Macro

Βασίλης Ρόγγας: Η ιδεολογική ηγεμονία της Δεξιάς θέλουν να περάσει μέσα από το σχολείο

Ο Γεωργιάδης, κι όλο το υποσύστημα που δημιούργησε ο Καρατζαφέρης στη δεξιά πολυκατοικία, δηλαδή και ο Λιακόπουλος ή ο Βελόπουλος, αντλούσαν εμπειρογνωμοσύνη από τους προτεστάντες τηλε- πάστορες των ΗΠΑ, εξαιρετικά δημοφιλής εδώ και δεκαετίες στο ραδιόφωνο, τις τηλεοράσεις και πλέον και στο youtube και τα podcasts. Πλέον έχουν κάνει καριέρα πουλώντας προπαγάνδα και βιβλία με το σωρό, προϊόντα εντελώς αμφίβολης ποιότητας κι όλα αυτά εδώ και πολλά χρόνια στην τηλεόραση.
Πολύ συχνά τα βιβλία τους ή τα άλλα προϊόντα τους ήταν τόσο πολύ του πεταματού που τα απέσυραν οι ίδιοι από την κυκλοφορία. Συχνά είχαν και καταδίκες για τις παιδαριώδεις και πρόχειρες αντιγραφές τους από άλλους συγγραφείς. Ο ίδιος ο Γεωργιάδης μάλιστα είχε βγάλει ένα βιβλίο για την Άλωση της Πόλης ως απευθείας κακή μετάφραση και θέλησε να το παρουσιάσει για δικό του (link στα σχόλια)
Κι ωστόσο ήταν αρκετά ξύπνιοι έτσι ώστε να κατανοούν πως οι συγκροτητικοί μύθοι του ελληνικού κράτους ή παρακράτους (τα αρχαία ελληνικά ως μαθηματική ή τέλεια γλώσσα, η καταγωγή των Ελλήνων από το Σείριο, οι Έλληνες ως πρώτος και παντοτινός περιούσιος λαός του θεού, η τρισχιλιετής συνεχής ιστορία του έθνους, οι πάντα κακοί ξένοι, η αναμενόμενη τελική μας δικαίωση εκ θεού ή από την ομόδοξη Ρωσία, η Πόλη που θα ξαναγίνει δικιά μας, οι προφητείες ανύπαρκτων προφητών υπέρ ημών, η ακατάσχετη εκμετάλλευση της φήμης του μοναχού Παϊσιου κ.ο.κ.) αφορούν πολύ μια μερίδα του λαού της Δεξιάς που διατίθεται να πληρώνει για να μαστουρώνει με χαζοκαμωμένο εθνικισμό.
Ο Γεωργιάδης έχει πολιτευτεί ως αστέρας της ακροδεξιάς και του αποδίδονται ιδιότητες που δεν κατέχει. Μόνο ένα παράδειγμα. Είναι ένας κάκιστος γνώστης των αρχαίων ελληνικών, όπως συχνά έχει αποκαλύψει ο Σαραντάκος, κι ωστόσο διατίθεται να έχει σχολή που υποτίθεται πως μαθαίνει αρχαία ελληνικά στον κόσμο χωρίς να ντροπιάζεται από πουθενά ή να τον ψέγουν γι’ αυτό τα ΜΜΕ.
Κι ωστόσο το ζήτημα Γεωργιάδη δεν είναι εκεί ακριβώς, στο πόσο αγύρτης είναι.
Ένας ημιμαθής, υποτιθέμενα καπάτσος, κάνει κουμάντα εδώ και χρόνια στην προσπάθεια δεξιάς ιδεολογική ηγεμονίας στην ελληνική κοινωνία. Είναι λογικό, τώρα που αυτό αποτελεί όχι απλώς στρατηγικό στόχο αλλά και συνθήκη που υλικά μπορεί να συμβεί λόγω της ισχυρής αντιπροσώπευσης της δεξιάς σε όλους τους αρμούς της ελληνικής πολιτείας.
Η ιδεολογική ηγεμονία της Δεξιάς θέλουν να περάσει μέσα από το σχολείο. Δοκιμές κάνουν με την ηλίθια θεωρία περί αγέννητου παιδιού, της βλακείες της «ελληνικής αγωγής» κι άλλα τέτοια που καταγγέλονται και από τους τομεάρχες παιδείας της αντιπολίτευσης για «πλήθος εταιρειών που κινούνται από την ακροδεξιά αρχαιολαγνεία ως την ανοιχτή προπαγάνδα κατά των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και των μαθητών» .
Κάνουν απόπειρες περαιτέρω διείσδυσης, ψηλαφούν όρια και τρόπους καθιέρωσης εντός του χρονικά ευνοϊκού καθεστώτος ελέγχου του κράτους. Κι αν τώρα αυτά τρώνε τις φάπες που τους αξίζουν επειδή υπάρχει κοινωνική και πολιτική εγρήγορση, δε σημαίνει ότι τα αντανακλαστικά θα είναι πάντα τεντωμένα ενάντια σε τέτοια.
Χρειάζεται μια αντιστροφή, μια επίθεση με αυτοπεποίθηση, πάνω στα πραγματικά ζητήματα.
Να τελειώσουμε με τα θρησκευτικά και την προσευχή στα σχολεία, με τις εικόνες στις αίθουσες.
Φυσικά η Κοινωνιολογία είναι μάθημα που πρέπει να διδάσκεται, εννοείται πως τα μαθήματα Ιστορίας πως πρέπει να σταματήσουν να προάγουν τον εθνικισμό, χρειαζόμαστε αναμορφωμένη Πολιτική Αγωγή.
Απαιτείται πλέον να ενσωματωθεί η έμφυλη διάσταση, να οριστεί ως εξόχως σημαντική για να διαπαιδαγωγούνται ενήλικες που θεωρούν δεδομένο τον αλληλοσεβασμό σε συνδυασμό με τη Σεξουαλική Αγωγή.
Αλλά και πέρα από αυτά. Στο σχολείο θέλουμε ολοήμερες διαδικασίες, παιδιά που τρώνε εκεί ζεστά γεύματα και έχουν τόπο να ξεκουράζονται και να κοιμούνται, δραστηριότητες που τις πληρώνουν οι γονείς στους ιδιώτες να παρέχονται δωρεάν μετά τα μαθήματα.
Αυτές κι άλλες από αυτές είναι προτάσεις που αλλάζουν το ισοζύγιο ανάμεσα στον αφόρητο εθνικισμό του γεωργιάδη και τις συγκαιρινές ανάγκες αλλά και επιθυμίες της πλειοψηφίας των ανθρώπων.

Βασίλης Ρόγγας

Ανάρτησή του στο Facebook