Η 8 Μάρτη και η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών καθιερώθηκε ως ημέρα αναγνώρισης των εμβληματικών αγώνων των γυναικών για ίσα δικαιώματα με τους άνδρες στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό βίο.
Σήμερα, η 8 του Μάρτη είναι ημέρα που αναδεικνύει τη διαρκή επικαιρότητα του φεμινισμού ως πολιτικής σκέψης και πολιτικής δράσης και σηματοδοτεί τους αγώνες και τα οράματα των φεμινιστικών και γυναικείων κινημάτων, σε όλον τον κόσμο, για άρση των πατριαρχικών σχέσεων και μορφών εξουσίας, για κοινωνική και πολιτική δικαιοσύνη, για την εξάλειψη όλων των μορφών έμφυλης βίας, για ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία, σε θέσεις ευθύνης, στην πολιτική εκπροσώπηση και διακυβέρνηση.
Η οικονομική κρίση, η οποία αποκτά χαρακτηριστικά μόνιμης κατάστασης και έχει γίνει πλέον καθεστώς, συνεχίζει να πλήττει τη χώρα μας και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με δυσανάλογα αρνητικές επιπτώσεις για τις ζωές των γυναικών και σημαντικότατες οπισθοχωρήσεις σε όσα κατακτήθηκαν με τους αγώνες των γυναικών όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.
Υπαρκτή και σήμερα η ανισότητα
Οι γυναίκες πλήττονται από ανεργία, και μάλιστα μακροχρόνια, σε ποσοστά που υπερβαίνουν πλέον το 25%. Αποτελούν την πλειοψηφία των μερικά και προσωρινά απασχολούμενων και των «ευέλικτων» εργαζόμενων. Εξακολουθούν να κατέχουν επισφαλείς θέσεις εργασίας με εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές, εργάζονται άτυπα και χωρίς εργασιακά ή ασφαλιστικά δικαιώματα, και υφίστανται πλήθος εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Οι μισθοί τους είναι κατά 20% χαμηλότεροι από τους μισθούς των ανδρών. Κινδυνεύουν και βιώνουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό σε πολύ υψηλότερα ποσοστά, ιδιαιτέρως αν είναι μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, Ρομά, ηλικιωμένες με χαμηλά εισοδήματα, άνεργες, ή άτομα με αναπηρία.
Έχουν χαμηλή παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων και σε θεσμούς πολιτικής εκπροσώπησης με περιορισμένη ή και μηδαμινή δυνατότητα επιρροής της δημόσιας ατζέντας και των πολιτικών αποφάσεων. Βιώνουν πολλαπλές μορφές έμφυλης βίας και σεξισμού σε όλα τα πεδία του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, παρά τις πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας και αλλού. Βιώνουν και αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις και μορφές αποκλεισμού, με συστηματική παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους ως γυναίκες που είναι Ρομά, έχουν αναπηρία, είναι μετανάστριες και προσφύγισσες.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, αντιστεκόμαστε, διαδηλώνουμε και ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές των γυναικών σε όλον τον κόσμο. Εμπνεόμαστε από τους αγώνες των γυναικών, των φεμινιστικών και ΛΟΑΤ κινημάτων στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Ασία, στην Αμερική, στην Αφρική, στην Ευρώπη, που στοχεύουν στην κοινωνική αφύπνιση και στην απελευθέρωση από διαρκείς και σύγχρονες μορφές δουλείας, σεξισμού και φασισμού.
Σε μια εποχή στην οποία κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι ιδιωτικοποιήσεις και η χρηματιστικοποίηση των κοινών και δημόσιων χώρων και των κοινωνικών αγαθών και κατακτήσεων, οι οικονομικές πολιτικές της επισφάλειας, η χρεοκρατία, και η βιοπολιτική διαχείριση της ζωής και του θανάτου μέσω της επίκλησης μιας διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώνουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας με τους αγώνες και τις κινηματικές αντιστάσεις κατά της απαλλοτρίωσης της γης και της καταστροφής του περιβάλλοντος, κατά του ρατσισμού και των σύγχρονων μορφών φασισμού, κατά της λιτότητας και του αυταρχισμού.
Και στις 8 του Μάρτη, αλλά και κάθε μέρα, αγωνιζόμαστε, από κοινού με το φεμινιστικό και γυναικείο κίνημα για να υπερβούμε τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες και τις ιδεολογίες που εγκαθιδρύουν και νομιμοποιούν τους κοινωνικούς περιορισμούς και αποκλεισμούς των γυναικών.
Διεκδικούμε
•ισότιμη συμμετοχή στην πολιτική και κοινωνική ζωή και σε όλες τις διαδικασίες και τα όργανα λήψης αποφάσεων ως ισότιμες πολίτισσες
•πλήρη εργασία και ίση αμοιβή, με ασφάλιση και κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων
•εξάλειψη όλων, ανεξαιρέτως, των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών
•το δικαίωμα σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα
•προστασία της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής μας υγείας
•το δικαίωμα στην αντισύλληψη, την άμβλωση και τη γέννα
•εξάλειψη του σεξισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου
•εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων και ανισοτήτων κατά των μεταναστριών και προσφυγισσών, αλλά και όλων των γυναικών που είναι κοινωνικά αποκλεισμένες.
Η Μαρία Θελερίτη είναι βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας.
Πηγή: Η Εποχή