Εκποιούν στους ιδιώτες το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Η τελική πράξη αποϊδεολογικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) υπογράφεται από τον Άδωνι Γεωργιάδη με τη «λαθραία» νομοθέτηση της διάταξης που (θα) επιτρέπει στους ιδιώτες γιατρούς, να χειρουργούν ή/και να διενεργούν εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, με επιβάρυνση του ασθενή! Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε μια περίοδο απάθειας του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και νωθρότητας της ίδιας της κοινωνίας, επιχείρησε σειρά θεσμικών αλλαγών, με νομοθετήματα που θα ζήλευε ακόμη κι ο πιο ακραίος νεοφιλελεύθερος, ακόμη κι ίδιος ο Όρμπαν!
Η περίοδος της πανδημίας με τις περίφημες ΠΝΠ, άνοιξαν την «κερκόπορτα» εισβολής των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, με κάθε τρόπο και με δελεαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις. Αν και η ανταπόκριση τότε ήταν μικρή από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, γιατί, κακά τα ψέματα, «βαριά η καλογερική», δηλαδή η νοσοκομειακή ιατρική, για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς. Σήμερα έρχεται ο υπουργός Υγείας Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης να υπογράψει την τελική πράξη αποϊδεολογικοποίησης του νοσοκομειακού ΕΣΥ. Διότι η δωρεάν πρόσβαση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας αποτελεί (αποτελούσε μάλλον) τον ιδεολογικό πυρήνα του ΕΣΥ!
Η αρχή της «κατηφόρας» έγινε με τον νόμο 2889/2001 του Αλέκου Παπαδόπουλου, που θεσμοθέτησε τα «απογευματινά ιατρεία» με δαπάνες του ασθενή. Ενδιάμεσα νομοθέτησε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου την ψευδεπίγραφη «ολοήμερη λειτουργία» των νοσοκομείων, λες και τα νοσοκομεία λειτουργούσαν μόνο πρωί. Κι έπειτα, ήλθε η Μίνα Γκάγκα με τον Θάνο Πλεύρη να νομοθετήσουν τον 4999/2022, που προβλέπει τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να διενεργούν «απογευματινά χειρουργεία» με οικονομική επιβάρυνση, κατά 30%, του ασθενή (λες και στα νοσοκομεία οι γιατροί δεν χειρουργούσαν και το απόγευμα και τη νύχτα αν υπήρχε ανάγκη), καθώς και τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιατρική και ιδιωτικά…
Τώρα, έρχεται ο Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης να νομοθετήσει τόσο τον τιμοκατάλογο διενέργειας «απογευματινών» χειρουργείων, όσο και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν χειρουργεία εντός νοσοκομείου, καθώς και άλλες ιατρικές πράξεις, φέρνοντας «πελατεία» στα δημόσια νοσοκομεία. Προφανώς, ο υπουργός Υγείας που διέλυσε το 2014 την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, απολύοντας από τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 5.000 γιατρούς, επιχειρεί τώρα με τη νέα διάταξη να διαλύσει πλήρως τον λειτουργικό ιστό των δημόσιων νοσοκομείων, στοχεύοντας όμως πρώτα στον ιδεολογικό του πυρήνα, την ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δημόσιες δομές, που δεν θα είναι πλέον ελεύθερη, αλλά με αμοιβή.
Κι αυτή τη διάταξη, να χειρουργούν στα νοσοκομεία οι ιδιώτες γιατροί, αλλά και να διενεργούν ιατρικές πράξεις σε πελάτες τους, επίσης με αδρή αμοιβή, επιχείρησε να φέρει για ψήφιση σε άσχετο νομοσχέδιο και μάλιστα χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση, αγνοώντας τους κανόνες της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και λειτουργώντας σαν… τυφλοπόντικας της πολιτικής. Αυτή η λαθραία νομοθέτηση, εγείρει ζήτημα δημοκρατίας, προσβάλλει τη δημοκρατία και ταυτόχρονα προσβάλλει την κοινωνία στην οποία απευθύνεται η διάταξη αυτή του Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη και της Νέας Δημοκρατίας. Διότι η νομοθέτηση Γεωργιάδη είναι ευθυγραμμισμένη με την επιθυμία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως την είχε εκφράσει τον Φεβρουάριο του 2019 στο Συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, προτού ακόμη γίνει πρωθυπουργός…
Σήμερα, με τη νέα διάταξη του Α. Γεωργιάδη για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, υπογράφεται η εκποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και των δομών του, στους ιδιώτες επιχειρηματίες. Διότι πίσω από τη διάταξη Γεωργιάδη κρύβονται οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που καραδοκούν με κάθε τρόπο από το 2015 να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους, που είναι καθηλωμένο περίπου στο 10%. Κι αυτή η περίοδος, με τη ΝΔ στην κυβέρνηση, με τον Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας και με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να περιμένουν τον… «παραλήπτη» τους, η κυβερνητική πολιτική προσανατολίζεται στην εκποίηση των υπηρεσιών υγείας στους ιδιώτες επιχειρηματίες (ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και επιχειρήσεις υγείας), προκειμένου να λεηλατήσουν και τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως έχει γίνει ως τώρα με άλλες χρηματοδοτήσεις –που ερευνώνται μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για ποσά 2,5 δισ. που διοχετεύθηκαν μόνο σε λίγους ημέτερους της κυβέρνησης της Δεξιάς.
Η συνολική νομοθέτηση της ΝΔ στην υγεία, μας «γυρίζει σε εποχές προ ΕΣΥ», όπως επεσήμανε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, γιατρός πνευμονολόγος, Γιάννης Καλομενίδης (Η Εποχή, 20-21 Απριλίου 2024). Σήμερα στις ζοφερές ημέρες που ζούμε, το ζήτημα είναι όχι μόνο να επισημαίνουμε, αλλά να διαμορφώνουμε κινήματα ανατροπής και εντός νοσοκομείων, αλλά και κινήματα ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής και εντός της κοινωνίας, κάθε τοπικής κοινωνίας.
Κι εδώ, ο ρόλος των δυνάμεων της Αριστεράς πρέπει να είναι καθοριστικός. Η Αριστερά πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο και σε επίπεδο Ευρώπης, αφού τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, όπως ενδιαφέρουν και τα ζητήματα ανατροπής των κοινωνικών κατακτήσεων, όλους τους ευρωπαίους πολίτες!
Τα δημόσια συστήματα υγείας, με τις ιδιομορφίες του κάθε κράτους, πρέπει να προστατευτούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην έχουν την τύχη των καλλιεργήσιμων εδαφών, που πρόσφατα η ΕΕ αποφάσισε να τα αφήσει χωρίς προστασία από κάθε λογής ρύπανση, κατάσταση που θα επηρεάσει σύντομα και τη διατροφική αλυσίδα και καθαυτή την ασφαλή διατροφή των ευρωπαίων πολιτών.
Τα Δημόσια συστήματα υγείας, πρέπει να παραμείνουν στην εποπτεία του (κάθε) κράτους,
ως προς τη χρηματοδότησή τους
ως προς τη διασφάλιση της λειτουργικότητάς τους
ως προς τη στελέχωση με το αναγκαίο, κάθε φορά, ανθρώπινο υγειονομικό προσωπικό
ως προς την ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.
Σήμερα, η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, βλάπτει σοβαρά την υγεία και βάζει σε σοβαρό κίνδυνο εκατομμύρια ζωές ανθρώπων.
O Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ