Macro

Τα ομοφοβικά κακοποιητικά στερεότυπα δεν είναι κριτική

Ο διευθυντής ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ Βασίλης Χιώτης σχολίασε στον αέρα του ραδιοφώνου τα σύκα της Καλαμάτας μιλώντας για την στρατιωτική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη… «Τι σώμα θα είναι τεθωρακισμένα, μηχανικό; Δεν ξέρω, επειδή βγάζει καλά σύκα θα πάει στην Καλαμάτα, δεν ξέρω ρε παιδί μου», είπε γελώντας…«Επειδή βλέπω ότι μου επιτίθενται ορισμένοι για ένα σχόλιο που έκανα και που ομολογώ ότι ήταν απερίσκεπτο, αποσαφηνίζω: Τιμώ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και καμιά πρόθεση δεν είχα τον προσβάλλω. Σιχαίνομαι κάθε ομοφοβικό σχόλιο κι όσους τα κάνουν. Έκανα φάουλ…», ήταν η απάντηση του Β.Χ στο Twitter/Χ μετά την κατακραυγή.

Ο παρουσιαστής ενημερωτικής εκπομπής του ΣΚΑΪ Γιώργος Αυτιάς σχολίασε το γυμναστήριο του στρατοπέδου στη Θήβα αναφερόμενος στην στρατιωτική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη. «Φαντάζεστε τι έχει να γίνει στη Θήβα […] να δούμε τι μέλλει γενέσθαι». Την επόμενη ημέρα επανήλθε: «Tο σχόλιό μου σε καμιά περίπτωση δεν ήταν ομοφοβικό όπως επικαλείται ο κύριος Κασσελάκης. Μακριά από μένα κάθε τέτοιου είδους συσχέτιση καθώς δεν συνάδει με τις αρχές μου τους κανόνες ζωής και το σεβασμό της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου», ήταν η απάντησή του.

«Οποιοσδήποτε δημοσιογράφος σε οποιοδήποτε ΜΜΕ ανεπτυγμένης ευρωπαϊκής χώρας έκανε τέτοιου είδους σχόλια, θα βρισκόταν εκτός την επόμενη ώρα. Ο ΣΚΑΪ έδειξε σωστά εταιρικά αντανακλαστικά στην περίπτωση του κ. Χιώτη και τον καλώ να συνεχίσει, ξεριζώνοντας την κουλτούρα διακρίσεων και ομοφοβίας που, όπως φαίνεται, διακατέχει κορυφαία δημοσιογραφικά στελέχη του», σχολίασε ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης.

Το μέσο ενημέρωσης στο οποίο δουλεύουν τα δύο παραπάνω πρόσωπα αντέδρασε διαφορετικά σε κάθε περιστατικό. Το σχόλιο Χιώτη και η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στα κοινωνικά δίκτυα οδήγησε στην έξοδό του από την διεύθυνση του ραδιοφώνου ΣΚΑΪ. Βέβαια, την βραδιά των αυτοδιοικητικών αποτελεσμάτων ο ίδιος ήταν σχολιαστής στο πάνελ του καναλιού. Απομάκρυνση για τα μάτια του κόσμου; Αντιθέτως, το σχόλιο Αυτιά, όχι μόνο δεν ενόχλησε τη διοίκηση του σταθμού αλλά η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων Σία Κοσιώνη έσπευσε, την βραδιά των εκλογών, να τον υπερασπιστεί. «Βλέπω να παίζεται μία ομοφοβική κασέτα που και αυτή δεν την κατανοώ. Εγώ είμαι 17 χρόνια παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν δεχόμαστε μαθήματα στο συγκεκριμένο θέμα. Έχουμε τεράστια ευαισθησία στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Υπενθυμίζεται πάντως πως όταν η Τατιάνα Στεφανίδου έκανε δημοσκόπηση για το λιντσάρισμα και τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου ήταν παρουσιάστρια στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «Μαζί σου».

Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση στις 16/10. «Το τελευταίο διάστημα, μετά την εκλογή του κ. Κασσελάκη ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρατηρούνται σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, ελάχιστα ευτυχώς, ομοφοβικά σχόλια ή υπονοούμενα ομοφοβικών σχολίων που είναι καταδικαστέα […] Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους εκφραστές των σχολίων αυτών να σεβαστούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία». Ήπια ανακοίνωση (16/10) σχετικά με τη διατύπωση σχολίων που αφορούν δυσμενείς διακρίσεις και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας εξέδωσε και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μέσα από την οποία προτρέπει τα Μέσα να ασκήσουν τη δέουσα εποπτεία ώστε να μην παρουσιάζονται ή ανακοινώνονται, μέσω των συχνοτήτων τους, θέσεις και απόψεις που είναι ασύμβατες με τις αξίες της ισότητας και δεν συνάδουν με τις αρχές της ανεκτικότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να υποστηρίξει τον Γιώργο Αυτιά κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως έχει «δυσανεξία στη διαφορετική άποψη και στην κριτική». «Η ΕΣΗΕΑ οφείλει να προστατέψει τον δημοσιογράφο κ. Αυτιά από τη δημόσια προτροπή της απολύσεώς του και όλος ο Δημοκρατικός Πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί εμπόδιο σε τέτοιου είδους αντιλήψεις και προτροπές», σχολίασε μεταξύ άλλων.

Η αναγγελία του γάμου Κασσελάκη – Macbeth στις ΗΠΑ ήταν αιτία για χλευαστικά, ρατσιστικά σχόλια. Το newsbomb δημοσίευσε την είδηση με τον τίτλο «Ο… Κρητίκαρος παντρεύεται στη Νέα Υόρκη». Πολλά πρόσωπα, θεώρησαν την είδηση γάμου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον σύντροφό του ως lifestyle λεπτομέρεια που δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί. Κι όμως, τα πολιτικά και νομικά παράγωγά της είναι εξαιρετικά σημαντικά για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Τα περιγράφει ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος στο facebook: «Φέρνοντας ο Κασσελάκης τον γάμο του με τον Τάιλερ στην Ελλάδα και ζητώντας από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής να δώσει στον Τάιλερ άδεια διαμονής σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, γνωρίζοντας ότι το Υπουργείο αρνείται συστηματικά να το κάνει αυτό, θα ανοίξει ένα σημαντικό δρόμο για την αναγνώριση των γάμων ομόφυλων ατόμων που έχουν γίνει στο εξωτερικό. Αυτό θα είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αν και αυτονόητη κατά το ενωσιακό δίκαιο. Η δημοσιότητα που θα αποκτήσει το θέμα με μια τέτοια εξέλιξη στην υπόθεση του γάμου Κασσελάκη – Μακμπέθ θα είναι τόσο σημαντική ώστε να επισπεύσει τις αναγκαίες νομοθετικές εξελίξεις».

Η ομοφοβία έχει πολλές μεταμφιεσμένες εκδοχές. Τα κακοποιητικά, ρατσιστικά σχόλια μπορεί να ειπωθούν ευθέως, μπορεί και να υπονοηθούν. Η αναπαραγωγή στερεοτύπων συχνά γίνεται «καμουφλαρισμένα». Η νέα ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάθε πολιτικός φορέας, κρίνεται ιδεολογικά και πολιτικά. Ούτε για τον σύντροφό του θα κριθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ούτε για την έκφραση φύλου του.

Η.Σ.

Η ΕΠΟΧΗ