Βίντεο

Θεανώ Φωτίου: Η ΝΔ μεθοδεύει τη μεγαλύτερη μεταπολεμικά αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου από τους φτωχούς στους πλούσιους. Μέρος αυτής της πολιτικής είναι και η συστηματική διάλυση του δωρεάν δημόσιου συστήματος υγείας.

Κατά την ομιλία της Θεανούς Φωτίου στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ανέφερα, μεταξύ άλλων, τα εξής:

• Ήδη από το 2022 όπως λέει πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ, 1 στους 4 πολίτες (23,6%) δεν έχει χρήματα για να κάνει θεραπείες και εξετάσεις. Χειρότερη κατάσταση στα οδοντιατρικά όπου η αναλογία είναι 1 στους 3 πολίτες (32,3%).

• Από το 2022 όμως όπως επίσης λέει η ΕΛΣΤΑΤ, το 47% του πληθυσμού, 1 στα 2 νοικοκυριά δηλαδή, δεν μπορούν να πληρώσουν έξοδα στέγης και στοιχειώδη έξοδα διαβίωσης. Από τότε τα πράγματα χειροτέρεψαν και στα 10 νοικοκυριά τα 6 απαντούν πλέον ότι το μηνιαίο εισόδημα φτάνει μέχρι τη 19η μέρα.

• Δηλαδή, μέσα σε 4,5 χρόνια, η κυβέρνηση ΝΔ κατάφερε, για πάνω από τα μισά νοικοκυριά το εισόδημά τους να τελειώνει τις πρώτες 2-3 εβδομάδες του μήνα. Αντίθετα, την ίδια περίοδο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι καταγράφουν ρεκόρ κερδών.

• Επομένως, η ΝΔ επιχειρεί τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος στην Ελλάδα μεταπολεμικά. Δεν επιχειρεί όμως μόνο αναδιανομή του εισοδήματος, αλλά και αναδιανομή του πλούτου. Μια διπλή αναδιανομή από τους φτωχούς προς τους πλούσιους.

• Φτώχεια, παιδική φτώχεια και ανισότητες ανεβαίνουν σταθερά. Αυτή είναι η σταθερότητα που προσφέρει ο κ. Μητσοτάκης. Πάνω από το 1 στα 4 παιδιά (28,1%) βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας και αντιμετωπίζει υλικές στερήσεις. Αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν και υγειονομική φτώχεια. Ίσως αγνοείτε ότι οι σπάνιες παθήσεις αφορούν στην Ελλάδα 500.000 ασθενείς και ότι οι 250.000 από αυτούς είναι παιδιά.