Κοντεύει ένα χρόνος από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση στη Δανία για τον νόμο που θα επέτρεπε να κατάσχονται χρήματα και τιμαλφή από τους πρόσφυγες οι οποίοι έμπαιναν παράνομα στη χώρα, για να καλύπτεται ένα μέρος των εξόδων του κράτους. Ο νόμος πέρασε τελικά από τη Βουλή με ορισμένες τροποποιήσεις: εξαιρούνται οι βέρες, ανέβηκε το χρηματικό όριο. Πρωταγωνιστές στην ξενοφοβική εκστρατεία δεν ήταν μόνο βουλευτές της Ακροδεξιάς αλλά και της κυβερνητικής Δεξιάς, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικοί εταίροι έκαναν διορθωτικές παρεμβάσεις.
Ένας από τους πρωτεργάτες της ξενοφοβικής εκστρατείας, ο βουλευτής Κένεθ Κρίστεντσεν Μπερθ, επανήλθε αυτή την εβδομάδα λέγοντας σε τηλεοπτική εκπομπή ότι θα πρέπει να πυροβολούνται οι πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν με βάρκες στην Ευρώπη και παραβιάζουν τα θαλάσσια σύνορα. Ο Μπερθ αναφερόταν προφανώς στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, όχι στα παράλια της Δανίας. Ακολούθησαν οι λίγο – πολύ γνωστές αποδοκιμασίες από τα πολιτικά κόμματα και η διευκρίνηση από το δικό του Κόμμα των Δανών ότι ο βουλευτής δεν εκφράζει την επίσημη γραμμή.
Το ίδιο συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αντί να στήνουν αναχώματα στον ρατσισμό, δεξιοί πολιτικοί συναγωνίζονται με τους ακροδεξιούς σε ξενοφοβικά κηρύγματα και έργα για να μην χάσουν τις ψήφους των «νοικοκυραίων», των «πατριωτών», των φοβισμένων πολιτών μπροστά στην «εισβολή» των ξένων. Υψώθηκαν τείχη στα Βαλκάνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση παζάρεψε και συμφώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν να κρατήσει στην Τουρκία τους πρόσφυγες και να βάλει φρένο στους διακινητές, ενώ στήθηκε μια σειρά από νομικούς «φράχτες» στην προσφυγιά και στην ένδεια των οικονομικών μεταναστών.
Αλλά η Ακροδεξιά δεν αποθαρρύνθηκε. Απλώνει ρίζες και κλαδιά στην Ευρώπη τροφοδοτούμενη από τις ανισότητες, τη φτώχεια, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές συνταγές. Μπορεί να μην κατάφερε να περάσει τις πύλες του προεδρικού μεγάρου στην Αυστρία, αλλά διεκδικεί το Ελιζέ στη Γαλλία, κερδίζει έδαφος στη Γερμανία και διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στη Βουλή της Ολλανδίας, όπου θα γίνουν εκλογές την άνοιξη.
Στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν υπόσχεται ότι θα πετάξει έξω από τα δημόσια σχολεία τα προσφυγόπουλα. Το ίδιο θέλει να κάνει για τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών, οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλλουν «εισφορά» στο σχολείο ακόμη και αν είναι άνεργοι. Πρόκειται για την παραλλαγή της γνωστής θεωρίας των «τεμπέληδων» που καταχρώνται τη «φιλοξενία» των Γάλλων και στερούν από τους πολίτες τα οφέλη της κρατικής πρόνοιας. Τι πιο… λογικό στη χώρα όπου η Ακροδεξιά χέρι – χέρι με τη Δεξιά ανέβασαν ολόκληρη έργο για απαγόρευση του μπουρκίνι.
Στην Ολλανδία ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας Γκέερτ Βίλντερς κάθισε στο σκαμνί γιατί είχε εξωθήσει τους οπαδούς του να φωνάξουν συνθήματα κατά των Μαροκινών μεταναστών υποσχόμενος μάλιστα ότι θα φροντίσει να λιγοστέψει ο αριθμός τους. Έπεσε όμως στα μαλακά, καταδικάστηκε για «προσβολή», όχι για υποκίνηση φυλετικού μίσους, και έφυγε από το δικαστήριο χωρίς την παραμικρή ποινή. Δεν παρέλειψε βέβαια να αποδοκιμάσει την «τρέλα» των δικαστών και να τους κατηγορήσει ότι μισούν το κόμμα του.
Τόση τζάμπα διαφήμιση ούτε που θα την ονειρεύονταν άλλοι πολιτικοί. Ο Βίλντερς έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος καθώς διεκδικεί την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου. Σημαία του η απαγόρευση της μπούρκας στην Ολλανδία. Τι κι αν ο αριθμός των γυναικών που τη φορούν στη χώρα υπολογίζεται σε 300-400; Τις ίδιες εκτιμήσεις επικαλείται εξάλλου η κυβέρνηση συνασπισμού του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε που προωθεί τη μερική απαγόρευση της μπούρκας σε δημόσιους χώρους.
Στρατής Αγγελής
Πηγή: Η Αυγή