Ηχητικό

Θεανώ Φωτίου: Η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προηγούμενη Βουλή του επέτρεψε, μέχρι το debate, να συγκαλύπτει το σκάνδαλο των υποκλοπών

▶️ Μιλώντας στην «Ενημερωτική Εκπομπή» των Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλου στο ραδιόφωνο του SKAI και ερωτώμενη για τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας, τόνισα:
Μείζον πρόβλημα είναι ότι, με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 1 τους 3 νέους είναι άνεργος και 1 στους 2 νέους εργαζόμενους φτωχός λόγω μερικής απασχόλησης. Αυτό συνδέεται με το ότι 7 στους 10 νέους δεν μπορεί να εγκαταλείψει το παιδικό του δωμάτιο. Σε συνδυασμό με την πρωτοφανή στεγαστική κρίση, δηλαδή ότι 1 στα 3 νοικοκυριά πληρώνουν πάνω του 50% του εισοδήματος τους για ενοίκιο ή δόση δανείου, ρεύμα, νερό, θέρμανση ή ψύξη, δημιουργείται μια βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 €, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της πρόσβασης σε οικονομική κατοικία. Με διπλάσιο επίδομα ενοικίου άμεσα σε νέους 25-44 ετών, περιορισμό του airbnb στα φυσικά πρόσωπα και απαγόρευσή του σε επιχειρήσεις που υποκρύπτουν ξενοδοχειακή δραστηριότητα, Τράπεζα Στέγης για την είσοδο στην αγορά ενοικιαζόμενης κατοικίας 15.000 κατοικιών από τον πρώτο χρόνο. Και συγχρόνως σταμάτημα των πλειστηριασμών μέχρι τη νομοθέτηση ενός νέου νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας στον οποίο έχει συνεργαστεί η κα Κατσέλη.
Τεράστιο θέμα είναι και η παραδοχή, για πρώτη φορά, του κ. Μητσοτάκη, ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν παρακολουθείτο για εθνικούς λόγους. Αποδείχθηκε έτσι στον ελληνικό λαό ότι για συγκάλυψη πέρασε το νόμο ότι δεν μπορεί ο παρακολουθούμενος να έχει πρόσβαση στο φάκελό του πριν περάσουν τρία χρόνια, Χάρη στην αυτοδυναμία, δε, της ΝΔ στην Επιτροπή της Βουλής, επέβαλε με το απόρρητο τη σιωπή και τη συγκάλυψη. Γι αυτό κρατά μέχρι σήμερα στη θέση της την εισαγγελέα κα Βλάχου η οποία υπέγραφε παράνομα τις παρακολουθήσεις δήθεν για εθνικούς λόγους και 9 μήνες μετά η δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη. Μετά όμως και το πόρισμα της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπόλογος που δεν θα γλιτώσει από τις ευθύνες του. Ενώ, σαφώς, ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί συμπράξει στην αυτοδυναμία του στις εκλογές.
Ερωτώμενη για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το πόσο εφαρμόσιμο είναι, τόνισα:
Έχουμε δημοσιοποιήσει το κόστος του προγράμματος, 5,5 δις τον πρώτο χρόνο. Αφού ο κ. Μητσοτάκης «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη» να ψεύδεται ότι δήθεν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το εκτίμησε σε 25, μετά 40, και στο τέλος 70 εκατομμύρια, τώρα ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλυτική κοστολόγηση. Προτείνουμε γίνει δίωρη διακαναλική συνέντευξη των οικονομικών επιτελείων των τριών κομμάτων, για να παρουσιαστεί η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων τους.
Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις, απάντησα:
Στις δημοσκοπήσεις, 7 στους 10 δεν απαντούν γιατί ο κόσμος φοβάται μετά από όλα αυτά που έχει μάθει για τις υποκλοπές, να απαντήσει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έκπληξη των δύο δημοσιογράφων και τη διακωμώδηση που επιχείρησαν, απάντησε ότι δεν διακωμωδούνται η ανεργία, η φτώχεια, οι ανισότητες, που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί επί ΝΔ, ούτε οι έμμεσοι φόροι που ροκανίζουν το εισόδημα. Ο ΦΠΑ στα τρόφιμα 24% και στα βρεφικά είδη 14% που δυσκολεύει τις μάνες να πάρουν βρεφικά γάλατα και πάνες για τα μωρά τους. Και συνέχισα:
Για τη λύση όλων αυτών των προβλημάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει ένα πλουσιοπάροχο κοινωνικό κράτος στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία και φροντίδα που δίνει παροχές και υπηρεσίες για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και τη δημιουργία αισθήματος ασφάλεια σε κάθε πολίτη, ότι το κράτος είναι αρωγός όποτε απειλείται το επίπεδο διαβίωσής του. Ο προϋπολογισμός της πρόνοιας και της κοινωνικής προστασίας, που τον παραλάβαμε το 2015 στα 789 εκ. και τον φθάσαμε στα 3,5 δις, όπου η ΝΔ τον πάγωσε μέχρι σήμερα, θα διπλασιαστεί μέσα στα 4 χρόνια μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα, θα έρθει η μεγάλη αλλαγή.