Ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: Δράσεις δημόσιας υγείας- Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Σε αυτό το νομοσχεδιο που φέρνει η κυβέρνηση χάνεται ο πυρήνας του ΕΣΥ, που είναι το «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης». Γιατι αυτός είναι ο πυρήνας του ΕΣΥ . Λέει η Κυβέρνηση ότι μας φροντίζει. Το είδαμε πόσο μας φροντίζει. Υπάρχει κατάρρευση του κράτους -πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- και στην υγεία φαίνεται περισσότερο απ’ όλα τα άλλα. Παραπεμπτικό για αιματολογικές εξετάσεις 1 ευρώ, παραπεμπτικό για απεικονιστικές εξετάσεις 3 ευρώ, για το ένα, για το άλλο πληρώνει συνέχεια ο ασθενής. Για να χειρουργηθεί ο ασθενής πρέπει να πληρώσει το απόγευμα στα νοσοκομεία τους γιατρούς
Το 2016 πήραμε την απόφαση ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίσαμε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγεία οι ανασφάλιστοι ασθενείς που ήταν πάρα πολλοί, περίπου δυόμισι εκατομμύρια, και είμαι πολύ υπερήφανη γι’αυτό . Όμως μετά την πανδημία δεν είπαμε ως κράτος, ως πολιτεία, ως Βουλή, πώς θα ανασυγκροτηθεί το ΕΣΥ που έβαλε τόση πλάτη στον Covid, πώς θα γίνει ο δημόσιος τομέας της υγείας αναπτυξιακός βραχίονας αυτής της χώρας. Γιατί αυτό είναι το είναι πολύ σημαντικό. αυτό που δεν πιστεύετε, το πόσο αναπτυξιακό περιεχόμενο έχουν οι δημόσιοι τομείς όπως είναι η υγεία. Και δεν εξασφαλίσαμε στους γιατρούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό, αξιοπρέπεια, δηλαδή, αξιοπρεπείς μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και προσδοκία καριέρας, αυτό που γινόταν μέσα στο νοσοκομείο, αυτό το φυτώριο μετάδοσης της γνώσης από γενιά σε γενιά.
Αυξάνουν συνέχεια τα φάρμακα και αυξάνει η συμβολή των ασφαλισμένων για τα φάρμακα . Θα πω κάτι στην Κυβέρνηση. Ο ογκολογικός ασθενής δεν είναι βάρος για το κράτος. Τα έχει πληρώσει αυτά τα λεφτά στα ασφαλιστικά του ταμεία. Και όταν παίρνει χάπια εφ’ όρου ζωής, δεν είναι αυτό κάποιο προνόμιο. Γιατί κανένας άνθρωπος δεν θέλει να έχει αυτό το προνόμιο
Η συνταγματική επιταγή είναι όλοι οι άνθρωποι να έχουν υψηλής ποιότητας πρόσβαση στην υγεία. Τα στατιστικά -που δεν τα μαγειρεύουμε εμείς, τι στατιστικά να μαγειρέψουμε;- τι μας δείχνουν; Ότι σε αυτή τη χώρα έχουμε τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία. Και από την άλλη μεριά αποτυπώνεται η μεγάλη κοινωνική ανισότητα, γιατί στην υγεία αποτυπώνεται η τεράστια κοινωνική ανισότητα.