Macro

72 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών

72 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη νίκη ενάντια στον ναζισμό, την ήττα του Χίτλερ και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού.

Όχι τυχαία, καθώς αυτή την ημέρα συνθηκολόγησε άνευ όρων η ναζιστική Γερμανία και τελείωσε οριστικά, για την Ευρώπη, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Σε ζωντανή σύνδεση η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας γέμισε με ελπίδα ολόκληρο τον πλανήτη ότι ο μεταπολεμικός κόσμος θα ήταν ένας κόσμος όπου θα κυριαρχούσε η ειρήνη, η δημοκρατία και η ελευθερία.

Ο Γερμανός στρατάρχης Βίλχελμ Κάιτελ υπογράφει την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας |

Η Ιστορία βέβαια δεν ακολούθησε ούτε τον δρόμο των ελπίδων ούτε τον δρόμο των ευχών. Στη συνέχεια ήρθε ο ψυχρός πόλεμος και πόλεμοι ξεσπούσαν διαρκώς σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο πλανήτης όμως κατάφερε να ζήσει τα τελευταία 72 χρόνια χωρίς Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπό αυτή την έννοια η 9η Μαΐου είναι ένα ιστορικό ορόσημο που σήμερα δείχνει στους λαούς πως πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να μην επιτρέψουν την αναβίωση του φασισμού, να προστατεύσουν την ειρήνη και όσα κατέκτησαν στη διάρκειά της, τις δημοκρατικές τους ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Η «Πράξη Συνθηκολόγησης», με την οποία η Γερμανία παραδόθηκε άνευ όρων στις Συμμαχικές Δυνάμεις |

Σήμερα το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα θα παραμείνει ανοιχτό από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αγωνιζόμενος λαός θα νικήσει ξανά το σκοτάδι του φασισμού

Το καθήκον της μνήμης του παρελθόντος οφείλει να συνδυάζεται και με τους αγώνες της εποχής μας, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή μέρα και επισημαίνει ότι το φάντασμα του φασισμού, του ναζισμού και του εθνικισμού επιστρέφει ξανά απειλητικό στην ευρωπαϊκή ήπειρο, για να υπογραμμίσει ότι «χρέος κάθε πολίτη είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Επιπλέον η Κουμουνδούρου τονίζει ότι «δεν ξεχνάμε το δίκαιο, ανεκπλήρωτο και απαράγραπτο αίτημα του λαού μας για τις γερμανικές επανορθώσεις, και την επιστροφή του κατοχικού αναγκαστικού δανείου, ένα αίτημα που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το θυσίαζαν στον βωμό σκοτεινών επιδιώξεων».

ΚΚΕ: Σε πείσμα όσων επιχειρούν την παραχάραξη της Ιστορίας

«Τιμάμε την 9η Μάη, που ήταν, είναι και θα είναι ορόσημο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών, σε πείσμα όλων όσοι επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία, για να ξεχάσουν οι λαοί, κυρίως οι νεότερες γενιές, την αντιφασιστική νίκη και τα ιστορικά διδάγματα που απορρέουν απ’ αυτήν» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην επιχείρηση να «ξαναγραφτεί» η ιστορία που γράφτηκε με το αίμα των λαών, ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ενώ επισημαίνεται ότι «στην παραχάραξη της ιστορίας πρωτοστατεί η Ε.Ε. που καθιέρωσε την 9η του Μάη ως “Ημέρα της Ευρώπης” ενώ ταυτόχρονα προωθεί με διάφορα προγράμματα, τον αντικομμουνισμό, την ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών