Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας
H Θεανώ Φωτίου τέως Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εργάστηκε για πολλά χρόνια στο πεδίο των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης που δημιούργησε ο ελληνικός λαός για να επιβιώσει και να αντισταθεί στην μνημονική καταιγίδα.
Με τη Θεανώ Φωτίου συζητάμε πολιτικά για τη Χρυσή Αυγή. Πώς από ένα κόμμα με μηδενική πολιτική επιρροή, έφτασε στο 7% σε εκλογές, και δημοκοπικά έφτασε ακόμα και το 15-20%. Η πολιτική της επιρροή ήταν σχετικά ισχυρή στα λαϊκά στρώματα που είχαν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις μνημονιακές πολιτικές. Επομένως, ένα σημαντικό μέρος αυτής της 12λεπτης συνέντευξης αφορά, πέραν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τις πολιτικές δράσεις που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη μείωση της πολιτικής επιρροής του νεοναζιστικού μορφώματος. Και, φυσικά, το ρόλο των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.
«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται, το 2015, ο πρώτος νόμος που ψηφίζει αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: Με κάρτα αλληλεγγύης για τρόφιμα, με επανασύνδεση του ρεύματος σε 100.000 νοικοκυριά, με 300 δωρεάν kwh το μήνα και με επιδότηση ενοικίου. Η κάρτα αλληλεγγύης καταργεί τις εξευτελιστικές σακούλες. Τα σχολικά γεύματα ξεκινούν στο Πέραμα. Πολύ σύντομα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι έχουν δωρεάν πρόσβαση σε νοσοκομεία και φάρμακα. 650.000 άτομα που βιώνουν την ακραία φτώχεια εντάσσονται για πρώτη φορά στο δίχτυ προστασίας που δημιουργεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Η ανεργία μειώνεται στο 17% και η ανάπτυξη, αναιμική μεν αλλά υπαρκτή, επιστρέφει. Παράλληλα η ενίσχυση με 3,5 δις από 789 εκατομμύρια του προνοιακού κράτους και η ψηφιακή του λειτουργία δίνουν αξιοπρέπεια στον πολίτη και τη σιγουριά ότι το κράτος τον φροντίζει χωρίς να δημιουργεί πελατειακές σχέσεις. Αυτά όλα δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα στο υλικό πεδίο που παύει να τρέφει τη Χρυσή Αυγή».