Βίντεο

Μερόπη Τζούφη: Η κυβέρνηση «ξεδοντιάζει» τα δημόσια ΑΕΙ για να ιδρύσει ιδιωτικά

➡️ σημεία από την τοποθέτηση στη Βουλή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Κάθε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ξεδοντιάζει τη δημόσια εκπαίδευση και δημιουργεί χώρο για τους ιδιώτες. Η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φοιτητές ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ στο πλευρό τους τάσσονται μια σειρά από φορείς όπως η ΑΔΕΔΥ, το ΓΕΩΤΕΕ και το ΤΕΕ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έχοντας στο πλευρό της το ΣΕΒ, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα funds.
Όλο αυτό το διάστημα υπήρξε μια μεθοδευμένη κυβερνητική προσπάθεια για την απαξίωση, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των δημόσιων ΑΕΙ, ώστε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να φαντάζουν πιο ελκυστικά. Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο περιέχει διάταξη που αλλάζει προς το χειρότερο το χρηματοδοτικό μοντέλο των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ ο «κόφτης» της ΕΒΕ, ο οποίος θεσπίστηκε για την αναδρομολόγηση χιλιάδων υποψήφιων στα κολέγια, τώρα εργαλειοποιείται και για την πρόσβαση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα, το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν ιδεολογικής μυωπίας για ιδιωτικοποιήσεις και απέχθειας σε κάθε τι δημόσιο, ακόμα κι αν χρειαστεί να παραβιαστεί το Σύνταγμα, οι νόμοι και το κράτος δικαίου. Απαντώντας στη δήλωση του Κυριάκου Πιερρακάκη πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος», η πραγματικότητα είναι πως «δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Νέα Δημοκρατία, τα funds και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί».