«All you want is Greece» λέει στους τουρίστες ο ΕΟΤ, μέσα από το νέο του σποτ, αλλά οι τουρίστες δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του. Αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία για τις αφίξεις για τον Μάιο. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας τον Μάιο σημειώθηκαν 383.107 αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 2584% άνοδο προς το 2020 και 99,4% πτώση προς το 2019. Για τον Ιούνιο τα στοιχεία δεν έχουν δημοσιευθεί, αλλά στην αγορά κάνουν λόγο για λιγοστές κρατήσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο ο κλάδος να πιάσει φέτος το 40% των εισπράξεων του 2019. Με τον σημερινό ρυθμό κρατήσεων, η επίτευξη του στόχου φαίνεται να απομακρύνεται. Ξενοδόχοι και κυβέρνηση ελπίζουν πλέον ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και η επιμήκυνση της σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο, θα σώσουν την τουριστική περίοδο. «Είναι μια χρονιά που θα πηγαίνει μέρα με τη μέρα. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα, αλλά ελπίζουμε σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Μόνο σε αυτό στηριζόμαστε. Οι κρατήσεις που έχουμε στα συστήματα μας αυτήν τη στιγμή είναι αρκετά λίγες» σχολιάζει ο Μπάμπης Βούλγαρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ.
Καθυστερεί η ανάκαμψη
Η ανάκαμψη του τουρισμού καθυστερεί, διότι παρόλο που εμείς ανοίξαμε σημαντικές αγορές, όπως η Βρετανία και η Ρωσία παρέμειναν κλειστές. Η Ρωσία, από τις 28 Ιουνίου, πρόκειται να αυξήσει τις αεροπορικές συνδέσεις με την Ελλάδα. Ενώ η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg, εξετάζει την άρση της καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους. Το μέτρο θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, όμως δεν θα μπει σε ισχύ πριν από τον Αύγουστο.
«Οι αποφάσεις δεν παίρνονται πάντα για επιδημιολογικούς λόγους ή λόγους που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό. Υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι, οι οποίοι επηρεάζουν τα αποτελέσματα και τις συνομιλίες», επισημαίνει ο Μπάμπης Βούλγαρης. Πράγματι, η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει περιορισμένη επιρροή στις πολιτικές επιλογές τρίτων χωρών, όμως και η στρατηγική της για την επανεκκίνηση του τουρισμού, δεν φαίνεται να λειτουργεί ρολόι. Τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων στα νησιά παραμένουν χαμηλά. Ενδεικτικά, στα Χανιά μόλις το 22,22% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, στην Κέρκυρα το 28,88% και στην Ρόδο το 26,46%. Υψηλότερα είναι τα ποσοστά στην Μύκονο και στην Θήρα, με το 58,81% των κατοίκων να είναι πλήρως εμβολιασμένοι στην πρώτη και το 54,81% στη δεύτερη. Αν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και στα υπόλοιπα νησιά, η χώρα κινδυνεύει να χάσει το συγκριτικό πλεονέκτημα, που προσθέτει σε έναν προορισμό η υγειονομική ασφάλεια.
Ώστε να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός, το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» θα έχει αυξημένο προϋπολογισμό φέτος. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του ανέβηκε στα 100 εκατ. ευρώ από 30 εκατ. που ήταν πέρυσι. Συνεχίζει να είναι χαμηλός τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Εμείς είχαμε πει πέρυσι ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει 700 εκατ. από τον προϋπολογισμό και αυτή δαπάνησε 30 εκατ. Και τώρα λέμε ότι το ποσό που θα πρέπει να διατεθεί στον “Κοινωνικό Τουρισμό” θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, γιατί θα τονώσει την αγορά. Το πρόγραμμα θα πρέπει να ξεκινήσει αυτήν τη χρονική περίοδο που τα ξενοδοχεία περιμένουν τους τουρίστες σαν μάννα εξ ουρανού» λέει ο Αλέκος Αυλωνίτης, αναπληρωτής τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αρχές Ιουλίου η επανεκκίνηση
Την 1 Ιουλίου θα γίνει η πραγματική επανεκκίνηση του τουρισμού, καθώς οι αναστολές συμβάσεων θα λήξουν και τα ξενοδοχεία θα αναγκαστούν να ανοίξουν για να επαναπροσλάβουν το προσωπικό τους. Τις προηγούμενες εβδομάδες, λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους επέστρεψαν στις θέσεις εργασίας τους. Την 15η Ιούνη μπήκε σε ισχύ και η κλαδική τους σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων «Μέχρι να κυρωθεί η γενική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων από τον υπουργό Εργασίας υπήρχε ένας κανιβαλισμός στον κλάδο» καταγγέλλει ο Τάκης Κούκος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμου και συμπληρώνει «απειλούσαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας με 700 ευρώ το μήνα».
Οι επιχειρήσεις θα μπορούν και φέτος να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συνεργασία», το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι ξενοδόχοι ωστόσο διεκδικούν να επεκταθεί και στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, τα οποία έμειναν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει, ακόμα, η απόφαση της κυβέρνησης να πληρώνουν οι εργοδότες το ένα από τα δύο self test την εβδομάδα, τα οποίο θα πρέπει να κάνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. «Κοιτάξτε είναι ένα κόστος το οποίο δεν θα θέλαμε να το έχουμε, γιατί τα κόστη μας είναι ήδη υψηλά. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε αν δεν ισχύσει για τους πλήρως εμβολιασμένους, θα βοηθήσει και θα πιέσουμε και εμείς το προσωπικό μας να εμβολιαστεί, ώστε να μην είναι τόσο μεγάλο το κόστος» σημειώνει ο Μπάμπης Βούλγαρης. Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι στο τέλος θα φορτωθούν και τα έξοδα για το self test, όπως συνέβη και με τις μάσκες. «Αν δεν υπάρξει έλεγχος το βάρος θα το επωμιστούν οι εργαζόμενοι. Γιατί αυτό που βλέπω είναι ότι δεν δίνονται μάσκες ή προστατευτικό υλικό. Δόθηκε κάποτε μια πάνινη μάσκα και από τότε δεν έχει ξαναδοθεί τίποτα» αναφέρει ο Γιάννης Σώζος, ξενοδοχουπαλληλος και μέλος του συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής.
Αλεξάνδρα Λαοπόδη
Πηγή: Η Εποχή