Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη
* Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης μετά το τέλος των Μνημονίων ήταν επιλογή. Πώς αποτυπώνεται η εμπειρία της κρίσης στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ;
Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση μίλησα για τον ΣΥΡΙΖΑ που βίωσε τα Μνημόνια ως τραύμα, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, που τα βίωσε ως ευκαιρία. Έτσι, είναι φυσικό στις προτάσεις μας να αποτυπώνεται η ανάγκη επούλωσης του τραύματος μέσα από την υιοθέτηση θεσμικών αντίβαρων, δηλαδή προτάσεων, που θα επιχειρούν να ενισχύσουν τη λαϊκή κυριαρχία, τη δημοκρατία, τα κοινωνικά δικαιώματα, την αντιπροσωπευτικότητα, την αναβάθμιση της πολιτικής ώστε να αναχαιτιστεί και να ξεπεραστεί η κρίση εκπροσώπησης.
* Ποια είναι η φιλοσοφία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το σύνολο των αλλαγών στην αρχιτεκτονική του πολιτικού συστήματος; Ποιες παθογένειες επιχειρούν να θεραπεύσουν;
Η οικονομική κρίση που δοκίμασε την κοινωνία σε αυτά τα πέτρινα χρόνια μετατράπηκε σε κρίση νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Ο δικομματισμός διαλύθηκε. Μια νέα πολιτική δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχθηκε μέσα από τις νέες κοινωνικές ανάγκες. Η επιλογή της κοινωνίας να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα ενέτεινε την κρίση του δικομματισμού.
Η θεωρία της αριστερής παρένθεσης και το επαναλαμβανόμενο αίτημα για διενέργεια εκλογών από τη μεριά της Ν.Δ. έχει κάνει εμφανή την κρίση στρατηγικής της. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του δεν κατασκευάστηκαν από κέντρα εξουσίας για συγκεκριμένη χρήση.
Αυτό ακριβώς μας νομιμοποιεί να υποβάλουμε την πρόταση αναθεώρησης του συντάγματος και μάλιστα στην κατεύθυνση ριζοσπαστικής διεύρυνσης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.
Η τεχνοκρατική αντίληψη της πολιτικής επιδιώκεται να υπονομευτεί με την απαγόρευση να γίνεται κάποιος πρωθυπουργός αν δεν έχει τη βουλευτική ιδιότητα. Με την κατάργηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών και την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών για αδικήματα που δεν έχουν σχέση με την πολιτική τους δράση, επιχειρείται να εξισωθούν οι πολιτικοί με τους πολίτες και να ελεγχθεί η διαφθορά.
Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος επιχειρείται να ενισχυθούν η αντιπροσωπευτικότητα και οι συναινέσεις γιατί παρήλθαν οι εποχές του διπολισμού και του δικομματισμού. Οι τρεις βουλευτικές θητείες, που προτείνουμε να αποτελούν κώλυμα εκλογής, θέλουν να βάλουν εμπόδιο στον επαγγελματισμό της πολιτικής και να συντελέσουν στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.
Η ενορχηστρωμένη πολεμική που γίνεται εναντίον μας, τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά, ότι είμαστε θεσιθήρες παίρνει την καλύτερη απάντηση. Ταυτόχρονα, η θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων ενισχύει την πολιτική συμμετοχή και τον εκδημοκρατισμό των θεσμών. Αυτό που κυρίως όμως επιχειρούμε είναι να αποκαταστήσουμε τα κοινωνικά δικαιώματα που επλήγησαν τόσο βάρβαρα από την πολιτική της λιτότητας.
* Ποιες ουσιαστικές αλλαγές θα φέρει η τροποποίηση των διατάξεων για τις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία; Γιατί είναι σημαντικό αυτές οι αλλαγές να γίνουν τώρα;
Η συνταγματοποίηση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, μαζί με την καθιέρωση του πολιτικού όρκου στην ανάληψη των πολιτικών και δημόσιων αξιωμάτων, διαμορφώνουν νέες πραγματικότητες τόσο στο πεδίο της Πολιτείας όσο και της κοινωνίας.
Εάν ψηφιστεί αυτή η αλλαγή, θα ανατραπούν συντηρητικές ερμηνείες του συντάγματος, όπως ότι «σκοπός της παιδείας είναι η διαμόρφωση εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης» ή ότι θα νομιμοποιούνται πολιτικά προνόμια υπέρ των χριστιανών ορθόδοξων πολιτών έναντι Ελλήνων πολιτών που έχουν άλλη θρησκευτική πίστη ή είναι άθεοι.
Έχουμε αργήσει να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα για την εκκοσμίκευση του κράτους. Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνει σήμερα το πρώτο βήμα.
* Πώς κρίνετε τη στάση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Ν.Δ. στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης; Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση;
Η Ν.Δ. και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν μας εκπλήσσουν που προσχηματικά και μόνο δείχνουν να συναινούν στη συνταγματική αναθεώρηση, αντιδρώντας με τακτικισμό και στο πνεύμα, και στο γράμμα των προτάσεών μας. Κάθε κόμμα, με αυτά που προτείνει και με αυτά που παραλείπει, καταγράφει τη φυσιογνωμία του.
Ο συντακτικός νομοθέτης θεωρεί τη συναίνεση ζητούμενη και όχι δεδομένη και γι’ αυτό προβλέπει δύο Βουλές προκειμένου να τελεσφορήσει η αναθεώρηση. Εκτιμώ ότι είναι δεδομένες οι 151 ψήφοι σε αυτή τη Βουλή υπέρ της πρότασής μας και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο ώστε να διαμορφωθεί και η συναίνεση 180 βουλευτών στην επόμενη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση, έχουν διαφανεί από τώρα τα τεχνάσματα που θα χρησιμοποιήσουν για να σαμποτάρουν τη διαδικασία μιας ουσιαστικής και ριζοσπαστικής αναθεώρησης.
Πηγή: Η Αυγή