Macro

Το ξεχασμένο πραξικόπημα

Την αντιφατική κατάσταση, τι μπορεί να κάνει μία αριστερή κυβέρνηση ώστε και να είναι αρεστή στις μεγάλες δυτικές δυνάμεις, για να μπορεί να παραμείνει στη θέση της, αλλά και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού που την εξέλεξε, καλείται να διαχειριστεί ο έκπτωτος πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Όπως φαίνεται η απάντηση που δίνει έως τώρα έχει δύο ονόματα:
Το πρώτο είναι της μεταβατικής προέδρου Τζανίνε Άνιες, η οποία ανέλαβε τα ηνία της Βολιβίας, ως υπηρεσιακή πρόεδρος, μετά τη δική του πραξικοπηματική απομάκρυνση και για την οποία ο Μοράλες δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στη χώρα στις 3 Μαΐου. «Είναι δικαίωμά της. Ωστόσο, είχε υποσχεθεί να μην είναι υποψήφια» ήταν τα λόγια του Μοράλες.
Το δεύτερο όνομα είναι του Λουίς Αρτσέ. Είναι ο άνθρωπος που πρότεινε, πριν από μερικές ημέρες, ως υποψήφιο του κόμματος του «Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό» (MAS) για πρόεδρο της χώρας. Σύμφωνα με νέα πραξικοπηματική κίνηση, νομική αυτή τη φορά, ο ίδιος ο Έβο Μοράλες δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, ούτε καν για τη Γερουσία της Βολιβίας, καθώς το γράμμα του νόμου προβλέπει ότι για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα θα πρέπει να διαμένει στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια. Μετά την αναγκαστική παραίτηση του τον Νοέμβριο, ο Μοράλες κατέφυγε αρχικά στο Μεξικό και σήμερα ζει στην Αργεντινή όπου του έχει δοθεί πολιτικό άσυλο. Τρεις μήνες, από τότε που με πραξικόπημα έχασε τη θέση του, αγωνίζεται να μην περάσει στο περιθώριο όσο κι αν το θέμα του έχει, εντέχνως, ξεχαστεί από τον διεθνή τύπο.
Για την περίπτωση της Τζανίνε Άνιες, πρώην γερουσιάστριας και νυν υπηρεσιακής προέδρου, ο νόμος παραβλέπει ότι ζούσε επί χρόνια στη Βραζιλία. Από εκεί επέστρεψε, με τη Βίβλο στο χέρι, για να αντικαταστήσει τον «ειδωλολάτρη» Μοράλες, να καταργήσει «τις δαιμονικές τελετουργίες των ινδιάνων» και «να ξαναδώσει τη χώρα σ’ αυτούς στους οποίους ανήκει» όπως η ίδια είχε δηλώσει, σχηματίζοντας κυβέρνηση με υπερσυντηρητικά στελέχη. Μέσα σ’ αυτούς τους τρεις μήνες, η κυβέρνηση της αποκατέστησε τις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, έδιωξε τη διπλωματική αντιπροσωπία της Βενεζουέλας, απέλυσε τους Κουβανούς γιατρούς και επανέφερε την Εκκλησία στο κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, καθώς και όλες εκείνες τις ρατσιστικές συνθήκες με τις οποίες οι ιθαγενείς της χώρας μπαίνουν στο περιθώριο. Σε φυλακή της Βραζιλίας βρίσκεται, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη, για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στενό συγγενικό πρόσωπο της Άνιες.
Ο Λουίς Αρτσέ ήταν ο ιθύνων νους στην οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του Μοράλες έχοντας επωμισθεί ο ίδιος τις κρατικοποιήσεις των εταιρειών υδρογονανθράκων, των τηλεπικοινωνιών και των ορυχείων στη χώρα, καθώς και τη δημιουργία της Τράπεζας του Νότου. Παρ’ όλα αυτά δείχνει να χαίρει εκτίμησης, τουλάχιστον από τον πανεπιστημιακό κόσμο της Δύσης. Το 2011, το περιοδικό American Economy, τον κατέταξε στην πρώτη τριάδα μεταξύ των καλύτερων υπουργών Οικονομικών των χωρώς της Λατινικής Αμερικής ενώ η εφημερίδα Wall Street Journal τον έχει χαρακτηρίσει «σημείο επαφής» του Μοράλες με την πραγματικότητα και την επιστροφή του στην πολιτική ζωή της Βολιβίας. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Βολιβία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Είναι επισκέπτης καθηγητής μεγάλων πανεπιστημίων όπως του Χάρβαρντ, του Κολούμπια, του Αμερικανικού Πανεπιστημίου και του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία θα είναι ο μόνος υποψήφιος της αριστεράς, ενώ το αντίπερα στρατόπεδο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιους, χωρίς κάποιος απ’ αυτούς να μπορεί να χαρακτηριστεί «κεντρώος».

Νίκος Σερβετάς

Πηγή: Η Εποχή