Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην δίνει πουθενά συνέχεια στο θέμα των υποκλοπών προκειμένου το θέμα να καταλαγιάσει.
Το σχέδιο ήταν να κρυφτεί πίσω από την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου. Και να ρωτάει στις δημοσκοπήσεις τον κόσμο αν βρήκε αρκούντως αποφασιστικές τις αντιδράσεις της.
Προχθές αντέδρασε έντονα η ΑΔΑΕ στο νομοσχέδιο για τις υποκλοπές. Και για το σύστημα της λίστας Πέτσα δεν ήταν καν θέμα.
Η ανεξάρτητη Αρχή την οποία προβλέπει το σύνταγμα της χώρας για να εγγυάται το δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών αντιδρά σε πάνω από δέκα σημεία του νομοσχεδίου.
Και καταγγέλλει ότι επί της ουσίας ακυρώνεται ο ρόλος της. Και δεν θεωρείται είδηση.
Καλά, για να της απαντήσει η κυβέρνηση, ούτε λόγος βέβαια.
Να σημειώσουμε εδώ ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι παρακολουθήσεις γίνονται για «λόγους εθνικής ασφάλειας».
Και ως «λόγοι εθνικής ασφάλειας» θεωρείται οτιδήποτε έχει να κάνει με την προστασία των βασικών λειτουργιών του κράτους και των θεμελιωδών συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου.
Και περιλαμβάνουν την πρόληψη και την καταστολή δραστηριοτήτων ικανών να πλήξουν συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές της χώρας.
Και ιδίως εθνική άμυνα, εξωτερική πολιτική, ενεργειακή ασφάλεια, κυβερνοασφάλεια, εθνική οικονομία, προστασία του νομίσματος, προστασία από ανθρωπιστική κρίση, δημόσια υγεία, προστασία του περιβάλλοντος.
Που σημαίνει τα πάντα.
Δηλαδή, αφού παρακολουθήσουν αυτούς που θέλουν να παρακολουθήσουν, πάνε μετά και βρίσκουν και έναν καλό λόγο εθνικής ασφάλειας.
Υπάρχει επίσης πρόβλεψη να σε παρακολουθούν και για καμμιά πενηνταριά πλημμελήματα.
Οπως αν έχεις γνώση κρατικού απορρήτου, αν επιχειρείς διέγερση σε τρομοκρατικές πράξεις μέσω του Διαδικτύου, τέτοια.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν κάποια στιγμή επιτραπεί να μάθεις αν σε παρακολουθούσαν, τον λόγο για τον οποίο σε παρακολουθούσαν δεν πρόκειται να τον μάθεις ποτέ.
Διότι ούτε πρακτικά επιτρέπεται να τηρούνται ούτε αρχεία.
Θα μπορείς να ενημερωθείς σε τρία χρόνια. Και μόνο αν συμφωνήσει μια επιτροπή που την αποτελούν ο διοικητής της ΕΥΠ, ο εισαγγελέας της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.
Και η ΑΔΑΕ λέει ότι αυτό είναι αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Γιατί αυτό που ισχύει διεθνώς είναι ότι μόνο ανεξάρτητη Αρχή μπορεί να σε ενημερώνει.
Εδώ την ανεξάρτητη Αρχή την έχουν βάλει να ψηφίζει με τον Κοντολέοντα και την εισαγγελέα Βλάχου.
Και μάλιστα της απαγορεύουν να καταγράψει τη διαφωνία της ή να τη δημοσιοποιήσει. Και ακριβώς έτσι καταργούν τον ρόλο της.
Επίσης, είναι αδιανόητο να σε ενημερώνουν ότι ήσουν υπό παρακολούθηση χωρίς να σου λένε τον λόγο.
Διότι, από τη στιγμή που δεν σου λένε τον λόγο, δεν είναι δυνατόν να αποδείξεις ότι παρακολουθήθηκες παράνομα και καταχρηστικά. Και δεν μπορείς να κινηθείς νομικά κατά των Αρχών.
Κυρίως όμως, αυτοί που παρακολουθούν ξέρουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν ανεξέλεγκτα από τη στιγμή που δεν είναι υποχρεωμένοι να πουν τον λόγο της παρακολούθησης.
Στον Ποινικό Κώδικα προσθέτουν ένα άρθρο στο οποίο λέει ότι θα τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους όποιος παράγει και διακινεί λογισμικό παρακολούθησης που θα καθορίζεται με απόφαση του διοικητή της ΕΥΠ.
Η οποία απόφαση θα βγαίνει κάθε έξι μήνες. Μπορεί δηλαδή να φάει κάποιος έναν χρόνο φυλακή για κάτι που σε έξι μήνες θα είναι νόμιμο.
Και μετά θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταργήσει τον νόμο και θα φωνάζουν κάνετε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι. Καταλάβατε.
Ο σχολαστικός