Macro

Θεανώ Φωτίου: Τα παιδιά είναι η ελπίδα μας…

Η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση εξελίσσεται σε ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα του 21ου αιώνα. Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια άνευ προηγουμένου σύγχρονη μετακίνηση πληθυσμών. Οι γενεσιουργοί αιτίες, για τις οποίες ο «πολιτισμένος» κόσμος έχει συμβάλει (πόλεμοι, πείνα κ.λπ.), είναι γνωστές, αλλά οι προσφυγικές /μεταναστευτικές ροές σήμερα διχάζουν την ανθρωπότητα.

Δεν πρόκειται για συγκυριακή κρίση, αλλά για αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία εμφανίζει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά. Συνεπώς, το μεγάλο δίλημμα είναι αν θα παρουσιάσουμε συλλογικές και μόνιμες λύσεις ή μονομερείς και αποσπασματικές.

Από τη μια πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, ο Τραμπ χωρίζει οικογένειες, παιδιά και βρέφη από γονείς και τα κλείνει σε φυλακές – κλουβιά, στο όνομα της πάταξης της «παράνομης μετανάστευσης».

Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα. Εκείνο που συγκροτούν η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη και σε εκείνο που υψώνει τείχη, επωάζοντας τον διχασμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Στη Μεσόγειο εκατοντάδες πνίγονται αβοήθητοι, η Ιταλία αρνείται να δεχθεί πλοίο με αιτούντες άσυλο, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, στη Βόρεια Αφρική. «Γκουαντάναμο για πρόσφυγες» δηλαδή…

Ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι συντάσσεται με τις δυνάμεις της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Εμείς λέμε «όχι» στον περιορισμό του ασύλου, λέμε «όχι» στην κατάργηση της συνθήκης της Γενεύης, λέμε «ναι» στην αναθεώρηση του Δουβλίνου, λέμε «ναι» στην άμεση επανένωση των οικογενειών. Είμαστε υπέρ της δημιουργίας νόμιμων και ασφαλών διόδων για τους αιτούντες άσυλο, υπέρ της άμεσης αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων, υπέρ της ισότιμης και ισορροπημένης κατανομής τους μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. Η μάχη για τα δικαιώματα των προσφύγων αποτελεί για μας, αλλά και για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, ζήτημα δημοκρατίας, δικαίου και αξιών.

Στο πλαίσιο αυτό, φέραμε στη Βουλή και ψηφίζεται την Τρίτη το σχέδιο νόμου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Έναν νόμο – ασπίδα για την πλέον ευάλωτη κατηγορία προσφύγων, τα ασυνόδευτα ανήλικα – υπηκόους τρίτης χώρας, τα οποία, προσπαθώντας να σωθούν από πολέμους, φτώχεια, βία, καταπίεση ή ορφάνια, φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς συνοδεία από ενήλικο.

Ο νόμος, με βάση το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, προβλέπει ότι αφού διαπιστωθεί η ταυτότητα του προσφυγόπουλου και βεβαιωθεί ότι είναι ανήλικο από την πρώτη υποδοχή, ορίζεται προσωρινός επίτροπος ο κατά τόπον εισαγγελέας ανηλίκων, ενώ παράλληλα το παιδί εγγράφεται στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ανηλίκων που τηρείται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στο ΕΚΚΑ τηρούνται ακόμη δύο μητρώα, το Μητρώο Επαγγελματιών Επιτρόπων και το Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Με αυτά τα τρία μητρώα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους ηλεκτρονικά, παρέχεται η δυνατότητα στον προσωρινό επίτροπο να επιλέξει αμέσως το Κέντρο Φιλοξενίας που διαθέτει κενή θέση για το ανήλικο και τον μόνιμο επίτροπο που διαβιοί κοντά σε αυτό και ο οποίος θα αναλάβει τη φροντίδα αλλά και να γίνει το έμπιστο πρόσωπο αναφοράς του παιδιού. Ταυτόχρονα, με τη λειτουργία των τριών μητρώων τα οποία θα ενημερώνονται με εβδομαδιαίες εκθέσεις, η πολιτεία θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την εξέλιξη για κάθε παιδί ξεχωριστά.

Το σχέδιο νόμου μεριμνά για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων με σκοπό την προστασία των προσφυγόπουλων, τα οποία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κακοποίησης, παραμέλησης, βίας, εκμετάλλευσης και εμπορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπονται ειδικότερες ρυθμίσεις που αφορούν στη δυνατότητα διαβίωσης του ανηλίκου σε τρίτους, είτε σε κατάλληλο κέντρο φιλοξενίας είτε σε κατάλληλη μονάδα ημιαυτόνομης διαβίωσης, είτε και σε ανάδοχους γονείς, ενώ, για πρώτη φορά, θεσμοθετείται ο τρόπος αξιολόγησης του βέλτιστου συμφέροντος του ανηλίκου και η έκταση της ευθύνης για τις ενέργειες του επαγγελματία επιτρόπου.

Τέλος, μεταξύ άλλων, προβλέπεται (άρθρο 44) σαφής και διάφανη διαδικασία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που περιήλθε από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Εργασίας, μόνο για προνοιακούς ή κοινωφελείς σκοπούς. Ενώ, με το άρθρο 46, ορίζεται ότι η οικονομική ενίσχυση για ΑμεΑ θα δίδεται και σε πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, εφόσον περάσουν από ΚΕΠΑ και αποκτήσουν βεβαίωση ότι δεν έχουν δυνατότητα βιοπορισμού.

Με τις ρυθμίσεις για τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα κάνουμε άλλο ένα μεγάλο βήμα τόσο στο προσφυγικό ζήτημα όσο και στην παιδική προστασία. Τα παιδιά, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, εθνικότητας, αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Γιατί τα παιδιά είναι η ελπίδα μας…

 

Η Θεανώ Φωτίου είναι αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Πηγή: Η Αυγή