1. Το ΚΚΕ πήρε τη σωστή και αναγκαία πρωτοβουλία για ένα κοινό διάβημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη Γάζα σε μια περίοδο κλιμάκωσης της γενοκτονίας, με βασικά αιτήματα την εκεχειρία, την ακώλυτη είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διακοπή κάθε στρατιωτικής συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ. Το κείμενο της πρόσκλησης είχε καταρτιστεί με τρόπο που οι δυνάμεις στις οποίες απευθυνόταν θα πιέζονταν να το συνυπογράψουν, όπως και εν μέρει συνέβη, αφού το υπέγραψαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.
2. Μήπως ο πρότερος κυβερνητικός βίος του ΣΥΡΙΖΑ (που ευτυχώς υπέγραψε το κείμενο) ή του ΠΑΣΟΚ (που δυστυχώς δεν το υπέγραψε), δηλαδή η συνεργασία με το Ισραήλ του Νετανιάχου επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει ότι η πρωτοβουλία δεν έπρεπε να απευθυνθεί σε αυτά τα κόμματα; Η απάντηση είναι αρνητική. Αν το ΚΚΕ ή οποιοδήποτε κόμμα από μόνο του είχε τη δύναμη να αναγκάσει την κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική προνομιακής συμμαχίας με το Ισραήλ, η πρόσκληση θα ήταν περιττή. Όμως, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα, που έλεγε και κάποιος παλιός. Αν θες να αλλάξεις την πραγματικότητα, πρέπει πρώτα να την αναγνωρίσεις. Για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση σε μια τόσο σημαντική αλλαγή, χρειαζόμαστε συσπείρωση δυνάμεων, πολιτικών και κοινωνικών.
3. Υποσημείωση που έχει τη σημασία της: το ΚΚΕ απεύθυνε την πρόσκληση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην Σπαρτιατών. Η εξαίρεση των ορφανών του Κασιδιάρη είναι προφανώς σωστή. Όταν, όμως, πριν κάποια χρόνια μια στεφάνη εργατικών σωματείων με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ (ευρύτερη όμως απ’ αυτό) είχε προτείνει σχέδιο νόμου στη Βουλή για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η εξαίρεση αφορούσε και την Ελληνική Λύση. Η επιλογή ήταν τότε ορθή. Και ορθή παραμένει. Καμία έκφανση της άκρας δεξιάς δεν μπορεί να αποτελεί συνομιλητή μιας τέτοιου είδους πολιτικής πρωτοβουλίας.
4. Η πρωτοβουλία δεν πρέπει να σταματήσει, τουναντίον μπορεί να διευρυνθεί. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν κοινοβουλευτική ομάδα ή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, κι όμως θα έπρεπε και θα μπορούσαν να συνυπογράψουν το διάβημα: από τις εκτός Βουλής δυνάμεις, έχω σίγουρα στο μυαλό μου την Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ 25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, (συνεπώς και) τη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μικρότερες οργανωσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που συμμετείχαν – ή και όχι – στις τελευταίες εκλογές. Η συνυπογραφή του κειμένου δεν στερεί από την κάθε συνιστώσα τη δυνατότητά της να διακινεί τις δικές της ιδιαίτερες απόψεις, που μπορούν να υπερβαίνουν το minimum αρχικό πλαίσιο.
5. Η πραγματική αξία της πρωτοβουλίας θα είναι το άπλωμά της στο μαζικό κίνημα. Μπορεί μέσα στη Βουλή η πλειοψηφία να είναι δεδομένη. Ωστόσο, στην κοινωνία η υποστήριξη του αιτήματος να σταματήσει η γενοκτονία είναι πλειοψηφική. Η μαζική της έκφραση μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στο να πιέσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να συνυπογράψει το κάλεσμα και τελικά να αναγκάσει την κυβέρνηση να αλλάξει τη ντροπιαστική στάση της στην πρόσφατη ψηφοφορία της ΕΕ για την αναθεώρηση των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ. Μια συνυπογραφή του καλέσματος από συνδικάτα, ομοσπονδίες, φοιτητικούς συλλόγους, ενώσεις, επιμελητήρια, που θα κορυφωθεί με την οργάνωση ενός μεγάλου παλλαϊκού συλλαλητηρίου από όλο αυτό το εύρος των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων με τους Παλαιστίνιους στην πρώτη γραμμή, είναι το αναγκαίο επόμενο βήμα. Σε αυτό το εύρος, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η μεγάλη μάζα του ανένταχτου κόσμου που είναι βέβαιο ότι θα πλαισιώσει ένα τέτοιο κάλεσμα.
6. Η αριστερά, ιδίως η ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική αριστερά, δεν έχει να φοβηθεί από το ξεδίπλωμα αυτής της διαδικασίας. Ίσα ίσα: αν έχει νόημα η συνυπογραφή ενός καλέσματος με δυνάμεις στα δεξιά της, αυτό είναι η δέσμευση στην κοινή δράση. Μόνο στην κοινή δράση στο μαζικό κίνημα, η αριστερά θα συνομιλήσει και θα προσελκύσει στις ιδέες και την οργάνωσή της ανθρώπους από διαφορετικά πολιτικά περιβάλλοντα. Αλλιώς, η συνυπογραφή σε επίπεδο ηγεσίας και μόνο, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε επικύρωση της υποκριτικής διγλωσσίας εκείνων των δυνάμεων που κυβέρνησαν και στήριξαν τη στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ.
7. Πότε θα πρέπει να γίνουν όλα αυτά; Χτες. Έχουμε ήδη αργήσει δραματικά. Ας ξεκινήσουμε από τη Γάζα που αιμορραγεί κάθε μέρα και ζητάει την αλληλεγγύη μας. Και ας είναι αυτό το πρώτο βήμα για τα υπόλοιπα αναγκαία πεδία συνεργασίας.