Macro

Στρατής Μπουρνάζος: Ο επαΐων τσολιάς (κι από κάτω η ακροδεξιά)

Το βίντεο με τον Α. Μαγκότσο έγινε viral χάρη στο φινάλε του: ο Ν. Μάνεσης τον ρωτάει “αν είναι με τον Σώρρα”. Κι όταν αυτός απαντά ότι μια ζωή οικογενειακά ψηφίζουν ΝΔ, και το 2019 για να φύγει ο Τσίπρας λόγω Πρεσπών, ο δημοσιογράφος σπεύδει να κλείσει: «Ναι, αλλά άστο τώρα, μην μπλέκουμε τα πολιτικά»!

Η σκηνή είναι επική, αλλά το πρόβλημα πιο ριζικό: το κανάλι δίνει βήμα σε ένα αρνητή να λέει διάφορες απιθανότητες για ώρα (τα σελφ τεστ έχουν κάποια επικινδυνότητα, οι απλές και οι χειρουργικές μάσκες δεν προσφέρουν προστασία, τα εμβόλια δεν είναι εγκεκριμένα κλπ.), να φιλοτεχνεί ανενόχλητος ένα ήπιο προφίλ του εαυτού του και, επίσης, του δίνει θέση να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις με τη Ματίνα Παγώνη.

Ο Α. Μαγκότσος παρουσίασε μια προσεγμένη αυτοεικόνα, λέγοντας ότι δεν αρνείται την πανδημία ή τις “κατάλληλες” μάσκες κλπ. Ωστόσο, μια ματιά στο προφίλ του στο facebook (στις δημόσιες αναρτήσεις του) και το youtube δείχνει ότι πρόκειται για σαφή αρνητή, που κινδυνολογεί για θανάτους από τα εμβόλια, αρνείται τη μάσκα κλπ. Για το γενικότερο κλίμα, αρκεί να δει κανείς την ανάρτηση που έχει «καρφιτσώσει» πάνω πάνω: η γνωστή φωτογραφία του Άουσβιτς, όπου όμως γράφει «Phizer macht frei». Από κοντά, αναρτήσεις για τους λαθρομετανάστες, τους άντρες που φιλιούνται σε ένα σίριαλ και τι θα πει στο παιδί του, για το «ξόανο της μουσουλμάνας Αμάλ» και τον Σόρος (κατά τη Μητρόπολη Πειραιώς). Και άλλα πολλά. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ο νέος Κας Μούντε, δεινός πολιτικός επιστήμων και να κάνει εξειδικευμένες αναλύσεις λόγου για να κατατάξει τις απόψεις αυτές και τον εκφραστή τους: το πράγμα βοά.
Ο δημοσιογράφος δεν ανέδειξε κανένα από τα παραπάνω στοιχεία, παρότι έφερνε (και προσπαθούσε να φέρνει), είναι η αλήθεια, αντιρρήσεις. Έτσι ο Α. Μαγκότσος έπαιξε μπάλα και αυτοπαρουσιάστηκε όπως ήθελε, ήπιος και συγκαταβατικός, σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από αυτά που γράφει στο faceboook.

Σε αντιπαράθεση με τον Α. Μαγκότσο στην εκπομπή εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία, βέβαια, αντέκρουσε όλα όσα έλεγε ο πρώτος. Αυτό, παρότι σε πρώτη όψη μπορεί να φαίνεται χρήσιμο, ωστόσο μας δείχνει κατευθείαν τον πυρήνα του προβλήματος: γιατί έτσι το όλο πράγμα εμφανίζεται σαν μια σύγκρουση δύο συζητήσιμων απόψεων· φαίνεται να υπάρχουν δύο που μιλάνε ισοδύναμα, με όρους εγκυρότητας, σαν να είναι θέμα τοποθέτησης, προτίμησης και επιλογής μεταξύ των φληναφημάτων ενός αρνητή και των επιστημονικών συμπερασμάτων (κι ας μην είναι θέσφατα, απόλυτα, αναντίρρητα, είναι όμως προϊόν επιστημονικής έρευνας και γνώσης – και δεν χρειάζεται να εξηγήσω εδώ τι σημαίνει αυτό).

Για το γενικό κόνσεπτ του Alpha ενδεικτικό είναι ότι όλη την ώρα που μίλαγε ο Α. Μαγκότσος στο αριστερό κομμάτι της οθόνης έπαιζε και ξανάπαιζε η σκηνή που ντυμένος τσολιάς βγαίνει από το δικαστήριο, ενώ ο τίτλος ήταν «πατέρας αρνητής του κορονοϊού πήγε στα δικαστήρια ντυμένος τσολιάς». Όχι όμως για να αναδείξει τις ακροδεξιές απόψεις του, τη στάση του στις Πρέσπες κλπ. Αλλά ως γραφικότητα και κλου για την τηλεθέαση, φαντάζομαι. Γεια σου τσολιά μου, λοιπόν, με τις ευλογίες του καναλιού.
Στρατής Μπουρνάζος
Ανάρτησή του στο Facebook