Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και το άρθρο 16 θα νικήσουν και πάλι την οπισθοδρόμηση, και το εμπόριο γνώσεων και ελπίδων

Θεανώ Φωτίου
🚩Το διαχρονικό μίσος της ΝΔ για το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης, και η ευκαιρία για μπίζνες γέννησαν αυτό το έκτρωμα. – Από αύριο αρχίζει νέος αγώνας αλήθειας.
🚩Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και το άρθρο 16 θα νικήσουν και πάλι την οπισθοδρόμηση, και το εμπόριο γνώσεων και ελπίδων.
▶️ Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανέφερα, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Δύο μήνες τώρα, χιλιάδες σπουδαστές, πανεπιστημιακοί, διοικητικοί στους δρόμους με καταλήψεις, με προσαγωγές, με ξυλοδαρμούς και δακρυγόνα επιμένουν να υπερασπίζονται το Δημόσιο, δωρεάν Πανεπιστήμιο της χώρας μας. Δύο μήνες τώρα, η κυβέρνηση έχει την αυταπάτη ότι αύριο με τις 158 ψήφους της στη Βουλή τελειώνει αυτό τον αγώνα, τελειώνει με το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, τελειώνει με το άρθρο 16 του Συντάγματος, με την αγωνία των νέων για καλές σπουδές χωρίς δίδακτρα, για ένα μέλλον που η μόρφωση είναι δικαίωμα για όλους χωρίς διακρίσεις, είναι αυταξία που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τη στερήσει. Πλανώνται οι κυβερνώντες και οι 158 βουλευτές της ΝΔ.
Από αύριο μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2025 που η κυβέρνηση νομίζει ότι θα αρχίσει η λειτουργία ιδιωτικών παραρτημάτων, όλο αυτό το κίνημα θα αποκαλύπτει κάθε εξαπάτηση αυτού του νόμου με στοιχεία. Κάθε ιδιωτικό παράρτημα θα προβάλλεται με μεγεθυντικό φακό στην κοινωνία για να ξέρει κάθε γονιός τι μπορεί να πάθει το παιδί του.
Έτσι θα φθάσουμε στην έναρξη λειτουργίας των όποιων ιδιωτικών παραρτημάτων τον Σεπτέμβρη του 2025. Γνωρίζετε ότι τότε θα προσβληθεί η αντισυνταγματικότητα του νόμου στο ΣτΕ. Και τότε όλη η χώρα θα δει αν το άρθρο 16 του Συντάγματος μπορεί να διαστέλλεται και να ερμηνεύεται όπως επιθυμούν οι «νόμιμοι ιδιοκτήτες» της χώρας μας.
Η Νέα Αριστερά έχει καταρρίψει όλη την επιχειρηματολογία των 84 βουλευτών της ΝΔ. Ότι δήθεν δεν θα φεύγουν οι Έλληνες φοιτητές και θα έρχονται ξένοι. Η αλήθεια είναι ότι 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, από τους οποίους οι 38.000 για μεταπτυχιακά. Όσο για τους ξένους, σπουδάζουν 24.000 στην Ελλάδα από τους οποίους 15.000 από την Κύπρου την οποία θέλουμε να αντιγράψουμε. Ότι δήθεν όλοι οι εισακτέοι θα είναι ίσοι. Η αλήθεια είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους εισακτέους. 19.000 μόρια για τη δημόσια Ιατρική Αθήνας και 10.000 μόρια συν 10.000 ευρώ για την ιδιωτική ιατρική Αθήνας. Ενώ οι διατάξεις για την αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου είναι η επιτομή της υποκρισίας. Διότι ποιος δεν ξέρει ότι την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου την κάνει η αναλογία διδασκόντων – διδασκομένων. Πόσοι φοιτητές αναλογούν σήμερα σ’ έναν διδάσκοντα; Στην Ελλάδα 47 ενώ στην Ευρώπη 14. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε τους διδάσκοντες, δηλαδή χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Τι λέει η Eurostat και ο ΟΟΣΑ; Λένε ότι είμαστε τελευταίοι στις δαπάνες ανά φοιτητή.
Το μίσος που τρέφει διαχρονικά η ΝΔ για το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης, και η ευκαιρία για μπίζνες γέννησαν αυτό το έκτρωμα.
Από αύριο αρχίζει ένας νέος αγώνας αλήθειας. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και το άρθρο 16 του Συντάγματος θα νικήσουν και πάλι τον αναχρονισμό, την οπισθοδρόμηση, το εμπόριο γνώσεων και ελπίδων.
📢Θα είμαι στρατευμένη σε αυτό τον αγώνα ως χρέος τιμής για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο που υπηρέτησα 40 χρόνια, ως χρέος για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο που με έκανε χρήσιμο άνθρωπο, που με έφθασε μέχρι εδώ.