• Τι έγινε;.. Το BBC βάζει θέματα τα οποία πιστεύαμε ότι έχουν λήξει… Μιλάω, για να καταλάβουν και οι ακροατές…, Μιλάμε για ένα ρεπορτάζ που υπήρξε από την πλευρά του BBC, με μία λογική η οποία δεν είναι και πολύ λογική.. Ουσιαστικά βάζει ένα ερώτημα το BBC για το αν υπάρχει πιθανότητα να εγείρονται αξιώσεις για μειονότητα Μακεδόνων, όπως λέει χαρακτηριστικά, στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο πήρε αφορμή απ’ αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση και βάλλει κατά της κυβέρνησης και λέγοντας μάλιστα ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι της Ν.Δ. για τα απότοκα αυτής της συμφωνίας. Θέλω ένα σχόλιο από σας…
Καταρχάς δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια ρεπορτάζ σε διεθνή δημοσιογραφικά μέσα. Αυτό που έχει αλλάξει, όμως, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και δείχνει ότι δεν το έχει αντιληφθεί ακόμα η Ν.Δ., είναι ότι η συμφωνία των Πρεσπών κλείνει οριστικά το ζήτημα με τον πλέον δεσμευτικό τρόπο.
Γίναμε μάρτυρες χθες της αβάσταχτης ελαφρότητας με την οποία ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα. Το είδαμε στα ελληνοτουρκικά, το βλέπουμε με συνέχειες στη συμφωνία των Πρεσπών, αυτή τη φορά με αφορμή το συγκεκριμένο ρεπορτάζ του BBC. Ήταν ο κ. Μητσοτάκης αυτός ο οποίος στο Politico, αν θυμάστε, είχε μιλήσει για “αποσχιστικές τάσεις” στη Β. Ελλάδα. Είναι ο ίδιος που, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εστίας, το οποίο ποτέ δεν διαψεύστηκε, είχε μιλήσει για “καταλανοποίηση” της Β. Ελλάδας. Όλες αυτές οι αναφορές ποτέ δεν διαψεύστηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα με μια επικίνδυνη ανευθυνότητα και δεν διστάζει, στην προσπάθειά του να πλήξει την κυβέρνηση, να οικειοποιηθεί τέτοιου τύπου ειδησεογραφικά ρεπορτάζ και βέβαια εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Η καλύτερη, όμως, απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών και τον καλούμε για μια ακόμη φορά να τη διαβάσει, αντί να σπεκουλάρει και να προπαγανδίζει ανοησίες.
• Το ζήτημα όμως είναι ότι φαίνεται ότι η Ν.Δ. δεν θα υποχωρήσει απ΄’ αυτό το μέτωπο. Δηλαδή εκεί που περιμέναμε…. οποιοσδήποτε λογικός περίμενε ότι με τη συμφωνία των Πρεεσπών τα θέματα πλέον θα έχουν λήξει και πλέον θα πάμε σε μια κανονικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, βλέπουμε ότι συνεχίζει η Ν.Δ., αλλά και διάφορες παραφυάδες της δεξιάς και της ακροδεξιάς, να επενδύουν πάνω σ’ αυτό. Θυμίζω, για παράδειγμα, ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είδαμε διάφορες εικόνες από διάφορους έξαλλους –και μάλιστα ακροδεξιούς, σεσημασμένους ακροδεξιούς, όπως χαρακτηριστικά έγινε στην Κατερίνη- να προσπαθούν να επέμβουν, να παρέμβουν, να βάλουν εμπόδια σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ… Εσάς σας ανησυχεί αυτή η ρητορική η οποία συνεχίζεται;…
Οι εκδηλώσεις που έκανε την προηγούμενη βδομάδα στη Βόρεια Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, με ομιλητές και τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Τζανακόπουλο, ήταν απόλυτα πετυχημένες εκδηλώσεις. Είδαμε μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, κόσμος ο οποίος δεν ανήκε απαραίτητα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήθελε να ακούσει και για τη συμφωνία των Πρεσπών και γενικότερα για το μεταμνημονιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Και θεωρώ ότι η μαζική συμμετοχή του κόσμου σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις ακραίες φωνές, σε αυτές τις ακροδεξιές και εθνικιστικές φωνές που όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να στοχοποιήσουν, να απειλήσουν βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου..
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προφανώς εγκλωβισμένος σε μια ακροδεξιά στρατηγική που του επιβάλλουν ο κ. Βορίδης, ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Σαμαράς. Θα συνεχίσει να είναι εγκλωβισμένος και την επόμενη περίοδο και ο ίδιος φαίνεται ότι αποκόβεται οριστικά από την κεντροδεξιά και από το κέντρο που προσπαθούσε να εκφράσει η Ν.Δ. μεταπολιτευτικά. Είναι αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να ασκήσει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση. Τον αφήνουμε να συνεχίσει σε αυτό που κάνει και εμείς με επιχειρήματα και με διάλογο με τους πολίτες θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα.
• Μιλήσατε και είπατε μόλις ότι αποκόπτεται από το κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα όμως βλέπουμε ότι υπάρχουν κινήσεις στο χώρο του κέντρου, της κεντροαριστεράς, όπως αυτή η λεγόμενη Γέφυρα, που σήμερα θα δοθεί και μια συνέντευξη Τύπου, θα υπάρξει μια αντίστοιχη εκδήλωση δηλαδή με την οποία θα ανακοινώνεται από στελέχη της κεντροαριστεράς ότι θέλουν να συμπορευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας βέβαια την κριτική τους για πτυχές της συγκυβέρνησης, αλλά τίθεται έτσι θα λέγαμε ένα δίλημμα και στο δίλημμα αυτό τοποθετούνται τα συγκεκριμένα στελέχη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς θεωρείτε ότι τέτοιου είδους κινήσεις έχουν δυναμική πίσω τους; Μπορούν να έχουν αποτέλεσμα και να συσπειρώσουν κόσμο σε μια προοδευτική κατεύθυνση;
Σίγουρα έχουν δυναμική. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι αυτή που λειτούργησε ως καταλύτης για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, ακριβώς γιατί αποτελεί μια συμφωνία με προοδευτικό και αριστερό πρόσημο, που βάζει τέλος στον εθνικισμό. Υπάρχει, όμως, και μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στο κοινωνικό κράτος, στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη δίκαιη ανάπτυξη, στην αναδιανομή του πλούτου που διαχωρίζει τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της συντήρησης. Άρα, η συγκρότηση ενός πόλου αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί μια αναγκαιότητα της νέας εποχής, επιβάλλεται από τις ίδιες τις προκλήσεις και τα ερωτήματα της μεταμνημονιακής περιόδου. Και το δικό μας κάλεσμα για διάλογο απευθύνεται τόσο σε δυνάμεις της Αριστεράς, όσο και σε δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, με σεβασμό απόλυτο στην ιστορία της κάθε δύναμης στις διαφορές και την ιδιαιτερότητα της. Θέλουμε από την πλευρά μας, ως ένα κόμμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής αριστεράς, να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού μπλοκ το οποίο θα βάλει τη σφραγίδα του, μια αριστερή και προοδευτική σφραγίδα στη μεταμνημονιακή εποχή. Άρα σίγουρα με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις διεργασίες και θα συμμετέχουμε σε αυτές.
• Υπάρχει όριο όμως στη συνεργασία με την κεντροαριστερά; Δηλαδή, να σας μεταφέρω μια συζήτηση η οποία υπήρχε και υπάρχει νομίζω και στο εσωτερικό του κοινωνικού χώρου της αριστεράς, των ανθρώπων που παρακολουθούν τις εξελίξεις και λένε, ωραία, υπάρχουν κάποια κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνονται αυτές οι συνεργασίες;
Σίγουρα θέλει προσοχή στα βήματα. Θα σας πω ότι ο διάλογος πρέπει να γίνει με προγραμματικές θέσεις κι εκεί θα φανεί ποιοι συντάσσονται με το αριστερό και προοδευτικό μέτωπο και ποιοι συντάσσονται με το νεοφιλελευθερισμό και τη Ν.Δ. Εμείς δεν θέλουμε ευκαιριακές συμμαχίες, ούτε συμμαχίες με μόνο ορίζοντα τις εκλογές ή συμμαχίες που εξαντλούνται στον ανασχηματισμό, αλλά αποβλέπουμε στην διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών μέσα από στέρεες συμμαχίες, μακροπρόθεσμες, ώστε πραγματικά να απαντήσουμε, όπως σας είπα και πριν, στις προκλήσεις και τα ερωτήματα της μεταμνημονιακής περιόδου με έναν τρόπο επωφελή για τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας. Χρειάζονται προσεκτικά βήματα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και συνεκτικοί και ενωμένοι στο να υπηρετήσουμε αυτόν τον κοινό στόχο των συμμαχιών πάνω σε προγραμματική βάση. Κι όπως σας είπα σε ένα κάλεσμα το οποίο απευθύνεται τόσο στον αριστερό, όσο και τον προοδευτικό κόσμο.
• Πάντως βλέπουμε ότι η μεγαλύτερη οργανωμένη δύναμη του κέντρου και της κεντροαριστεράς, το Κίνημα Αλλαγής, ΠΑΣΟΚ ή όπως άλλως θέλουμε το λέμε αυτό, είναι εξαιρετικά εχθρικό απέναντι στις κινήσεις αυτές…
Είναι εξαιρετικά εχθρικό και με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτει την κρίση ταυτότητας και στρατηγικής που έχει το ΚΙΝ.ΑΛ. Είναι εμφανής η αδυναμία της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ. και της κ. Γεννηματά να αποκοπεί από το νεοφιλελευθερισμό, να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τις εκεί προσπάθειες να συναντηθούν αριστερές με προοδευτικές δυνάμεις. Σίγουρα πρόκειται για μια αδυναμία η οποία οδηγεί σε αυτοκαταστροφική πορεία για το ίδιο το ΚΙΝ.ΑΛ. Και πιστεύω ότι αυτό γίνεται αντιληπτό από τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που έχει στηρίξει το ΚΙΝ.ΑΛ. σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Πηγή: Η Αυγή