Συνεντεύξεις

Θανάσης Καμπαγιάννης: «Βρήκαμε μηνύματα που δείχνουν συστηματική επικοινωνία της ΧΑ με την κυβέρνηση Σαμαρά»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων, Θανάσης Καμπαγιάννης, ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς και το μέλος του Δ.Σ. της ένωσης δικαστών εισαγγελέων, Μιχάλης Τσέφας, για την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου που ενοχοποιεί τους 66 από τους 68 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και την αναγνωρίζει ως εγκληματική οργάνωση.

Προς το τέλος της τοποθέτησής του (περίπου στο 18ο λεπτό του βίντεο) ο Θ. Καμπαγιάννης μίλησε για τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής με την κυβέρνηση της ΝΔ το 2013 λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βρήκαμε μηνύματα των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, όπου προέκυπτε συστηματική συνεργασία με τον Γ.Γ. της τότε κυβέρνησης της ΝΔ μέχρι την ανθρωποκτονία του Φύσσα όταν και η κυβέρνηση έκοψε τον ομφάλιο λώρο που τη συνέδεε».

Η σοβαρή αυτή καταγγελία, πέρα από το ότι επιβεβαιώνει την ήδη γνωστή σχέση της κυβέρνησης Σαμαρά, μέσω του Τάκη Μπαλτάκου, με την ΧΑ, θέτωντας τέλος στη σπέκουλα που έχει ξεκινήσει το γαλάζιο στρατόπεδο επιχειρώντας να κάνει συσχετίσεις της εγκληματικής δράσης της ΧΑ με την αντιμνημονιακή δράση και ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα θύματα και οι οικογένειές τους περιμένουν τη φυλάκιση»

Σύμφωνα με τον Θ. Καμπαγιάννη, κατά την ανακοίνωση της απόφασης, εντός του δικαστηρίου τα παρόντα θύματα και οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Το διακύβευμα της δίκης ήταν το αν οι συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες εκπορεύονταν από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Αναφορικά με τα ελαφρυντικά, εξήγησε πως σε αυτό το στάδιο της δίκης, το δικαστήριο είναι μόνο του απέναντι στους κατηγορούμενους προκειμένου να δώσει τις πρέπουσες ποινές και οι δικηγόροι δεν έχουν λόγο.

«Παρ’ όλ’ αυτά, ο κόσμος, τα θύματα και οι οικογένειές τους περιμένουν τη φυλάκιση», είπε.

Στην απόδοση ελαφρυντικών θα συνυπολογιστεί ο πρότερος σύννομος βίος, ο ορθός βίος επί πολλά χρόνια μετά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων και η μεγάλη διάρκεια της δίκης.

Για τον Γιάννη Λαγό, ο οποίος είναι ο μόνος με ευρωκοινοβουλευτική ιδιότητα, θα ισχύσει ότι αποφασιστεί και για τους υπόλοιπους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αν και εφόσον δεν ανασταλεί η απόφαση.

Στην ερώτηση γιατί οι κατηγορούμενοι δεν παρευρίσκονταν στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της απόφασης, ο κ. Καμπαγιάννης εξήγησε πως είχαν τη δυνατότητα αυτή, να μην παρίστανται και να εκπροσωπούνται από πληρεξούσιο δικηγόρο.

Σύμφωνα με τον Θ. Μαντά, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας σε βουλευτικές εκλογές μέσα από τη φυλακή με βάση τον καινούριο ποινικό κώδικα. Δυνητικά, δηλαδή, κάποιος μπορεί να το κάνει και να επιδιώξει την εκλογή του στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, το εκλογοδικείο είναι αυτό που θα κρίνει τη νομιμότητα και τις προϋποθέσεις της υποψηφιότητας και μπορεί να απορρίψει την αίτηση ή το σύνολο των αιτήσεων.

«Έχω την προσδοκία ότι παρότι η απόφαση δεν είναι αμετάκλητη, εντούτοις το σκεπτικό της απόφασης εμποδίζει την ανακήρυξή τους ως υποψηφίους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, απέδωσε τιμές και επαίνους στους συνηγόρους αγωγής αλλά και στους δικαστές που μετείχαν στη δίκη.

Το ίδιο έκανε και ο Μ. Τσέφας, ο οποίος εξήγησε τις ποινές που πρόκειται να επιβληθούν είτε αναγνωριστούν ελαφρυντικά είτε όχι.

Ο Θ. Καμπαγιάννης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας:
«Το μήνυμα του δικαστηρίου έχει τη δική του αυταξία. Μια εγκληματική οργάνωση δεν την πολεμάς με νεροπίστολα».

Πηγή: Left από Mega