Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια καθυστέρησης, αδιαφορίας, σιωπής ή επικράτησης στερεότυπων, έρχεται στην Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και σε λίγες μέρες θα αποτελεί νόμο του Κράτους. Τι περιλαμβάνει και ποια είναι τα θετικά σημεία του; Η Ντίνα Μπατζιά συζητά στο Κόκκινο 105,5 με τον Βαγγέλη Σκουφά , μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των συντονιστών της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ.
Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια καθυστέρησης , αδιαφορίας, σιωπής ή επικράτησης στερεότυπων, έρχεται στην ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και σε λίγες μέρες θα αποτελεί νόμο του Κράτους. Τι περιλαμβάνει και ποια είναι τα θετικά σημεία του; Ποiας υποδοχής έτυχε από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ; Ποιες περιπτώσεις αφήνει ακάλυπτες και τι περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν; Η Ντίνα Μπατζιά συζητά με τον Βαγγέλη Σκουφά , μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των συντονιστών της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ.
– Νομοσχέδιο για το αυτονόητο, τη στήριξη στα ατομικά δικαιώματα, τον πυρήνα της Δημοκρατίας; Στο φως δηλαδή, κι όχι πλέον κρυφά, το δικαίωμα να ζουν με τον τρόπο που θέλουν και επιλέγουν οι διεμφυλικοί.
– Με το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, αναγνωρίζεται επιτέλους έπειτα από τεράστια χρόνια καθυστέρησης, το αυτονόητο δικαίωμα των τρανς ατόμων, να αντικατοπτρίζουν τα έγγραφα τους αυτό το οποίο είναι, χωρίς την προϋπόθεση χειρουργικών επεμβάσεων ή ιατρικών διαγνώσεων, επιλύοντας έτσι βασικά καθημερινά προβλήματα των τρανς συνανθρώπων μας.
Δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παρά τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που τίθενταν για την επίλυση αυτού του προβλήματος από βουλευτές κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με φορείς της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, είχαν στραμμένα τα αυτιά τους στις ακραίες συντηρητικές φωνές μερίδας της κοινωνίας, και όχι στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση στην προστασία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Ευτυχώς δεν ακολουθήθηκε το ίδιο και από την τωρινή κυβέρνηση, αφού από τις πρώτες της πρωτοβουλίες ήταν η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με αντικείμενο αφενός το σύμφωνο συμβίωσης και αφετέρου την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Έτσι έχοντας πλέον ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, τον Γενάρη του 2016, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ξεκίνησε να ασχολείται με την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, κάτι το οποίο βοήθησε και τα ίδια τα δικαστήρια της χώρας μας, καθώς από τον Ιούνιο του 2016, έχουμε μια σειρά αποφάσεων ειρηνοδικείων, σύμφωνα με τις οποίες δεν ήταν προαπαιτούμενο οι χειρουργικές επεμβάσεις ή οι ψυχοϊατρικές διαγνώσεις.
Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να τονιστεί ότι είναι άλλο πράγμα η νομολογία και άλλο πράγμα ο νόμος. Επομένως με το παρόν νομοσχέδιο, κατοχυρώνονται όλοι οι χρόνιοι κοινωνικοί αγώνες της τρανς κοινότητας, η οποία για χρόνια προσπαθούσε να εξηγήσει τα αυτονόητα που δεν είναι άλλο, ότι κάθε ατομικό δικαίωμα που δεν στερεί την ατομική ελευθερία κάποιου άλλου ατόμου, συνιστά υποχρέωση κάθε δημοκρατικής πολιτείας.
– Αναφορικά τώρα με δημοσιεύματα (τα οποία υιοθετεί και το Ποτάμι), που φέρουν να παρουσιάζουν ότι κατά τον προηγούμενο νόμο δεν υπήρχαν περιορισμοί στην ηλικία ή στο να είναι παντρεμένο ένα άτομο, αξίζει να αναφερθεί ότι στις πρόσφατες νομολογίες (κατά τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση για χειρουργικές επεμβάσεις ή ψυχοϊατρικές διαγνώσεις) δεν εμπεριέχουν δυστυχώς έστω και μία περίπτωση που το άτομο να είναι είτε ανήλικο, είτε παντρεμένο, με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να έχει δυστυχώς περιορισμούς είτε σε παντρεμένα άτομα, είτε στο θέματα ηλικίας. Είναι σίγουρο ότι αν υπήρχε έστω και μία τέτοια περίπτωση, θα συμπεριλαμβάνονταν και στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
Παρόλο αυτά, αναφορικά με το θέμα της ηλικίας, αξίζει να αναφερθεί ότι παρά το γεγονός του όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη δημόσια διαβούλευση, ανέφερε στις διατάξεις του ότι δυνατότητα αλλαγής εγγράφων έχουν μόνο τα ενήλικα πρόσωπα, μετά τη διαβούλευση το ηλικιακό όριο άλλαξε, προσθέτοντας τη δυνατότητα και σε άτομα ηλικίας άνω των 17 ετών, ενώ έπειτα από την ακρόαση των φορέων στις επιτροπές της βουλής, ο αρμόδιος υπουργός δικαιοσύνης εισηγήθηκε νομοτεχνική βελτίωση ούτως ώστε τα άτομα ηλικίας μεταξύ 15-17 ετών να μπορούν και αυτά να αλλάζουν τα έγγραφα τους, εφόσον διαθέτουν γνωμοδότηση επιστημόνων από το Νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ», οι οποίοι ήδη εμπλέκονται στην παρακολούθηση αυτών των παιδιών.
Σε κάθε περίπτωση όμως το τεράστιο νομικό κενό του ότι δεν έχουμε πολιτικό γάμο στην χώρα μας, πέραν του συμφώνου συμβίωσης, φέρνει νομικά προβλήματα και κενά και στον τωρινό νόμο.
Άλλα προβλήματα (στα οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε πρόσφατα και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Καραγιαννίδης) που έχει ο συγκεκριμένος νόμος, -πολλώ δε μάλλον αν λάβουμε υπόψιν μας την αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος στην προσπάθεια του να αντικρούσει τον πόλεμο που δεχόταν από πλευράς ΝΔ, δήλωσε στις επιτροπές της βουλής ότι ο δικαστής αφενός εξετάζει την βούληση, αφετέρου την εμφάνιση-, είναι η ήδη προβληματική αναφορά του νόμου σε σχέση με την εξωτερική εμφάνιση. Άλλωστε αν θέλουμε πραγματικά να προστατεύουμε την σφαίρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό το οποίο έχει σημασία, είναι η ίδια βούληση και όχι στερεοτυπικές αντιλήψεις γύρω από την αίσθηση του φύλου, οι οποίες πολλαπλασιάζονται προς τους τρανς συνανθρώπους μας. Επιτακτική επομένως η ανάγκη, αν όχι η διαγραφή αυτού του όρου από το νομοσχέδιο, η διαφορετική διατύπωση του.
Εξίσου σημαντική όμως είναι και η κατάργηση διάταξης του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία ενώ αλλάζουν τα έγγραφα των τρανς συνανθρώπων μας, η τροποποίηση αυτή δεν υπάρχει και στις ληξιαρχικές εγγραφές των παιδιών τους. Αυτό μεταξύ άλλων επιφέρει θέμα αντισυνταγματικότητας και προσκρούει ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθόσον όχι μόνον δεν προστατεύονται τα δικαιώματα του παιδιού, αλλά το δυσχεραίνει κιόλας, σε περιπτώσεις για παράδειγμα που το παιδί θελήσει να προσφύγει στη δικαιοσύνη ενάντια στον τρανς γονέα του για κληρονομικά ζητήματα ή ζητήματα διατροφής, ενώ ταυτόχρονα καταστρατηγεί και την ίδια τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου περί μυστικότητας της όλης της διαδικασίας, καθόσον βάση αυτής της προσφυγής θα προκύψει το αρχικό φύλο του τρανς γονέα.
– Πως σχολιάζετε τη στάση των κομμάτων; Διότι είδαμε και αισχρά, αναχρονιστικά πρωτοσέλιδα. Η ΝΔ φαίνεται πως δεν έχει αποφασίσει, ανάλογα με τις εσωτερικές της διαφωνίες … Κάτι ανάλογο έκανε η ΔΗΣΥ , δηλ είδε ότι ψήφισαν οι ΑΝΕΛ κι υπάρχει η κυβερνητική πλειοψηφία και μετά ψήφισε θετικά. Το ΚΚΕ που καταψήφισε;
Ενώ ο δικαιωματικός κόσμος θα περίμενε επομένως, μια εποικοδομητική συζήτηση ούτως ώστε να ενισχυθεί σε αυτές τις ελλείψεις ο νόμος, αυτό το οποίο βλέπει δυστυχώς, είναι το ποτάμι πέραν της προωθητικής κριτικής, να ασκεί για πολιτικούς λόγους και αβάσιμη κριτική, ένα ΠΑΣΟΚ να πατάει εις βάρος των πλατών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας λέγοντας πως δεν ψηφίζουμε, αν δεν ψηφίσουν και οι άλλοι, ένα ΚΚΕ που να έχει χάσει κάθε έννοια προστασίας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο και μια Ν.Δ. στην οποία όχι μόνον είναι ελάχιστος ο κόσμος που στηρίζει το νομοσχέδιο, αλλά που η υπερίσχυση φωνών Άδωνι και Βορίδη, την οδηγούν σε τριχοτόμηση της, με αποτέλεσμα να ζητούν την αποδυνάμωση του νομοσχεδίου (κάτι που φάνηκε και από τον εισηγητή τους Καραγκούνη ο οποίος στις επιτροπές παραποίησε τα λεγόμενα της Διεθνούς Αμνηστίας) και κάτι που στην τελική ευθεία μπορεί να την οδηγήσει από πιθανή ενδεχόμενη καταψήφιση του νομοσχεδίου, έως και το να βρει πρόφαση και να απέχει από τη ψηφοφορία.
Πηγή: Left από στο Κόκκινο