Η προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ για διπλάσια ποσοστιαία αύξηση του μισθού σε σχέση με την ανάπτυξη κατ’ ετός δεν τηρήθηκε. Και τούτο την ίδια στιγμή που η συνολική αύξηση 9,6% του κατώτατου μισθού τα τελευταία 3 χρόνια, έχει ήδη εξανεμισθεί από έναν πληθωρισμό που έφτασε τον Απρίλη στο 10,2%.
Όπως γράφει η Δήμητρα Μανιφάβα στην Καθημερινή (κι όχι στην Αυγή), «από την επεξεργασία των στοιχείων της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών και των στοιχείων για τον πληθωρισμό προκύπτει ότι η χαμηλότερη εισοδηματικά ομάδα (εισόδημα έως 750 ευρώ) έχει δαπάνες που υπερκαλύπτουν το εισόδημα κατά 123 ευρώ περίπου μηνιαίως». (link στα σχόλια)
Έχει εξηγηθεί επαρκώς, ακόμα κι από φιλελεύθερους οικονομολόγους, πως ο πληθωρισμός για τους από κάτω είναι πιο μεγάλος από τον μέσο όρο που παρουσιάζεται και πιο μικρός για τους από πάνω. Κι αυτό δεν ισχύει χρονικά μόνο απ’ τον Δεκέμβριο και έπειτα, αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως πάλι δείχνει η Καθημερινή. (link στα σχόλια)
Η άνοδος του πληθωρισμού θα συνεχιστεί Μάιο, Ιούνιο και τον Ιούλιο τρέφονται «ελπίδες» αποκλιμάκωσης. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι οι τιμές θα γυρίσουν ποτέ εκεί που ήταν πριν, θα παραμείνουν στο ύψος που θα έχουν όταν σταθεροποιηθούν. Με άλλα λόγια η φτωχοποίηση θα αυξηθεί περισσότερο σε 8 μήνες, με τρόπους που τα μνημόνια δεν το κατάφεραν μέσα σε 8 χρόνια.
Οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης έρχονται αργά λόγω της ραγδαίας δημοσκοπικής κάμψης, είναι λιμές επί της ουσίας και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Λόγου χάρη οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις δε θα δουν χρήματα πίσω από τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ όσοι ξόδευαν ρεύμα με μισθούς 1000 έως 2000 ο καθείς, θα δουν επιστροφές στους λογαριασμούς τους λιγότερο κι από τις επιδοτήσεις βενζίνης.
Όλα αυτά γίνονται εκρηκτικά έτι περαιτέρω αν υποτεθεί πως οι κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Ρωσίας βαθύνουν. Η ενεργειακή φτώχεια θα συνοδευτεί κι από επισιτιστική φτώχεια, με τον κίνδυνο πολέμου να πλανάται σα φάντασμα πάνω από τις ευρωπαϊκές πόλεις.
Η ΝΔ έχει αρκετά γραμμάτια ακόμα να ξεπληρώσει στους ολιγάρχες από τους οποίους εξαρτάται. Δε θα μπορούσε να το κάνει με τον ίδιο τρόπο που τώρα τα καταφέρνει ακόμα κι αν έκανε εκλογές και τις κέρδιζε, γιατί δε θα είχε αυτοδυναμία. Με αυτήν την έννοια οι εκλογές ως ενδεχόμενο απομακρύνονται.
Η μαγική εικόνα για τη χώρα που θέλησε να ζωγραφίσει ο Πρωθυπουργός στο συνέδριο της ΝΔ νευριάζει τους πολίτες. Η έπαρση των κυβερνώντων όταν η κοινωνία δε βγάζει το μήνα είναι ο πιο σίγουρος οδηγός για την ήττα.
Η Αντιπολίτευση οφείλει να έχει μεσοπρόθεσμη ματιά και, με αυτήν την έννοια, είναι βελτιωμένη. Πρέπει όμως να εξετάσει και να προτείνει ακόμα πιο ρηξικέλευθα μέτρα, όπως αυτό της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής. Κυρίως οφείλει να συσπειρωθεί πολιτικά και κοινωνικά, κι αυτό να φανεί θεσμικά και κινηματικά. Το παράθυρο ευκαιρίας θα μείνει για λίγο ακόμα ανοιχτό.
Βασίλης Ρόγγας
Ανάρτησή του στο Facebook