Macro

Βασίλης Ρόγγας: Μαζεύουν το χαρτί με το βλέμμα στα δεξιά τους

Είναι πολύ συγκεκριμένα τα θέματα που παλεύει η συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα με επιμονή. Η προσπάθεια για ηγεμονία σε δοσμένα πεδία εγγράφεται, ιδεολογικά και θεσμικά, όλον τον 21ο αιώνα με παλινδρομήσεις, με ασυνέχειες αλλά και σθένος. Η Νέα Δημοκρατία στις συνθήκες που διαμορφώνονται ως ένας «κεντρόφυγος πολυκομματισμός με υπερκυρίαρχο το (κεντροδεξιό) κόμμα», όπως χαρακτήρισε το κομματικό σύστημα ο Νίκος Δεμερτζής, δεν αφήνει κανένα ζήτημα, που θεωρεί ότι αντίκειται του επιδιωκόμενου «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», να παραπέσει από το σκανάρισμά της.
 
 
Εύλογες ηγεμονίες
 
Φερ’ ειπείν, η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει με bypass του άρθρου 16 του Συντάγματος τη θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μέσα στον Δεκέμβρη, όπως λένε οι πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας θα φέρει προς διαβούλευση νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία αναμένεται να ανατεθεί και επίσημα στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης διαδικασία καθορισμού των κριτηρίων για την ίδρυση και λειτουργία ξένων, μη-κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Να μια ιδεολογική εμμονή που άντεξε δεκαετίες κι ήρθε η ώρα της να εκπληρωθεί.
 
Μια δεύτερη: Στο συνέδριο για το real estate, που διοργάνωσαν την Τετάρτη το Capital.gr και το Forbes Greece, συνομολόγησαν πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της αγοράς πιστώσεων με αδειοδότηση και μη τραπεζικών φορέων. Κάπως έτσι, εφόσον οι servicers κατέχουν σήμερα στο χαρτοφυλάκιό τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εξασφαλίζονται με 600.000 ακίνητα και το 25%-30% εξ αυτών οδηγείται σε πλειστηριασμούς, τότε αυτοί οι τελευταίοι θα προκύψουν με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχουν τράπεζες (π.χ. από δάνεια για αγορά ακινήτου μέσω πλειστηριασμού) και από την είσοδο μη τραπεζικών παικτών στη στεγαστική πίστη. Win- win για όλους. Για όλους;
 
 
Ετερόδοξες ηγεμονίες
 
Στο άλλο μεγάλο οικονομικό συνέδριο της εβδομάδας, εκείνο της Ναυτεμπορικής, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρος Πελαγίδης, είπε ότι φέτος είχαμε τις λιγότερες γεννήσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ: μόλις 76.000, όταν οι θάνατοι ήταν 140.000. Οι νέοι 20 έως 29 ήταν το 2005, 1.150.000 και σήμερα είναι 640.000. Σχολιάζοντας, στο ίδιο πάνελ, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκλεισε νοερά και το ένα του μάτι, για να πάρει όλο το χαρτί, θετικά και αρνητικά, λέγοντας ότι «η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει 240.000 λιγότερους μετανάστες». Πήρε την απάντηση από τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα: «Νομίζω ότι έχουμε περάσει πλέον σε ένα επίπεδο κατανόησης ότι το να έρχονται αλλοδαποί στη χώρα σου δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό». Παλεύει η ΝΔ για την είσοδο περισσότερων μεταναστών; Αν δει κανείς τι λένε οι παράγοντες της αγοράς που την στηρίζουν, τότε σίγουρα προσπαθεί, γιατί δεν γίνεται αλλιώς, σε έναν προνομιακό πεδίο, κατά κανόνα, για την αντίπαλη παράταξη.
 
Κι από την άλλη, η ΝΔ με τις γνωστές τεκμαρτές της τσιριμόνιες, ως φορολογικές ανακαινίσεις παλαιότερων αλυσιτελών σχεδίων στο νέο νομοσχέδιο, σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, φιλοδοξεί(;) να δημιουργήσει ένα μείγμα μείωσης της σταθερά τεράστιας φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στη χώρα. Και, μάλιστα, ενάντια στις κοινωνικές εκείνες κατηγορίες που στηρίζουν υπερ-πλειοψηφικά την παρούσα κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει παντού τον τελευταίο καιρό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, εφόσον δηλώσαμε στην εφορία 84 δισ. ευρώ και ξοδέψαμε 154 δισ. για το 2022, τα 70 δισ. είναι τεκμηριωμένα ό,τι χωρίζει τα εισοδήματα από την κατανάλωση, δηλαδή η φοροδιαφυγή. Αυτό το κενό μεταξύ «συρμού και αποβάθρας» θα γίνει προσπάθεια να γεφυρωθεί με την επέκταση της χρήσης pos και με κλειδωμένους προσυμπληρωμένους κωδικούς στο σύστημα MyDATA από την αρχή του 2024. Τα βάζoυν με τα μεσοστρώματα που τους ψήφισαν με 51,9%; Και ναι και όχι, αλλά η καλή απάντηση σε αυτό το ερώτημα θέλει πολλά άρθρα.
 
Η κυβέρνηση δεν μένει σε αυτά, απλώνεται κι αλλού. Έτσι, στη συνεδρίαση του Ecofin, στις 8 Δεκεμβρίου, αναμένεται η τελική έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Πρόκειται για 36 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό ποσό ήταν στα 30 δισ. Παράλληλα, το ποσοστό της ανεργίας ανακοινώθηκε στο 9,6% για τον Οκτώβριο και είναι το χαμηλότερο εδώ και 14 χρόνια. Εκτός αυτού, η αιφνίδια ανακοίνωση του πρωθυπουργού για επιστολική ψήφο που θα ισχύσει από τις επόμενες ευρωεκλογές χαρακτηρίστηκε, για παράδειγμα, ως «χρήσιμη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία» από τον συνταγματολόγο, Ξενοφώντα Κοντιάδη. Τέλος, κάπου διαφαίνεται και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αλλά θα δούμε το τι και το πώς μέχρι να κάτσει η μπίλια στον εσωκομματικό συσχετισμό δύναμης.
 
 
Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα
 
Μα δεν αποδομούνται όλα αυτά στο τάκα – τάκα; Η αποδυναμωμένη αντιπολίτευση φαίνεται να μην μπορεί να αντιτάξει όσα χρειάζεται για τα ουσιώδη, τα υλικότατα που συμβαίνουν. Σκοράρουμε αρνητικά και στη δημογραφία και στην αποταμίευση και, τούτων δοθέντων, δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη. Νιώθουν τόσο κυρίαρχοι που τα φανερώνουν οι ίδιοι. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν δίστασε να πει στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής πως «ο δημογραφικός μας δείκτης μάς καταδικάζει σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια». Ή, από άλλη σκοπιά, η αρνητική πρωτιά που κατέγραψαν οι Έλληνες πολίτες σε ποσοστό αποταμίευσης σε όλη την ευρωζώνη, συνοδεύεται από την τεκμηρίωση της έκδοσης της Eurobank Research, που τονίζει ότι οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά εθνικής αποταμίευσης είναι εκείνες με τα υψηλότερα ελλείμματα στο εξωτερικό ισοζύγιο και πως η μειωμένη αποταμίευση αναλογεί με τη μη βιωσιμότητα της ανάπτυξης.
 
Τα περίπου 5 δισ. παραπάνω για να βγει το πρωτογενές πλεόνασμα και τα 1,63 δισ. παραπάνω φόροι που προβλέπει ο προϋπολογισμός, η επιμονή σε υψηλό πληθωρισμό για άλλους περίπου 12 μήνες, όπως φανέρωσε ο Απόστολος Πεταλάς, γενικός διευθυντής της νεοσυσταθείσας Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος και οι πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ και συνιστά βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς και τόσα άλλα (μη επιδοτήσεις ρεύματος, ενοίκια στα ύψη, σκανδαλώδης αισχροκέρδεια που βλέπει ακόμα και ο Νίκος Χριστουδουλάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του κ.ο.κ.) η κυβέρνηση τα βάζει κάτω από το χαλί.
 
Φαίνεται πως η Δεξιά νιώθει τόσο δυνατή που τολμά να παίζει και με τις προσδοκίες των ομόφυλων ζευγαριών στο ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας. Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να παρκάρει το ζήτημα μετά τις ευρωεκλογές, έπειτα από τις αντιδράσεις Σαμαρά και Βορίδη. Πιθανότατα οι δυο «σκληροί» κορυφαίοι πολιτευτές να πήραν χαμπάρι τον χώρο που μεγαλώνει στα δεξιά της ΝΔ και να ρίχνουν τη ζαριά τους, ως προς την πιθανή ανθεκτικότητα μελλοντικών εγχειρημάτων. Ας κοιτάξει και η προοδευτική αντιπολίτευση να συγκροτήσει και να απλώσει τον δικό της χώρο, έτσι ώστε και να μην κατακερματίζεται και να αντιπαρατίθεται με αναπλαισιωμένο ιδεολογικό θάρρος απέναντι στον αντίπαλό της.

Βασίλης Ρόγγας