Macro

Το ΠΑΣΟΚ έπεσε στην παγίδα του C4I

Την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση του C4I, δηλαδή για την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ επικαλείται το υπ΄ αριθμ. 1732/2017 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο στάλθηκαν 18 κατηγορούμενοι στο εδώλιο και το οποίο, όπως αναφέρουν, υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση με την οποία διαπιστώθηκε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ. Η ζημιά προκλήθηκε από τους πρώην υπουργούς της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλο, Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Υπόθεση Σημίτη

Είχε προηγηθεί η είδηση για άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Πριν από κάποιους μήνες εντοπίστηκε έμβασμα του αδελφού του Κώστα Σημίτη, Σπύρου, να πηγαινοέρχεται από Ελβετία σε Γερμανία, με ενδιάμεσο σταθμό τη χώρα μας. Προς έκπληξη εκείνων που έψαχναν τη λίστα των 45.000 εμβασμάτων, εντοπίστηκε ποσό 845.000 ευρώ, που εμφανιζόταν να ανήκει σε λογαριασμό από την Ελβετία με δικαιούχο υπεράκτια εταιρεία στις Μπαχάμες, να έρχεται στην Εμπορική Τράπεζα στην Αθήνα στις 21 Μαΐου του 2010, να μένει για πέντε μέρες και στη συνέχεια να καταλήγει στη Γερμανία. Η έκπληξη ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν εντοπίστηκε ο δικαιούχος της υπεράκτιας, που ήταν ο Σπύρος Σημίτης. Ο ίδιος με δήλωσή του το έχει παραδεχτεί και είχε πει ότι πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από τη δουλειά του. Η Αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος διέταξε το άνοιγμα των λογαριασμών της οικογένειας Σημίτη, αλλά και των υπουργών Χρυσοχοΐδη και Μαλέσιου, καθώς και του αντιπροσώπου της Thales στη χώρα μας, Λουκά Ρωμανού. Στο σπίτι του τελευταίου έχει γίνει έφοδος και έχουν εντοπιστεί σημειώσεις του με λεπτομέρειες για χρήματα που παραδίδονταν και για υποχρεώσεις που είχε. Ο συγκεκριμένος κατέγραφε τα πάντα. Η κ. Γεννηματά, σε σχέση με το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σημίτη απάντησε πως, «η Ανεξάρτητη Αρχή για το μαύρο χρήμα είναι διορισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ο νοών νοείτω».
Το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θεώρησε πως η κίνηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν τουλάχιστον πολιτικά άστοχη: «Η συκοφαντική επίθεση του Κινήματος Αλλαγής εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία κλιμακώθηκε με τη σημερινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αποτελεί πρωτοφανές ηθικό, πολιτικό και θεσμικό ατόπημα».
Ωστόσο, κατάθεση από έλληνα μάρτυρα δημιουργεί νέα δεδομένα στο σκάνδαλο C4I. Ο μάρτυρας έχει καταθέσει εις βάρος πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση ανάθεσης στην αμερικανική SAIC –με υπεργολάβο τη Siemens– του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κατάθεση δόθηκε στο πλαίσιο της νέας έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Εφετείο της Αθήνας, παράλληλης με αυτήν για την υπόθεση της παραλαβής του συστήματος που ποτέ δεν λειτούργησε και για τις χρυσές μίζες που διακινήθηκαν. Η σχετική δικογραφία που έχει σχηματιστεί από τις πολυετείς έρευνες, αναμένεται να διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Ο ειδικός εφέτης ανακριτής κ.Ορφανίδης, σύμφωνα με την «Εστία», κάνει λόγο για μάρτυρα ο οποίος είναι άριστος γνώστης του θέματος, αλλά και των παρασκηνιακών διεργασιών που παρατηρούνταν την εποχή εκείνη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας το διαγωνισμό του C4I. Στην κατάθεσή του προς την ανακριτική αρχή ισχυρίζεται μάλιστα ότι δύο κορυφαίοι πολιτικοί και επιφανή στελέχη του ΚΥΣΕΑ της εποχής, φέρονται να δωροδοκήθηκαν με -συνολικά- 15 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στην προμήθεια έργου αξίας 335 εκατομμυρίων ευρώ.

Προϋπολογισμός και ίσες αποστάσεις

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε στη Βουλή μόλις κατατέθηκε ο προϋπολογισμός ότι «δεν είναι αναπτυξιακός και έχει μια λογική επιδοματικής ανακύκλωσης της φτώχειας». Για την τήρηση ίσων αποστάσεων του Κινήματος Αλλαγής απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, απάντησε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής στον ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9,84 FM: «Το μείζον είναι να φύγει η παρούσα κυβέρνηση που υπηρετεί την πολιτική πρακτική του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού και της δημαγωγίας, την αποθέωση του κρατισμού, την ιδεοληπτική εμμονή για εξοντωτική υπερφορολόγηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, με καθεστωτικές λογικές παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και στα ΜΜΕ».

Βασίλης Ρόγγας

Πηγή: Η Εποχή