Ο Γιώργος Τρελλόπουλος, διευθυντής της αγγειοχειρουργικής κλινικής του Nοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», ξεσήκωσε σάλο την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έκανε δημόσια λόγο για θνητότητα μεγαλύτερη του 60% για όσους ασθενείς Covid-19 του «Παπανικολάου» διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, ενώ αποκάλυψε πως άνθρωποι διασωληνωμένοι περίμεναν να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι σε ΜΕΘ μέχρι και 4 μέρες. (σ.σ: πού να είχε δει και το προπαγανδιστικό -πέραν κάθε φαντασίας- σποτ του υπουργείου Υγείας για τις ΜΕΘ ενός άλλου πλανήτη!)
Ο κ. Τρελλόπουλος απαντάει και στην κριτική που του ασκήθηκε, προκαλώντας τη διοίκηση του νοσοκομείου να δώσει στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία, ενώ αποκαλύπτει στην «Εφ.Συν.» τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία. Τέλος, μας «ξεναγεί» στους τραγικούς θαλάμους των κλινικών Covid-19.
● Τα στοιχεία που δώσατε είναι αποκαλυπτικά, ωστόσο περιγράφουν μεμονωμένα περιστατικά ή μια ευρύτερη κατάσταση;
Είναι βέβαιο πως η βασική αιτία που συνετέλεσε στην επιδείνωση της συνολικής εικόνας του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» κατά τη διάρκεια της πανδημίας ισχύει για το σύνολο των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Οι ελλείψεις εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού, η επαγγελματική εξουθένωση του ήδη υπάρχοντος ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού, οι σοβαρές ελλείψεις ΜΕΘ κυρίως στην περιφέρεια του υγειονομικού συστήματος αλλά και η έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι κάποιες από τις βασικές δομικές και λειτουργικές αδυναμίες που χαρακτηρίζουν όλες τις περιφέρειες και εξηγούν σε ένα βαθμό την αρνητική εξέλιξη στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας στη χώρα μας.
● Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, υπήρξε προσπάθεια αμφισβήτησής τους, ενώ παράλληλα προσπάθησαν να σας παρουσιάσουν ως άνθρωπο που αρνήθηκε να συμμετάσχει στις εφημερίες των κλινικών Covid-19.
Τα στοιχεία που συνέλεξα είναι 100% ακριβή. Μάλιστα πριν προχωρήσω στη δημοσιοποίηση ζήτησα επίσημα από την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου να μου κοινοποιήσει τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων εξαιτίας του Covid-19 κατά την περίοδο του πανδημικού κύματος, ώστε να εξαγάγουμε τα απαραίτητα επιστημονικά συμπεράσματα.
Η επιτροπή μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στην αίτησή μου. Για ακόμη μια φορά, μέσα από την εφημερίδα σας, τους προκαλώ να δώσουν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία που αφορούν τους θανάτους σε απλές κλίνες Covid-19 και τους θανάτους σε ΜΕΘ. Τότε θα δούμε ποιος έχει δίκιο. Η απροθυμία του νοσοκομείου να δώσει τα στοιχεία και η πάγια πεποίθησή μου πως η διαφάνεια και η δημόσια λογοδοσία είναι αδιαπραγμάτευτες δημοκρατικές αξίες με οδήγησαν στο να δώσω εγώ τα συγκεκριμένα στοιχεία στη δημοσιότητα. Ο πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει, είναι πρωτοφανές το γεγονός να μην είναι προσβάσιμα τα στατιστικά στοιχεία όλων των νοσοκομείων της χώρας.
Δυστυχώς, λοιπόν, τα στοιχεία που συνέλεξα είναι πέρα για πέρα αληθινά και αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τα ψεύδη ότι ήμουν ο κύριος υποκινητής μιας ομάδας χειρουργών που έστειλαν εξώδικο στη διοίκηση του «Παπανικολάου» αρνούμενοι να παράσχουν υπηρεσίες εφημερίας στις κλινικές Covid-19, απαντώ ξεκάθαρα: όσο κι αν διαφωνώ με την καταστροφική διαχείριση του πανδημικού κύματος από το υπουργείο Υγείας, ποτέ δεν υπέγραψα εξώδικο εναντίον του νοσοκομείου, ούτε αρνήθηκα να εφημερεύσω στις κλινικές Covid, δίνοντας τη μάχη δίπλα στους συναδέλφους μου και βιώνοντας τη φρίκη των θανάτων εκτός ΜΕΘ. Το ίδιο έπραξαν όλες οι ιατρικές ειδικότητες του νοσοκομείου, οπότε ας πάψουν να διχάζουν τον ιατρικό κόσμο για φτηνούς, μικροπολιτικούς λόγους.
● Ποιο είναι το πιο συγκλονιστικό περιστατικό που μπορείτε να θυμηθείτε την επίμαχη περίοδο;
Δυστυχώς, είναι πολλές οι συγκλονιστικές στιγμές αγωνίας, άγχους και εξάντλησης από το φθινόπωρο του 2020, όταν άνθρωποι αναζητούσαν με αγωνία το οξυγόνο που θα τους κρατήσει στη ζωή. Το σύνολο των υγειονομικών της χώρας έδωσε με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό έναν άνισο αγώνα για να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια και τη ζωή των συνανθρώπων μας. Αλλά και το φθινόπωρο του 2021 επαναλήφθηκαν οι σκληρές εικόνες με εκατοντάδες νοσηλευόμενους με Covid και πλήρεις όλες τις κλίνες ΜΕΘ – ήταν καθημερινά συνθήκες αδιεξόδου για το ποιοι θα διασωληνωθούν και πού θα μεταφερθούν.
Το κρίσιμο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2020 η πίεση στο προσωπικό ήταν τόσο μεγάλη που συνάδελφος νοσηλεύτρια μεταφέρθηκε σε λιποθυμική κατάσταση μέσα από τη ΜΕΘ, ενώ άλλη συνάδελφος δεν πρόλαβε στην εφημερία της να εκπληρώσει ούτε τις βασικές της ανάγκες. Είχα εκμυστηρευτεί τα συγκεκριμένα περιστατικά και στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και θαρρώ πως τα είχε αναφέρει σε κάποια ομιλία της στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό που δεν θα ξεχάσω όμως ποτέ είναι ένα βράδυ που είχαμε πέντε ασθενείς σε κρεβάτια εκτός ΜΕΘ με το σύστημα ταχείας ροής οξυγόνου να μη λειτουργεί και τους κρατούσαμε στη ζωή με φορητούς μηχανισμούς οξυγόνου. Δυστυχώς, το ξημέρωμα επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά τα στοιχεία που πριν από λίγες μέρες έδωσα στη δημοσιότητα.
● Από τα στοιχεία που έχετε δώσει στη δημοσιότητα προκύπτει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη. Πού την αποδίδετε;
Σε πρώτη φάση υποεκτιμήθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης και οι συνέπειες της πανδημίας. Η στρατηγική αντίληψη του «επιτελικού κράτους» λειτούργησε αρνητικά, αφού δεν διασφάλισε την πολιτική συνεννόηση σε κεντρικό επίπεδο των πολιτικών δυνάμεων ούτε τη συμμετοχή κοινωνικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και την Eκκλησίας. Η κυβέρνηση κράτησε στο σύνολό του τον ιδιωτικό τομέα Υγείας έξω από τον κοινό αγώνα, αφαιρώντας δομές, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό σε κρίσιμες φάσεις στην εξέλιξη της πανδημίας.
Επέδειξε αργά αντανακλαστικά στη λήψη αποφάσεων, αντιφάσεις και παλινωδίες κυβερνητικών παραγόντων, λανθασμένα μηνύματα ως προς την εξέλιξη της πανδημίας από τον πρωθυπουργό και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, παρεμβάσεις στο έργο των επιστημόνων, ιδεοληπτική προσέγγιση και κυρίως έλλειψη πολιτικής βούλησης για στήριξη και ενίσχυση του ΕΣΥ. Κατά συνέπεια, το δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο του 2020 βρήκε το ΕΣΥ χωρίς πρωτοβάθμιες υγειονομικές δομές στις μεγάλες πόλεις και τις πρωτεύουσες των νομών, με λανθασμένες μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από κέντρα υγείας.
Τα νοσοκομεία δεν ενισχύθηκαν με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα «τραγικές ελλείψεις» εξειδικευμένων υγειονομικών κυρίως, αλλά όχι μόνο, στα περιφερειακά νοσοκομεία. Ως αποτέλεσμα, κρίσιμα τμήματα, μονάδες και νοσοκομεία λειτούργησαν στο «κόκκινο» με άμεσο αντίκτυπο σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.
● Τα στοιχεία σας φαίνεται να συνάδουν πλήρως με τα στοιχεία της περίφημης μελέτης Λύτρα-Τσιόδρα. Θεωρείτε ότι αγνοήθηκαν τα στοιχεία από την πολιτική ηγεσία;
Τα στοιχεία από τη μελέτη Λύτρα-Τσίορδα αποδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης και αποκέντρωσης των δομών δημόσιας υγείας με ιδιαίτερη έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ισότιμη κατανομή μονάδων εντατικής θεραπείας και ανθρώπινου δυναμικού στις υγειονομικές περιφέρειες. Είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική επιλογή για να διαχειρίζεσαι με αποτελεσματικότητα τις πανδημίες και να αποφεύγονται θάνατοι συνανθρώπων μας.
Η κυβέρνηση για λόγους ιδεολογικούς και πολιτικούς δεν υπερασπίζεται ούτε ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις αποφάσεις της. Γι’ αυτό επισημαίνεται από θεσμικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς πως η ένταση και η έκταση των συνεπειών της πανδημίας έχουν πολιτικό πρόσημο. Επειδή λοιπόν η πραγματικότητα που αποκαλύπτεται με τη συγκεκριμένη μελέτη δεν «ταιριάζει» με τον δικό μας σχεδιασμό, την αγνοούμε και την αποκρύπτουμε.
● Κάνατε λόγο για άδεια κρεβάτια στις ιδιωτικές ΜΕΘ και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Ηταν μια επιλογή που εξηγείται πια από το σχέδιο Πλεύρη για το νέο ΕΣΥ;
Είναι σαφές από τις δηλώσεις του κ. Πλεύρη και από τις πρωτοβουλίες κυβερνητικών παραγόντων πως συνεχίζει με συνέπεια και μεθοδικότητα η αποδόμηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Ετοιμάζουν απολύσεις και ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών των νοσοκομείων.
Την ίδια ώρα εξασφαλίζεται η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα, ενώ επιδεινώνονται οι κοινωνικές ανισότητες και η περιθωριοποίηση κοινωνικών στρωμάτων χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες δημόσιας δωρεάν υγείας. Γι’ αυτό προστατεύτηκαν οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, τα τεστ του κορονοϊού υπερκοστολογήθηκαν κι έγιναν απευθείας αναθέσεις προμήθειας υλικών που διασφάλισαν υπερκέρδη σε «ημετέρους».
● Πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί όλη αυτή η θανατο-στατιστική, ποια μέτρα δεν πάρθηκαν;
Οι συνέπειες της πανδημίας, όπως αποτυπώνονται στους «σκληρούς δείκτες», θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι αν η κυβέρνηση, αντί του επιτελικού, επέλεγε το αποκεντρωμένο κράτος, με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα βοηθούσε στην αποτελεσματικότερη εμβολιαστική εκστρατεία, με στοχευμένες παρεμβάσεις στις κρίσιμες ηλικιακά και κοινωνικά ομάδες, αν ενίσχυε πραγματικά το ΕΣΥ με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να μη διαπιστώνουμε ακόμη και σήμερα να κλείνουν ΜΕΘ και να λειτουργούν κλινικές «πρώτης γραμμής» με 2 ή 3 γιατρούς για 100 κρεβάτια. Υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για το υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο που βιώνουμε.
Αντώνης Τελόπουλος
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών