Macro

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Απονομιμοποίηση του ρατσιστικού λόγου

Αμέσως μετά την ιστορικής σημασίας καταδίκη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής και της απόφασης του δικαστηρίου, ότι τα εγκλήματά της διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, άρχισε η γνωστή πολιτική μιζέρια και υποκρισία. Το επίδικο έγινε, το ποιος θα πιστωθεί τα αντιφασιστικά αισθήματα ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας και κυρίως πώς θα αποκλειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνική ανάταση που δημιουργήθηκε.

Η απόφαση αυτή είναι ιστορικής σημασίας, γιατί απονομιμοποίησε το ναζισμό και το φασισμό, στέλνοντας μηνύματα ικανοποίησης και ελπίδας σε όλη τη δημοκρατική ανθρωπότητα.

 

Αισιοδοξία

 

Η δικαιοσύνη ξάφνιασε ευχάριστα, αφού έδωσε ένα γενναίο δείγμα ανεξαρτησίας. Η ανησυχία που υπήρχε μετά την πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας, που ζήτησε την απαλλαγή τους από την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ήταν βάσιμη, αφού ακόμα και η συγκεκριμένη εισαγγελέας απολογήθηκε στους δικηγόρους της υπεράσπισης.

Η υποδοχή που είχε η απόφαση του δικαστηρίου από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους έξω από το Εφετείο και κυρίως από τους νέους ανθρώπους, διαμορφώνει ένα πολιτικό κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Ήταν πραγματικά μια μεγάλη νίκη για το αντιφασιστικό κίνημα, που έδωσε συχνά μακρόχρονο και μοναχικό αγώνα, κατά του ναζισμού και της Χρυσής Αυγής, όταν πολλοί προσπαθούσαν να γίνει η Χρυσή Αυγή αποδεκτή από την κοινωνία.

Το αίμα του Παύλου Φύσσα ήταν πάντα παρόν, μέσω της μάνας και των φίλων του, που ήταν συνεχώς εκεί. Η πολιτική αγωγή ακούραστα επί πεντέμισι χρόνια έδινε τον αγώνα της και μαζί τους λίγοι δημοσιογράφοι, με επικεφαλής το Δημήτρη Ψαρρά και την αρθρογραφία του.

 

Θράσος, απότοκο του πανικού

 

Αυτό το κλίμα αισιοδοξίας, έσπευσε να υπονομεύσει, πρώτη απ’ όλους η ΝΔ, όχι μόνο με την ασύμμετρη καταστολή που εξαπέλυσε στη μεγάλη συγκέντρωση, αλλά και με την άμεση ενεργοποίηση του προπαγανδιστικού της μηχανισμού, για να αναστήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με αντιφασιστικό (!) χρώμα .

Δεν περίμενε καν να ανακοινωθεί από το δικαστήριο το ύψος των ποινών και έσπευσε να κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις αλλαγές στο νέο Ποινικό κώδικα, η Χρυσή Αυγή θα πέσει στα μαλακά.

Με θράσος, απότοκο του πανικού που την διακατέχει από την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση μεγάλης μερίδας της κοινωνίας, τόλμησε να συκοφαντήσει το ΣΥΡΙΖΑ, ότι συναγελαζόταν με τη Χρυσή Αυγή στις πλατείες, αλλά και ότι με την κατάργηση της παρεπόμενης ποινής, της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, από το νέο Ποινικό Κώδικα, η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει τη δράση της.

Η δήθεν μείωση της έκτισης της ποινής, για το έγκλημα της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ήταν κατά τη ΝΔ έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γνωρίζει ως κόμμα εξουσίας, ότι όλος ο κώδικας ήταν έργο της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Μέχρι και κάποιοι παντελώς κακοήθεις και ανόητοι, ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι αλλαγές του ΠΚ, ήταν στο νόμο Παρασκευόπουλου.

Αποκρύπτοντας ταυτόχρονα, ότι η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, ακόμα κι αν ίσχυε η σχετική διάταξη, θα αποδιδόταν στους καταδικασμένους μετά την αμετάκλητη καταδίκη τους, δηλαδή μετά και την εφετειακή και την αναιρετικά δίκη, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσα χρόνια θα έχουν περάσει.

Δυστυχώς όμως αυτά τα επιχειρήματα υιοθέτησαν και ενίσχυσαν και άνθρωποι, που γνωρίζουν νομικά, αλλά κυρίως γνωρίζουν και έχουν υποστεί και αυτοί τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της ΝΔ.

 

Μια γενναία, μαζική παρέμβαση

 

Η ΝΔ «πανηγυρίζει» για το αποτέλεσμα της δίκης, αλλά έχει υιοθετήσει όλο το ρατσιστικό και απάνθρωπο λόγο της Χρυσής Αυγής και για τους πρόσφυγες και μετανάστες και για την ελληνοτουρκική διένεξη και για την υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου συνεργάστηκαν στενά μαζί της στα πολλά συλλαλητήρια. Τόσο πολύ την αντέγραψε που στις εκλογές του 2019, κατάφερε να συγκεντρώσει τις ψήφους της και να την αποκλείσει από τη βουλή.

Κανένας δεν μπορεί να υποκρίνεται τον αντιφασίστα και να έχει στην πολιτική του ταυτότητα την πολιτική της Χρυσής Αυγής.

Απαιτείται λοιπόν μια γενναία, μαζική παρέμβαση για να απονομιμοποιηθεί και ο ρατσιστικός πολιτικός λόγος, ο οποίος μετά την εκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση έχει γίνει θεσμικός και άρα πιο επικίνδυνος.

Δεκάδες οπαδοί και φίλοι της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν την εγκληματική τους δράση ενάντια στους μετανάστες και πρόσφυγες και δηλητηριάζουν τις κοινωνίες, οι οποίες συναγωνίζονται μεταξύ τους στο ποιος θα φιλοξενήσει λιγότερους ή και κανέναν μετανάστη. Και οι τοπικοί άρχοντες , ως μικροί Όρμπαν, σπεύδουν αν και είναι στην πλειοψηφία τους στελέχη της ΝΔ, να στρατευτούν με τις ιδέες τους.

Κι όμως αυτή η ΝΔ έχει το θράσος να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ. Φοβάται ότι αν οι κοινωνίες πιστέψουν ότι όλα είναι εφικτά, θα έλθει η αρχή του τέλους της.

Τασία Χριστοδουλοπούλου

Πηγή: Η Εποχή