Macro

Το ημερολόγιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου.2

Πέμπτη 31/10 /19. Στην ολομέλεια της βουλής για το προσφυγικό. Όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπήρχε ένας ισχυρός σύλλογος (Flat Earth Society) που προπαγάνδιζε ότι η γη είναι επίπεδη. Το γεγονός ότι είχαμε εικόνες από το διάστημα που έδειχναν ότι είναι σφαιρική απλώς ενίσχυε το μέγεθος της συνομωσίας των μεγάλων δυνάμεων για να αποκρύψουν το γεγονός.

Αυτές οι σκέψεις μου ήρθαν στο νου ακούγοντας την ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης. Παραφράζοντας, και συνοψίζοντας, είπε τα ακόλουθα: «Ποιο είναι το σχέδιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων με αρχηγό τον Σόρος; Ο αφελληνισμός των Ελλήνων. Στέλνει ο Τούρκος, μαζί με τις ΜΚΟ, τους εισβολείς αρχικά στα νησιά, ως προγεφύρωμα, και μετά μπαίνουν στην ενδοχώρα. Γεννάνε σαν τα κουνέλια, και έχουν και δικαίωμα να φέρουν τους δικούς τους, έχουν 3-4 γυναίκες ο καθένας, από 3 παιδιά η καθεμία, 16 σύνολο. Μετά θα έχουν και τη δυνατότητα να φέρουν και τους υπόλοιπους συγγενείς που έμειναν πίσω. Οι Έλληνες μειώνονται, δεν τους βοηθάτε, και αυτοί αυξάνονται. Στο τέλος θα είναι εκατομμύρια. Και μιλάνε για Τζιχάντ στο Facebook. Και θα πάθουμε αυτό που έπαθαν οι Ινδιάνοι στην Αμερική. Θα μας σφάξουν. Και εσείς αυτό το σχέδιο του Σόρος το υπηρετείτε. Γιατί; Αν εσείς είστε φιλάνθρωποι πάρτε τους σπίτι σας, εμείς λέμε να τους στείλουμε στα ακατοίκητα νησιά και να κάνουμε πουσμπακ.»

Κανένα επιχείρημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια προσέγγιση, γιατί απλούστατα η συγκεκριμένη ρητορική δεν εμπίπτει στην κατηγορία των επιχειρημάτων. Αντιθέτως το όλον εγχείρημα είναι να ανατρέψει τη δυνατότητα μιας σοβαρής συζήτησης.

Πέμπτη 7/11/19 Παλέρμο. Συνάντηση με το δήμαρχο του Παλέρμο, Leoluca Orlando που είναι πολύ δημοφιλής γιατί ηγήθηκε του αγώνα κατά της Μαφίας που καταδυνάστευε την πόλη. Αρχίζω και αποκτώ ξανά την αυτοπεποίθηση μου για τη δύναμη των επιχειρημάτων για το προσφυγικό. Ο Orlando αποτελεί στην ουσία το αντίπαλο δέος του Salvini. Αρνήθηκε να εφαρμόσει το διάταγμα Ασφάλειας του Salvini για το προσφυγικό, δίνοντας άδειες στους πρόσφυγες για να μπορούν να δουλέψουν και να έχουν πρόσβαση στην υγεία – το αντίθετο που κάνει η κυβέρνηση «μας» με την αφαίρεση του ΑΜΚΑ. Για τον Orlando οι πρόσφυγες πρέπει να είναι ορατοί, για τη δίκη τους ασφάλεια και για αυτήν των ντόπιων.

Δεν είναι βέβαια μόνο θέμα επιχειρημάτων, χρειάζεται και πυγμή. Όταν τον απείλησε ο Salvini με ποινική δίωξη για τις πρώτες άδειες, απάντησε «εγώ ακολουθώ τους νόμους και το Σύνταγμα» και του διεμήνυσε ότι για τις όποιες διαφωνίες του ο Salvini θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Εξάλλου, όπως είπε ο ίδιος, αν είναι να πάει στα δικαστήρια για 5-6 άδειες, γιατί να μην εκδώσει καμία πεντακοσαριά, κάτι που εξάλλου έκανε.

Στο προσφυγικό δεν μπορείς να κρυφτείς, πρέπει να βγεις με επιχειρήματα και πυγμή, και να εμπλακείς με τον κόσμο που έχει άλλη άποψη. Προφανώς όχι με τους φασίστες και τους ακροδεξιούς (βλ. παραπάνω) αλλά αυτοί είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα στην ζωή τους και είναι ευάλωτοι σε ξενοφοβικές απόψεις. Οι ιδέες που υπάρχουν για ένα φόρουμ σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους πρόσφυγες με βρίσκουν σύμφωνο.

Παρασκευή 8/11/19. Ομιλία μου στο Ινστιτούτο Γκράμσι, όπου αναφέρθηκα στον μεγάλο Ιταλό πολιτικό και το μάθημα του για την «ηγεμονία». Όλη μέρα γνωρίζω ανθρώπους από τις δυο αριστερές της Ιταλίας. Από την μια την κοινωνική, διάφορους κινηματικούς που δεν το βάζουν κάτω, που παλεύουν, για παράδειγμα στο συνδικάτο του CGIL, ή για το φεμινιστικό κίνημα ή για τα ενεργά κινήματα ενάντια στη φτώχεια και κατά της μαφίας. Από την άλλη, την πολυδιασπασμένη και απελπισμένη πολιτική αριστερά που δεν μπορεί να βρει το βηματισμό της και μια ενιαία έκφραση. Οι επερχόμενες εκλογές στην Emilia Romagna στις αρχές του 2020 προκαλούν ανησυχία σε όλο το δημοκρατικό – προοδευτικό τόξο. Συγχρόνως τεράστιο το ενδιαφέρον για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, για στενότερες σχέσεις μαζί μας και για απευθείας ενημέρωση, έτσι ώστε να μπορούμε να συζητήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά της εμπειρίας διακυβέρνησης αλλά και το μέλλον.

Ανάμεικτα συναισθήματα. Θέλω να είμαι αισιόδοξος γιατί για αριστερούς κάποιας ηλικίας, και κάποιας ιδεολογικής προσέγγισης, η Ιταλική αριστερά αποτελούσε για πολλά χρόνια για εμάς το φωτεινό παράδειγμα.  Ελπίζω να έχει ο καιρός γυρίσματα.

Δευτέρα 11/11/19. Εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Μπίστη, στα Γιαννιτσά και στην Έδεσσα. Φιλική και συντροφική ατμόσφαιρα, αλλά συγχρόνως, με αγωνίες και ερωτηματικά για την αντιπολιτευτική μας πολιτική, για το νέο κόμμα, για το μέλλον της αριστεράς. Τους άρεσε ότι ο Νίκος και εγώ συμφωνούσαμε σε πολλά, αλλά και ότι ήμασταν ανοικτοί στις διάφορες μας, αλλά με τρόπο, χωρίς βεβαιότητες και αποκλεισμούς.

Όλοι ψαχνόμαστε, αλλά η αγωνία πάντα μετριάζεται εντός συλλογικών διαδικασιών με σεβασμό στην άλλη άποψη. Επιστρέφω στην Αθήνα πιο αισιόδοξος για τις δυνατότητες μας στην επόμενη περιόδο.

Τρίτη 12/11/19. Διαβάζω non-paper του Μαξίμου. Τα σχόλια, νομίζω, περισσεύουν: «Επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά. Θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του κ. Μαρέβα Μητσοτάκη. Η σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μαρέβα Μητσοτάκη επέλεξε να φορέσει ένα πράσινο παλτό που αγόρασε πρόσφατα από την Κίνα, κατά την επίσκεψή της στις εγκαταστάσεις της COSCO, προκειμένου να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τον Κινέζο Πρόεδρο. Πρόκειται για μια χειροποίητη δημιουργία, που ανακάλυψε κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Κίνα στο M50 Creative Park στη Σανγκάη. (Η περιοχή Μ50 είναι αφιερωμένη στην σύγχρονη τέχνη. Είναι γεμάτη από καταστήματα τέχνης και εκθεσιακούς χώρους. Η επωνυμία της δημιουργού είναι Oshadai). Το παντελόνι επέλεξε να είναι από τον δικό της οίκο μόδας Ζeus + ΔΙΟΝΕ».

Τρίτη 12/11/19. Ανακοινώνεται η συμφωνία των σοσιαλιστών με τους Podemos για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία. Βέβαια με χειρότερους όρους από πριν, αφού και οι δυο οπισθοχώρησαν στις εκλογές της Κυριακής, ενώ η Δεξιά, αλλά κυρίως η Ακροδεξιά, κέρδισαν πόντους. Ο Sanchez στοιχημάτισε ότι θα αύξανε τις έδρες του και θα έφτανε πιο κοντά στην πολυπόθητη αυτοδυναμία. Δε του βγήκε. Η πολιτική ως τζόγος. Πότε θα συμφιλιωθούν οι σοσιαλδημοκράτες με την ιδέα ότι το κέντρο έχει πεθάνει, και δεν έχουν μέλλον αν δεν στραφούν Αριστερά; Και η May στη Βρετανία είχε κάνει παρόμοιους υπολογισμούς στις τελευταίες εκλογές, και είδε το Χάρο με τα μάτια της με το εκπληκτικό ράλι του Jeremy Corbyn και των Εργατικών. Ας τα αναλογιστεί αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που φαίνεται να ταλαντεύεται με διπλές εκλογές σε κανένα χρόνο.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Πηγή: TVXS