού αντιδραστήρα, σχεδιασμένου και κατασκευασμένου από τη Βόρεια Κορέα, μπορεί να επιτελέσει αυτό που απαιτείται. Ο χρόνος είναι φοβερά λίγος, αλλά ένα χτύπημα μπορεί ακόμα να επιτύχει. “

14-1-2018, Fox News: “Η εναλλακτική πολιτική είναι η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. … Πηγαίνετε στους Ευρωπαίους, πηγαίνετε σε άλλους – τους άραβες φίλους μας στη Μέση Ανατολή, στο Ισραήλ – και πείτε, «Συμβαίνει αυτό. Το γνωρίζετε όσο και εμείς δεν διορθώνεται αυτή η [πυρηνική] συμφωνία. Τώρα ας κοιτάξουμε πώς θα ξανασυγκροτήσουμε την ομάδα για να προχωρήσουμε. “

Συρία

7-3-2018, Fox News: Ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται “προς μια σύγκρουση με το Ιράν και τη Ρωσία στη Συρία”, απάντησε ο Μπόλτον, “νομίζω ότι είναι μια πιθανότητα”.

12-3-2018, Fox News: Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία “προετοιμάζουν περισσότερες αεροπορικές επιδρομές”, ο Μπόλτον δήλωσε ότι “μπορεί να φτάσουμε σ’ αυτό … και θα ήταν δικαιολογημένο, κατά την άποψή μου, όπως ήταν και η πρώτη αεροπορική επιδρομή του Προέδρου.”

Ιράκ

7-3-2018, Fox News: “Νομίζω ότι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν – η στρατιωτική αυτή δράση ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Νομίζω ότι τα λάθη που έγιναν στη συνέχεια, δημιουργώντας την Συμμαχική Προσωρινή Αρχή και τα άλλα που την ακολούθησαν, είναι μαθήματα για το τι πρέπει να γίνει μετά την ανατροπή ενός καθεστώτος “.

Ρωσία

12-12-2016, Fox News: Συζητώντας τις κυβερνοεπιθέσεις στην Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή [του κόμματος των Δημοκρατικών], ο Bolton είπε: “Ο λόγος που έχω εγείρει το ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας – το ότι κάποιοι τοποθετούν στοιχεία για να κατηγορήσουν τη Ρωσία – είναι ότι μπορεί να υπάρχει και κάποιος άλλος που υπηρετεί τα συμφέροντά του εδώ. Και θα μπορούσα να πω ότι ποτέ δεν πίστεψα – και ποτέ δεν είπα – ότι η κυβέρνηση Ομπάμα το έκανε αυτό. » Ο Μπόλτον έκτοτε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία έκανε όντως κάποιου είδους παρέμβαση στις εκλογές.

30-10-2017, Fox Business: “Πιστεύω ότι όντως οι Ρώσοι προσπάθησαν να παρέμβουν στην εκστρατεία. Το κάνουν εδώ και 70 χρόνια ή περισσότερο. Επομένως, δεν ντρέπομαι που θέλω να μάθω ποια είναι η αλήθεια “.

13-2-2018, Fox News: Ερωτηθείς αν η Ρωσία προσπαθεί ήδη να παρέμβει στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, ο Bolton είπε: “Βέβαια. Δεν το αμφισβητώ. … Η προσπάθεια είναι να σπείρουν δυσπιστία για τους αμερικανικούς θεσμούς. Και αν κοιτάξετε την περυσινή διαμάχη για την παρέμβαση της Ρωσίας, το ρόλο του FBI, κάνουν πολύ καλή δουλειά».

1-3-2018, Fox News: “Είναι μια εβδομάδα πριν από τις ρωσικές εκλογές; Σίγουρα. Έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν την παραμικρή αμφιβολία ποιος θα κερδίσει; Ξέρει πώς να στήσει εκλογές όταν θέλει. “

Συζητώντας τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι η Ρωσία αναπτύσσει νέα πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις πυραυλικές άμυνες των Η.Π.Α., ο Μπόλτον δήλωσε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε αν η κυβέρνηση Trump θα απαντήσει. Και νομίζω ότι πρέπει. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική απάντηση σ’ αυτό, να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους φίλους μας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε αυτού του είδους τη ρωσική προσπάθεια. Δεν νομίζω ότι πρόκειται για ένα νέος Ψυχρό Πόλεμο, αλλά πιστεύω ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να επαναβεβαιώσει τη ρωσική υπεροχή πάνω στην Ανατολική Ευρώπη – την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη – στο χώρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης “.

Η έρευνα για τη Ρωσία του ειδικού συμβούλου

30-10-2017, Fox Business: “Έχω τρομάξει με την έννοια του ανεξάρτητου συμβούλου. … Αυτά είναι εξω-συνταγματικά αξιώματα, δεν περιορίζονται, κανείς δεν τα επιβλέπει από το φόβο ότι θα κατηγορηθούν για πολιτική παρέμβαση. Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό, από μόνο του, αποτελεί κατάχρηση της δικαιοσύνης, είτε ο στόχος είναι ο Donald Trump είτε η Hillary Clinton. “

14-12-2017, Fox News: “Νομίζω ότι ολόκληρη η έννοια του ανεξάρτητου συμβούλου είναι τόσο θεμελιωδώς λανθασμένη ώστε να έχεις εγγενώς την έρευνα να μετατρέπεται σε αυτό ακριβώς που έχει γίνει. Νομίζω ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Rosenstein, ωστόσο, είναι αυτός που δεν κάνει τη δουλειά του. … Φαινομενικά δεν μπορεί να εξετάσει τα δείγματα προκατάληψης από τον Peter Strzok και πολλούς, πολλούς άλλους και να τα συνδέσει μ’ αυτά που συμβαίνουν στην έρευνα. Έτσι, όταν τα συνδυάζουμε με τον θεμελιωδώς αντισυνταγματικό χαρακτήρα του ανεξέλεγκτου ανεξάρτητου συμβουλου, νομίζω ότι παρακολουθούμε την καταστροφή της φήμης του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI ».

Callum Borchers

Μετάφραση: Κώστας Ψιούρης

Πηγή: The Washington Post