Macro

Θεανώ Φωτίου: Ο νόμος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι απόλυτα αντισυνταγματικός, και όσους νομικίστικους ακροβατισμούς κι αν κάνει η κυβέρνηση, δεν θα εφαρμοστεί

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για την Κυβερνοασφάλεια η Θεανώ Φωτίου ασχολήθηκε ειδικά με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τις αθλιότητες που προηγουμένως είχε πει για τους φοιτητές ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυρανάκης.

Η  βουλεύτρια τόνισε πως το Σύνταγμα είναι σαφέστατο στο άρθρο 16 ότι η Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στην Ελλάδα παρέχεται αποκλειστικά από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Η λέξη «αποκλειστικά» δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνιών. Δεν μπορεί να λειτουργήσει φορέας ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα αν δεν είναι ΝΠΔΔ. Αυτό ακριβώς περιγράφει και η Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2023 δηλώνοντας ότι απαγορεύεται σε οποιοδήποτε άλλο φορέα, ασχέτως προορισμού η χαρακτήρα, να παράσχει ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο του κυρίου Πιερρακάκη εισάγει μία νέα μορφή φορέα, το «Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» στη θέση του ΝΠΔΔ. Και μόνο για αυτό είναι αντισυνταγματικό, όποιον ευφημισμό, στρέβλωση ή λαθροχειρία αξιοθαύμαστης επινοητικότητας εφευρίσκει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Μητσοστάκη, που ορκίστηκε να διαφυλάσσει το Σύνταγμα, το αντιμετωπίζει ως κουρελόχαρτο που παραβιάζεται με νομικούς ακροβατισμούς. Εκφυλίζει το κοινωνικό αγαθό της παιδείας σε κάποια προσόντα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους φοιτητές σε αγοραστές πτυχίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επειδή δεν κατάφερε τόσα χρόνια να  καταργήσει το άρθρο 16, περιμένει τώρα να δικαιωθεί με την αλλαγή καθεστώτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ώστε να αποτελέσει αλλαγή παραδείγματος για το ελληνικό κράτος και να λειτουργήσει ως ρήγμα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων αγαθών με βαθύτατες κοινωνικές συνέπειες. Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και η ταξική μεροληψία και καιροσκοπισμός σε όλο τους το μεγαλείο. Παρά, δε, τις  πατριωτικές κορώνες και τη συνεχή πατριδοκαπηλία η ΝΔ δεν αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως εθνικό κεφάλαιο αλλά ως πεδίο αγοράς που το ισοπεδώνει  για να γίνει αρεστό σε επενδυτές. Κατεδαφίζει τα δημόσια πανεπιστήμια που είναι η μόνη ελπίδα των αδύναμων στρωμάτων να πετύχουν μία καλύτερη ζωή.

Πρέπει όμως να ξέρουν πως ό,τι κι αν κάνουν, ο νόμος για ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν θα εφαρμοστεί.

 

Θεανώ Φωτίου