Macro

Το διαδίκτυο στην Ευρώπη αλλάζει

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, για τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα που ψηφίστηκε την Τετάρτη –έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση– από 438 ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για παράδειγμα, δήλωσε πως η ψηφοφορία αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο για την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ξεκίνησε τον διάλογο πάνω στο ζήτημα αυτό πριν από δύο χρόνια, τόνισε σε γραπτή ανακοίνωσή της πως οι αλλαγές αυτές «είναι απαραίτητες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης».

Ο Αντρους Ανσιπ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, είπε πως «στέλνει ένα ισχυρό και θετικό σήμα μεταρρυθμίσεων» σχεδιασμένων έτσι ώστε να προστατεύονται οι ερευνητές, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, και ιδίως τα ΜΜΕ της Ε.Ε.

Από κοντά πανηγυρίζουν για την απόφαση πολλοί δημοσιογράφοι, εκδότες, μουσικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και δημιουργοί πάσης φύσεως περιεχομένου, που λένε πως αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να αποζημιώνονται για τη δουλειά τους.

Στο αντίθετο στρατόπεδο, εκείνο των (προσωρινά;) «ηττημένων» της Computer & Communications Industry Association, του κλαδικού «λόμπι» των ψηφιακών γιγάντων στο οποίο συμμετέχουν οι Google, Facebook, Amazon κ.ά., επικρατεί ανησυχία αλλά και αποφασιστικότητα.

Οι αντίπαλοι της νέας «Copyright Directive» λένε ότι θα «πνίξει» το ελεύθερο ίντερνετ, ποινικοποιώντας το περιεχόμενο που παράγεται από χρήστες με βάση copyrighted υλικό, όπως είναι τα διάφορα memes, παρωδίες κ.ά. Και βέβαια, οι κολοσσοί του ίντερνετ ελπίζουν να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση στις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κυβερνήσεων της Ε.Ε., όπου θα κριθεί και η τελική μορφή των ρυθμίσεων.

Τα δύο διακυβεύματα

Τα πλέον επίμαχα σημεία της μεταρρύθμισης, αυτά για τα οποία δόθηκε (και θα δοθεί και στο επικείμενο «παζάρι») η μεγαλύτερη μάχη, είναι τα άρθρα 11 και 13.

Το άρθρο 11 αναγκάζει τις πλατφόρμες (όπως π.χ. το Google News) να πληρώνουν τους ειδησεογραφικούς/δημοσιογραφικούς οργανισμούς για τη χρήση του περιεχομένου τους.

Το άρθρο 13, πάλι, υποχρεώνει τους διαδικτυακούς κολοσσούς να λάβουν μέτρα προκειμένου να διασφαλίζεται πως αποδίδουν (οικονομικά, εννοείται) οι συμφωνίες με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων για τη χρήση της δουλειάς τους: πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι μεγάλες online πλατφόρμες πρέπει είτε να βάλουν το χέρι στην τσέπη είτε να να φιλτράρουν προληπτικά το υλικό που ανεβάζουν οι χρήστες – γεγονός που θα συνιστούσε, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς και μη, περιορισμό στην ελευθερία της έκφρασης.

Και τα δύο άρθρα πέρασαν, ωστόσο, «νερωμένα», σε σχέση με την αρχική πρόταση, που διέταζε την εγκατάσταση ειδικών «φίλτρων upload», τα οποία θα διέγραφαν αυτόματα οποιοδήποτε περιεχόμενο παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα.

Αμφιλεγόμενη είναι και η διάταξη για την αντιμετώπιση του λεγόμενου «υλικού εξτρεμιστικού χαρακτήρα» στο διαδίκτυο.

Εάν εντοπίζεται από τις αρχές τέτοιου είδους content, πρέπει να κατεβαίνει από το ίντερνετ μέσα σε χρονικό διάστημα το πολύ μιας ώρας, αλλιώς οι πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται θα κινδυνεύουν με πρόστιμα που μπορεί να αγγίξουν το 4% των διεθνών εσόδων τους!

Γιώργος Τσιάρας

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών