Συνεντεύξεις

Σίμος Ρούσσος: Συνέχεια με ανανέωση και συμμετοχικότητα

Έχετε ήδη δύο επιτυχημένες θητείες και διεκδικείτε τρίτη. Αξιοσημείωτο γεγονός για μια ανεξάρτητη δημοτική παράταξη. Ποια η ερμηνεία σας γι’ αυτό το αισιόδοξο φαινόμενο, που αποτελεί εξαίρεση;
 
Νομίζω ότι οι πολίτες του Χαλανδρίου, ανεξάρτητα των ευρύτερων πολιτικών τους πεποιθήσεων, εκτίμησαν τον σταθερό μας προσανατολισμό στην κάλυψη των αναγκών της πόλης, την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών και την ισοτιμία που αντιμετωπίζουμε αυτά τα χρόνια όλους τους πολίτες. Σημαντικό ρόλο πιστεύω ότι έχει παίξει η αποτελεσματικότητα της διοίκησης στην καθαριότητα της πόλης, την προώθηση της ανακύκλωσης και τα έργα υποδομών που έχουν πραγματοποιηθεί αυτά τα χρόνια.
 
 
Σε τι διαφοροποιείται το μοντέλο διοίκησής σας από αυτό προηγούμενων δημάρχων της πόλης σας;
 
Πέραν όσων προαναφέρθηκαν νομίζω ότι όλη η ομάδα της διοίκησης συμπεριφέρεται με απλότητα, εργάζεται ακούραστα, είναι παρούσα σε κάθε δύσκολη στιγμή της πόλης, κοντά σε εργαζόμενους και πολίτες. Κρατά σταθερά απόσταση από πρακτικές εύκολου εντυπωσιασμού, υιοθέτησης στοιχείων lifestyle και ψευδοδημοσιότητας. Υιοθετεί πρακτικές συμμετοχικότητας και εκτεταμένης διαβούλευσης στη λήψη των τοπικών αποφάσεων.
 
 
Τόσο εσείς, όσο και τα περισσότερα μέλη της παράταξής σας έχουν μακρά ιστορία αγώνων και πραγματοποίησης έργου στο Χαλάνδρι. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει πάντα η ανάγκη της ανανέωσης. Εκφράζεται αυτό στο ψηφοδέλτιό σας;
 
Στο πλήρες ψηφοδέλτιο που καταθέσαμε υπάρχουν 47 στις 88 νέες υποψηφιότητες, 45 γυναίκες και 43 άνδρες, ενώ εκπροσωπούνται σε μεγάλη έκταση οι συλλογικές προσπάθειες της πόλης. Άνθρωποι από τους συλλόγους γονέων, τα αθλητικά σωματεία, τους περιβαλλοντολογικούς συλλόγους, τα ιδρύματα και τα πολιτιστικά σωματεία του Χαλανδρίου. Υπάρχουν δεκάδες εκπαιδευτικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές. Ταυτόχρονα μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους άνθρωποι διαφορετικών πολιτικών καταγωγών και απόψεων. Νομίζω ότι η διεύρυνση που επιχειρήσαμε γίνεται με αρχές, στη βάση του προγράμματός μας για την πόλη και με σεβασμό στις διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες.
 
 
Ποια έργα και δραστηριότητες της διοίκησής σας τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια θεωρείτε ως πιο σημαντικά;
 
Έγιναν δεκάδες έργα υποδομών στα σχολεία, στους αθλητικούς χώρους, σε πλατείες, σε δρόμους, έργα που εκκρεμούσαν χρόνια. Το ίδιο συνέβη και με πολύχρονες πολεοδομικές εκκρεμότητες όπως η έγκριση του νέου Γενικού Πολεοδομικού, η ένταξη στο σχέδιο της περιοχής του Πεύκο Πολίτη, το νέο δημαρχείο, η αγορά μεγάλων ακινήτων για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την καθαριότητα. Ωστόσο πιστεύω ότι τα δύο έργα ομβρίων που κατασκευάστηκαν από το 2017 ως το 2021 και κάλυψαν πλημμυρική λεκάνη 1.800.000 τμ θα μείνουν ως σπουδαία συνεισφορά στην πόλη.
 
 
Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Χαλάνδρι, και πώς θα επιδιώξετε την επίλυσή τους με βάση το πρόγραμμά σας;
 
Στη νέα περίοδο έχουμε δώσει προτεραιότητα:
 
α) Στη βελτίωση της προσβασιμότητας και της βιώσιμης κινητικότητας στο κέντρο και τις γειτονιές με 7 εγκεκριμένες αναπλάσεις και τα συνοδευτικά τους έργα. Πρόκειται για πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων 135.000 τμ που περιλαμβάνουν και πάνω από 20.000 φυτεύσεις.
 
β) Στην εκ νέου διεκδίκηση της επίλυσης του γνωστού θέματος του καταυλισμού των ρομά με όρους ισονομίας, συναίνεσης και κοινωνικής ένταξης.
 
γ) Στην εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
 
Παύλος Κλαυδιανός