Ηχητικό

Θεανώ Φωτίου: Η μόνη λύση στη στεγαστική κρίση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αυξημένη επιδότηση ενοικίου σε 400.000 νέους, Τράπεζα Στέγης και αποκλεισμό επιχειρήσεων από δραστηριότητα airbnb

Η μόνη λύση στη στεγαστική κρίση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αυξημένη επιδότηση ενοικίου σε 400.000 νέους, Τράπεζα Στέγης και αποκλεισμό επιχειρήσεων από δραστηριότητα airbnb.
▶️ Με κοινωνικό κράτος προστασίας και φροντίδας χωρίς διαφθορά και τη διαπλοκή, δίνουμε στην κοινωνική πλειοψηφία κάθε στιγμή την ασφάλεια που απαιτεί, ιδίως μετά την τραγωδία τον Τεμπών.
▶️ Καλεσμένη στο στούντιο του ραδιόφωνου «Στο Κόκκινο 105,5fm» και τους Γ. Μελιγγώνη και Γ. Τραπεζιώτη, σχολιάζοντας όσα ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης για τη στέγη και κοινωνικές παροχές, τόνισα:
Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει για άλλη μία φορά να αγνοεί το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης. Δηλαδή ότι στην Ελλάδα 1 στα 3 νοικοκυριά ξοδεύει πάνω από το 50% του εισοδήματος του για ενοίκιο η δάνειο, ηλεκτρικό, νερό, κοινόχρηστα, θέρμανση η ψύξη. 400.000 νέοι, 7 στους 10, παραμένουν στο παιδικό τους δωμάτιο γιατί δεν έχουν να πληρώσουν δικό τους σπίτι. Αυτό δεν λύνεται με 5.000 τραπεζικά δάνεια για νέους με χαμηλό επιτόκιο, ούτε και με 10.000, που απευθύνονται σε νέους με πολύ καλή μόνιμη δουλειά ή συγγενική βοήθεια, οι οποίοι αντέχουν να πληρώνουν 350-400 €/μήνα επί 30 χρόνια για σπίτι 60 τ.μ., αλλιώς ο πλειστηριασμός καραδοκεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ολοκληρωμένη στεγαστική πρόταση. Με άμεση ενίσχυση 400.000 νέων έως 44 ετών με επιδότηση ενοικίου από 140 €/μήνα στο μεμονωμένο άτομο έως 350 €/μήνα σε οικογένεια με δύο παιδιά. Αντιμετωπίζει τη βραχυχρόνια μίσθωση (τύπου airbnb), κύρια αιτία της φούσκας ενοικίων και τιμών αγοράς, απαγορεύοντας τη δραστηριότητα αυτή σε επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν ονομάζοντας διαμερίσματα τα ξενοδοχειακά τους συγκροτήματα, αλλά επιτρέποντάς τη σε φυσικά πρόσωπα, για 2-3 ακίνητα. Και για την απόκτηση ιδιόκτητης ή ενοικιαζόμενης κατοικίας χωρίς υπέρμετρη επιβάρυνση του προϋπολογισμού των νοικοκυριών δημιουργούμε την Τράπεζα Στέγης. Δηλαδή ένα απόθεμα από ακίνητα είτε του δημοσίου, των ΟΤΑ και νομικών προσώπων, είτε ιδιωτών που θα παραχωρήσουν τα προς μίσθωση ακίνητά τους στην Τράπεζα για 5-10 χρόνια έναντι πακέτου κινήτρων: φοροαπαλλαγές, ενεργειακή ανακαίνιση του ακινήτου, διασφάλιση των 12 ενοικίων το χρόνο, απόδοση του ακινήτου ανακαινισμένου μετά τη λήξη της περιόδου παραχώρησης. Η αντιστοίχιση των κατοικιών με τους πολίτες θα γίνεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας με κοινωνικά κριτήρια. Πρόκειται για κοινωνική κατοικία με νέους όρους.
Ο κ. Μητσοτάκης καπηλεύεται το κοινωνικό κράτος που αποτελεί τη βάση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η δωρεάν δημόσια Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική Προστασία και Φροντίδα προσφέρουν παροχές και υπηρεσίες που καταπολεμούν τις ανισότητες για την κοινωνική πλειοψηφία. Η αξία αυτών των παροχών και υπηρεσιών συνιστούν τον κοινωνικό μισθό, δηλαδή το ποσό που σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να πληρώνουν τα ίδια τα νοικοκυριά.
Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κοινωνική Προστασία προβλέπονται: απόδοση του επιδόματος του παιδιού στη μητέρα –με αύξηση του ποσού του δεύτερου παιδιού στα 105 € – από τη γέννηση του παιδιού έως τα 24 χρόνια του, ανεξαρτήτως σπουδών και επαναχορήγησή του στη μητέρα όταν φθάσει σε συντάξιμη ηλικία, είτε παίρνει σύνταξη είτε όχι.
Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ για όλα τα παιδιά, voucher για αθλητικούς ερασιτεχνικούς συλλόγους.
680.000 σχολικά γεύματα ημερησίως σε όλα τα παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου.
Και ένα νέο, μεγάλο δίκτυο υπηρεσιών υγείας – πρόνοιας στους δήμους, με χιλιάδες νέες προσλήψεις, για τη φροντίδα παιδιών, ανάπηρων και ηλικιωμένων.
Με κοινωνικό κράτος προστασίας και φροντίδας, απαλλαγμένο από τη διαφθορά και τη διαπλοκή, δίνουμε στην πλειοψηφία των πολιτών ασφάλεια σε κάθε φάση της ζωής τους, αυτή την ασφάλεια που αναδείχθηκε μείζον αίτημα, ιδίως των νέων, μετά την τραγωδία στα Τέμπη.
Σε ερώτηση για τη δυνατότητα κάλυψης όλων αυτών των πολιτικών, επισήμανα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, η τακτική της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα ήταν όποια λεφτά εξοικονομούνται να δίνονται στο προνοιακό κράτος, για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την ανάπτυξη, αφού αυτές οι δαπάνες είναι σαφώς αναπτυξιακές. Σήμερα επενδύουμε στο παιδί, τη μητέρα τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο. Οι πολιτικές είναι απόλυτα κοστολογημένες, στοιχίζουν 5,5 δις, και ξέρουμε ακριβώς από πού θα τα βρούμε.