«Την Κυριακή, με τις υποχρεωτικές προκριματικές εκλογές, θα δώσουμε ένα μήνυμα ότι η Αργεντινή δεν θέλει τον Μάκρι και το ΔΝΤ, δεν θέλει τη λιτότητα, τη φτωχοποίηση, την ανεργία, την εκτίναξη του πληθωρισμού. Θα είναι το πρώτο βήμα για να κερδίσουμε από τον πρώτο γύρο τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, για να σώσουμε τη χώρα μας και τους ανθρώπους της από τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική και να δώσουμε φρέσκο αέρα στη Λατινική Αμερική» τόνισε στην «Αυγή» και στον Αργύρη Παναγόπουλο η Βικτόρια Αναλία Ντόντα Πέρες, η νεαρή βουλευτίνα και σύμβολο της δημοκρατικής Αργεντινής.
Οι υποχρεωτικές προκριματικές εκλογές (PASO) υιοθετήθηκαν από την Κριστίνα Κίρτσνερ το 2009 και προβλέπουν την επιλογή των υποψηφίων Προέδρων, που θα πρέπει να ξεπεράσουν το 1,5% για να συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου, καθώς και την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών και γερουσιαστών κάθε κόμματος ή συνασπισμού. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι/ες έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 27 Οκτωβρίου και εάν ο νικητής δεν πάρει πάνω από το 45% (ή το 40% και με διαφορά 10% από τον δεύτερο υποψήφιο), θα πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος στις 10 Δεκεμβρίου.
Η 42χρονη Ντόντα γεννήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου του 1977 στο κολαστήριο της Σχολής Μηχανικού του Ναυτικού (ESMA), όπου οι δύο γονείς της ήταν κρατούμενοι. Ο πατέρας της δολοφονήθηκε σχεδόν αμέσως, ενώ η μητέρας της χάθηκε σε μία από τις «πτήσεις του θανάτου» πάνω από τον Ριο Ντε Λα Πλάτα. Ο χουντικός θείος της είχε δώσει τη διαταγή για την εκτέλεση των γονιών της. Η Ντόντα δεν έχει πραγματική ημερομηνία γέννησης . Η μεγαλύτερη αδελφή της είχε παραμείνει με τη γιαγιά της, που αποτελεί μία από τις δώδεκα γυναίκες που ίδρυσαν το σύλλογο των «Γιαγιάδων της Πλάθα Ντε Μάγιο». Δεκαπέντε περίπου ημέρες μετά τη γέννησή της στη Σχολή Μηχανικού, δόθηκε στον χουντικό νομάρχη και βασανιστή του Μπουένος Άιρες Χουά Αντόνιο Αθίκ, που καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και ο οποίος εμφανιζόταν με τη σύζυγό του ως οι πραγματικοί γονείς της.
Η Ντόντα από νεαρή μαθήτρια συμμετείχε στις οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και αργότερα στη Νομική του Μπουένος Άιρες συμμετείχε ενεργά σε προοδευτικά και αριστερά κόμματα και οργανώσεις. Το 2003, σε ηλικία 23 ετών, με τη βοήθεια των «Γιαγιάδων της Πλάθα Ντε Μάγιο» και μετά από εξέταση DNA, ανακάλυψε την πραγματική της ταυτότητα.
Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτίνα το 2007 με το «Μέτωπο για τη Νίκη» της Κίρτσνερ και ήταν η νεαρότερη βουλευτίνα στην ιστορία της χώρας. Αργότερα πέρασε στην προοδευτική και αριστερή αντιπολίτευση, γιατί διαφώνησε κυρίως με την οικονομική, περιβαλλοντική και ανθρωπιστική πολιτική που ακολούθησε η Κίρτσνερ.
Η ιστορία της «γυναίκας που γεννήθηκε δύο φορές» έγινε γνωστή από ντοκιμαντέρ και βιβλία. Η ίδια έγραψε το 2010 το βιβλίο «Το όνομα μου είναι Βικτόρια», που εκδόθηκε σε διάφορες γλώσσες.
* Σε πολλούς Έλληνες προκαλεί οργή να σκέφτονται ότι μια χώρα βρίσκεται κάτω από την επιτροπεία του ΔΝΤ, και πολύ περισσότερο όταν η χώρα αυτή είναι η Αργεντινή, που μας την παρουσίαζαν ως πρότυπο των Μνημονίων, ενώ είχαμε δει και βλέπουμε τις αντιστάσεις της κοινωνίας σας σ‘ αυτές τις πολιτικές…
Το ΔΝΤ είναι δυστυχώς συνδεδεμένο με πολιτικές διάλυσης των κοινωνιών μας και σκληρές πολιτικές λιτότητας. Πιστεύω ότι αυτό που αισθάνονται οι περισσότεροι Έλληνες το αισθάνονται και οι περισσότεροι Αργεντινοί. Έχουμε μια κοινή αρνητική εμπειρία από τις πολιτικές που επιβάλλουν σε περιφερειακές χώρες, όπως οι δικές μας, και που από την αρχή έως το τέλος στρέφονται κατά των κοινωνιών μας.
Στην Αργεντινή για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια, πλήττονται σοβαρά από τις πολιτικές του ΔΝΤ και της κυβέρνησης τα πλέον ασθενέστερα στρώματα του πληθυσμού. Οι αλλαγές στα εργασιακά έπληξαν κυρίως τις γυναίκες και τους εργαζόμενους με ελαστικοποιημένες μορφές εργασίας. Είναι αναγκαίο να διώξουμε την κυβέρνηση του Μάκρι για να μπορέσουμε να διώξουμε από τη χώρα μας το ΔΝΤ και τις πολιτικές του, όπως κάναμε στο παρελθόν.
* Πώς είναι η κοινωνική κατάσταση στην Αργεντινή;
Με τις πολιτικές που εφαρμόζουν, προχωρούν σε μια ταχεία φτωχοποίηση της κοινωνίας, αφού η φτώχεια έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Αυξάνεται η ανεργία και στην Αργεντινή που είχαμε ρεκόρ αγροτικής παραγωγής, υπάρχει κόσμος που πεινάει. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη και δεν ξέρουν πώς να φρενάρουν την υποτίμηση του πέσο. Όλες οι επιλογές του ΔΝΤ και του Μάκρι δεν είναι μόνο λανθασμένες, αλλά και καταστροφικές. Μ’ αυτές τις πολιτικές θα τελειώσουμε όταν θα πάμε στις κάλπες.
* Ο Αλμπέρτο Φερνάντες και η Κριστίνα Φερνάντες Κίρτσνερ μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις δημιούργησαν το «Μέτωπο Όλων», ενώνοντας τον προοδευτικό περονισμό, την Κεντροαριστερά και μεγάλο τμήμα της Αριστεράς για να ανατρέψετε τον Μάκρι…
Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός και αυτοπεποίθηση ότι ο Μάκρι αποτελεί παρελθόν. Όλα όμως έγιναν πολύ γρήγορα και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να εκτιμήσουμε την κατάσταση.
* Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν σε ένα σημείο το δίδυμο Αλμπέρτο Φερνάντες και Κριστίνα Φερνάντες Κίρτσνερ θα κερδίσει…
Ο Μάκρι έχασε την κοινωνία, έχασε τους απλούς ανθρώπους, δεν έχει λαϊκά ερείσματα. Εμείς πρέπει να δώσουμε τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή να πείσουμε τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν και να ψηφίσουν για να αλλάξουμε τις ζωές μας. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια θετική εικόνα για τον υποψήφιο του «Μετώπου Όλων», αλλά νομίζω ότι την ώρα που ο κάθε πολίτης θα βρεθεί μπροστά στην κάλπη, θα καταδικάσει τον Μάκρι και το ΔΝΤ και θα ψηφίσει την ελπίδα. Εμείς στοιχηματίζουμε ότι θα κερδίσουμε από τον πρώτο γύρο, και με διαφορά, και δεν θα χρειαστεί ένας δεύτερος γύρος. Για τον λόγο αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρά μέσα στην κοινωνία, τόσο για να κερδίσουμε τις σημερινές προκριματικές εκλογές όσο και τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Η νίκη μας είναι μονόδρομος για να σωθούν η χώρα και ο κόσμος μας.
* Στη Βραζιλία, και μετά στην Αργεντινή, προσπάθησαν να πλήξουν τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις χρησιμοποιώντας τη Δικαιοσύνη…
Αυτό είναι γεγονός. Φαίνεται ότι υπάρχει μια γενικότερη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού σ’ αυτό το πεδίο. Είναι προφανές ότι η Δικαιοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να σταματήσει τις προοδευτικές δυνάμεις και τη δυναμική της συναίνεσης που καλλιέργησαν. Θα ήταν λάθος μας όμως να νομίζουμε ότι στην Αργεντινή χάσαμε κάποιες εκλογικές αναμετρήσεις από αυτό. Στην Αργεντινή, και γενικά τη Λατινική Αμερική, φάνηκαν και μερικά όρια της πολιτικής μας, κυρίως προς τα λαϊκά στρώματα. Δεν καταφέραμε να αλλάξουμε βασικούς παραγωγικούς τομείς, όπως τον μεταλλευτικό τομέα και γενικότερα τον τομέα των εξορύξεων, να αλλάξουμε δηλαδή το παραγωγικό μοντέλο της χώρα μας. Υπάρχουν τομείς που δημιουργήσαμε με την ενσωμάτωση του περιθωριοποιημένου κόσμου στην κοινωνία, αλλά υπάρχουν και όρια. Όταν εμείς δεν κατορθώνουμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι προωθούμε δομικές αλλαγές, είναι εύκολο για τη Δεξιά να εμφανιστεί για να διαλύσει τις κατακτήσεις μας.
* Ο Μάκρι έχει γίνει ο πιο μεγάλος σύμμαχος του Βραζιλιάνου Προέδρου Μπολσονάρου. Μια αλλαγή κυβέρνησης στην Αργεντινή θα διευκόλυνε και τις υπόλοιπες προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στη Λατινική Αμερική;
Ο Μάκρι αποτελεί την προσωποποίηση του γκροτέσκο του νεοφιλελευθερισμού στη Λατινική Αμερική. Ο Μπολσονάρου την ίδια στιγμή αποτελεί το άτομο που δίνει τα πάντα για να έχει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ και έδειξε σχεδόν αμέσως τα όριά του. Με την έννοια αυτή, ο Μάκρι αποτελεί το πιο «συμπαθητικό» πρόσωπο της Δεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού στη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα εάν τον συγκρίνουμε με τον Μπολσονάρου.
Είναι σημαντικό να κερδίσουμε τις εκλογές στην Αργεντινή και να τις κερδίσουμε με μεγάλη διαφορά. Θα είναι ό,τι καλύτερο για την Αργεντινή, αλλά και για την υπόλοιπη Λατινική Αμερική, γιατί θα φέρουμε τον φρέσκο αέρα που έχει ανάγκη.
* Υπήρξατε πρωταγωνίστρια της προσπάθειας για την ψήφιση του νόμου για της εκτρώσεις και εμβληματική μορφή του φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος στη Βουλή…
Αγωνιστήκαμε σκληρά δύο φορές για να περάσουμε τον νόμο για τις εκτρώσεις από τη Βουλή. Έμεινα κατάπληκτη από τη δυναμική του φεμινιστικού και του γυναικείου κινήματος, από τις εκατοντάδες χιλιάδες νεαρές κοπέλες που μας στήριξαν με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε πολλά απομονωμένα σημεία της. Οι πολύ νεαρές κοπέλες που κατέβηκαν μαζικά στις διαδηλώσεις μάς έδωσαν πολύ θάρρος και ελπίδα.
Ο φεμινισμός δεν αποτελεί το τμήμα ενός γενικότερου πολιτικού προγράμματος, αλλά μια μορφή που βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία και τον κόσμο. Για εμάς, ο νόμος για τη διακοπή της κύησης είναι βασικός, γιατί δεν μπορείς να μιλάς σε μια κοινωνία σκλάβων για την αναδιανομή του πλούτου εάν δεν υπάρχει ελευθερία. Στην Αργεντινή με τις παράνομες εκτρώσεις οι γυναίκες είναι σκλάβες του κράτους, από το οποίο διεκδικούμε την ελευθερία μας.
* Η προσωπική σας ιστορία είναι άρρηκτα δεμένη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και εσείς ως δικηγόρος έχει αφιερωθεί στην υπεράσπισή τους. Πώς είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Αργεντινή σ‘ αυτό το πεδίο;
Ο αγώνας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διασφάλισης και εγγύησής τους από το κράτος δεν σταμάτα ποτέ. Όμως πρέπει να πούμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν άμεση σχέση με την αναδιανομή του πλούτου. Δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα διευρυνθούν όσο κερδίζει ο νεοφιλελευθερισμός, που έχει εκτινάξει τις ανιτότητες. Δεν μπορούν να υπάρξουν ανθρώπινα δικαιώματα όσο υπάρχουν υποσιτισμένα παιδιά στην Αργεντινή ή γίνονται απαγωγές και κλοπές οργάνων.
Πηγή: Η Αυγή