Macro

Θα σας κατεδαφίσουμε!

Δυο πρωτοβουλίες της κυβέρνησης την προηγούμενη Παρασκευή δείχνουν πολύ καθαρά το οξύ πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αν και φαίνεται ένα, μόνο, μικρό του μέρος, προς το παρόν. Η μια, είναι η ανακοίνωση άρον – άρον ενός ακόμη πακέτου μέτρων από τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της ερώτησης της κ. Γεννηματά, ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Η άλλη, είναι η παρουσία του στο Ελληνικό όπου έτρεξε, πάλι άρον – άρον, να εγκαινιάσει κατεδαφίσεις “εξοικονομημένες” μάλιστα – παράτυπα – δαπάνες του Δημοσίου, ύστερα από ένα χρόνο από το “αναπτυξιακό” ραντεβού που υποσχόταν προεκλογικά.
Αν συνυπολογίσουμε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – πορείες, ως δείγμα του αυταρχισμού και του φόβου της, και την υποδοχή με αποδοκιμασίες υπουργού της κυβέρνησης, του κ. Θεοχάρη, σε Ηράκλειο και Χανιά τότε έχουμε μια ολοκληρωμένη, σχεδόν, εικόνα της δεξιάς διακυβέρνησης. Το γκρέμισμα του μόνιμου καταυλισμού των Ρομά στον Ασπρόπυργο είναι κίνηση που παραπέμπει και τα αποθέματα ρατσισμού εκτός της αναλγησίας που πρέπει να έχει μια εξουσία για να “ξεσπιτώνει” ανθρώπους σε περίοδο κοινωνικής κρίσης.

Αυτo-αποκάλυψη της αποτυχίας

Δεν θα είχε πιο πειστικό τρόπο να αποκαλύψει την παταγώδη αποτυχία της η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης παρά με τα διαδοχικά πακέτα μέτρων που ανακοινώνει, μάλιστα δια του πρωθυπουργού, τα οποία στη συνέχεια συγκεκριμενοποιούν οι υπουργοί του, μειώνοντας τη σημασία τους. «Είμαι σε θέση σήμερα να ανακοινώσω μια ακόμα δέσμη μέτρων στήριξης του κόσμου της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός. “Το πρόγραμμά μας δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο”, “είμαστε μπροστά και πάνω από μέτρα που πήραν πολλές άλλες χώρες”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τι υποδηλώνουν τα μέτρα αυτά σχολίασε “σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με τις ανακοινώσεις του ομολόγησε την πλήρη αποτυχία του». Και είναι αλήθεια. Διότι όταν έγινε η αντιπαράθεση για το μένουμε όρθιοι 1 και 2 η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ότι έχει “ανακαλύψει λεφτόδεντρα” και ότι τα μέτρα της είναι αρκετά και αν χρειαστεί θα συμπληρωθούν.
Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά στις σε αρχικό, δυστυχώς, ακόμη στάδιο συνέπειες της πολιτικής της ΝΔ. Οι επίσημοι φορείς διορθώνουν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους. Η Τράπεζα της Ελλάδας στο δυσμενές της σενάριο προβλέπει ύφεση 9,4% και στο βασικό 5,8% έναντι 8%, 4% αντίστοιχα στις εκτιμήσεις τους τον προηγούμενο Απρίλιο. Οι εξελίξεις στον Τουρισμό δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι τα νούμερα αυτά, δυστυχώς, θα αναθεωρηθούν ξανά επί τα χείρω.

Η πολιτική αντιπαράθεση στην οικονομία

Η πολιτική αντιπαράθεση όλο και περισσότερο θα επικεντρώνεται στο πεδίο της οικονομίας που το επόμενο διάστημα θα είναι καυτό. Η κ. Γεννηματά αναπτύσσοντας την ερώτησή της στη Βουλή τόνισε χαρακτηριστικά. «Είμαι σήμερα εδώ για να ακουστεί η φωνή όσων αγωνιούν για τη δουλειά τους… Να δώσετε απαντήσεις, όχι σε μένα και στην παράταξή μας, αλλά στον ελληνικό λαό που αγωνιά και περνά ήδη δύσκολα… Ακολουθείτε λάθος δρόμο. Είστε δέσμιοι των συντηρητικών πολιτικών σας. Δέσμιοι των δογματικών αγκυλώσεων σας για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων”.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στην άνεργη, στην κυριολεξία, Κέρκυρα είπε το αναμενόμενο. “Αν ο Κ. Μητσοτάκης δεν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και δεν βγει έξω από τη φούσκα της εικονικής πραγματικότητας στην οποία ζει, το φθινόπωρο, αν ξανά-ρθω εδώ ή σε άλλα μεγάλα νησιά μας, στην Κρήτη, στη Ρόδο, δεν θα μιλάμε πια για μέτρα στήριξης της εργασίας ή των επιχειρήσεων, αλλά για οργάνωση συσσιτίων”. Και παρατήρησε: “Έχουμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι, αν δεν υπάρξει παρέμβαση με οριζόντια μέτρα, η ύφεση θα είναι πολλαπλάσια του αναμενόμενου”.

Η κοινωνία αντιδρά

Η αντιπαράθεση θα κατέβει, μάλλον πολύ πριν τον Σεπτέμβρη. Στα Χανιά εργαζόμενοι πολλών κλάδων του τουρισμού και όχι μόνο βρέθηκαν έξω από το ΕΒΕΧ, διαμαρτυρόμενοι για την ανασφάλεια στην οποία πλέον είναι καταδικασμένοι. Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, βρέθηκε μπροστά τους κατά την είσοδό του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων (ΕΒΕΧ), το πρωί της Παρασκευής. Στο Ηράκλειο η περιφρονητική συμπεριφορά του υπουργού τίναξε στον αέρα την προγραμματισμένη σύσκεψη φορέων σχετικών με τον τουρισμό. Στην Κέρκυρα με πανό διαμαρτυρίας κατέβηκαν στους δρόμους οι ξεναγοί.

Ρήγματα στην στρατηγική της ΝΔ

Δεν πρέπει ασφαλώς να καλλιεργούμε αυταπάτες διότι γνωρίζουμε το βάθος της ηγεμονίας των νεοφιλελεύθερων – δεξιών ιδεών στην κοινωνία μας όπως και άλλων στην Ευρώπη. Ωστόσο, όλο και περισσότερο αποκαλύπτονται στοιχεία της ασταθούς ισορροπίας που διατηρεί έως τώρα η ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης είναι περικυκλωμένος και από το κόμμα του. “Δεν είπα προς Θεού ότι η κυβέρνηση αυτή είναι σοσιαλδημοκρατική. Είμαστε κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση”, έσπευσε να καθησυχάσει τα κοινωνικά του στηρίγματα. Απευθύνθηκε δε, στο πολιτικό πεδίο, στην κ. Γεννηματά για να της θυμίσει τις παλιές καλές μέρες. “Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως υπουργοί και ήσαστε υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Τότε δεν τα λέγατε αυτά”. Δεν γνωρίζουμε τι σκέφτηκε εκείνη τη στιγμή η κ. Γεννηματά. Μια, όμως, και θυμήθηκε ο πρωθυπουργός τον κ. Σαμαρά, καλό θα ήταν να θυμηθεί και τις θέσεις του στην εξωτερική πολιτική…

Παύλος Κλαυδιανός

Πηγή: Η Εποχή