Macro

Ράνια Σβίγκου: «Αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση για την επόμενη μέρα»

«Η συζήτηση την οποία θα πρέπει να ξεκινήσουμε για την επόμενη περίοδο, ακριβώς επειδή ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, είναι το πώς θα συγκροτηθεί ένα συνεκτικό σχέδιο και πώς θα υλοποιηθεί αυτό με πολλή δουλειά, με αποφασιστικότητα και με αυτοπεποίθηση για την επόμενη μέρα ώστε να είμαστε αντίστοιχοι και με τις προσδοκίες των πολιτών», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή της στο «Πρακτορείο 104.9». «Υπάρχουν τα στοιχεία, τα οποία αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται, και θα υπάρχει επαρκής εικόνα, όταν ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ. Εκεί θα γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες, που θα αφορούν τόσο τον τομέα του φορολογικού συστήματος και τις φοροελαφρύνσεις όσο και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και συγκεκριμένες κοινωνικές δαπάνες που μπορούν να γίνουν από την επόμενη χρονιά», ανέφερε επίσης η κ. Σβίγκου, αναφορικά με τις αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική από τον Σεπτέμβριο.

Όπως πρόσθεσε η ίδια: «Ήδη η κυβέρνηση έχει δείξει τις προθέσεις της ως προς αυτόν τον τομέα με βάση και τα όσα έχει ήδη υλοποιήσει και το προηγούμενο διάστημα. Τον Σεπτέμβρη επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ θα υπάρξει σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό είναι ένα πρώτο δείγμα του τι εμείς εννοούμε όταν μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη δηλαδή της οποίας τα οφέλη θα διαχυθούν σε ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο στους έχοντες και κατέχοντες, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια».

Η Ρ. Σβίγκου αναφέρθηκε και στη Συνταγματική Αναθεώρηση, η συζήτηση για την οποία θα ξεκινήσει αμέσως μετά τον Σεπτέμβριο και στην οποία «θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν» και «να δούμε ποιοι θα στηρίξουν τις προοδευτικές πολιτικές και τις πολιτικές δυνάμεις που τις υλοποιούν και ποιοι θα μείνουν προσκολλημένοι στο νεοφιλελευθερισμό και στη Νέα Δημοκρατία». «Έχουμε ήδη δει τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει καταθέσει τα νεοφιλελεύθερα διαπιστευτήριά του, να έχει χαρακτηρίσει παρωχημένο το οκτάωρο, έχει χαρακτηρίσει ιδεοληψία τις συλλογικές συμβάσεις, όλο τον προηγούμενο καιρό μιλούσε για νέο μνημόνιο ακριβώς επειδή θέλει να κρύψει το πρόγραμμα που έχει», είπε χαρακτηριστικά

Αναλυτικά η συνέντευξη  της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρακτορείο  104,9 FM (Κ. Παπαδάκης- Σ. Παπαδοπούλου):

–       Από το Καστελόριζο στην Ιθάκη. Γιατί η Ιθάκη, πρώτα απ’  όλα και τι σηματοδοτεί η παρουσία του πρωθυπουργού εκεί;..

Σίγουρα σηματοδοτεί το τέλος μιας αρκετά οδυνηρής περιόδου για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα μας και το ξεκίνημα μιας νέας η οποία πρέπει να χαρακτηριστεί από την επούλωση των πληγών της κοινωνίας και τον σχεδιασμό σε νέες βάσεις οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης αλλά και σε νέες βάσεις κοινωνικής δικαιοσύνης. Το ζητούμενο είναι πώς στη νέα περίοδο, που η εκλεγμένη κυβέρνηση θα μπορεί αυτόνομα να κάνει τις επιλογές της και να θέτει τις προτεραιότητες, θα μπορέσει να χαράξει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο με βάση τις ανάγκες της χώρας και όχι τις ανάγκες των δανειστών όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια. Και η συζήτηση την οποία θα πρέπει να ξεκινήσουμε για την επόμενη περίοδο, ακριβώς επειδή ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, είναι το πώς θα συγκροτηθεί ένα συνεκτικό σχέδιο και πώς θα υλοποιηθεί αυτό με πολλή δουλειά, με αποφασιστικότητα και με αυτοπεποίθηση για την επόμενη μέρα ώστε να είμαστε αντίστοιχοι και με τις προσδοκίες των πολιτών.

–       Από τι εξαρτάται αυτό και τι θα αλλάξει στην κυβερνητική πολιτική από τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα δηλαδή τι θα έχουμε; Θα έχουμε φοροελαφρύνσεις; Έχουμε το παραθυράκι της αποφυγής της μείωσης των συντάξεων;

Όπως γνωρίζετε υπάρχουν τα στοιχεία τα οποία αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται και θα υπάρχει επαρκής εικόνα όταν ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη ΔΕΘ. Εκεί θα γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες που θα αφορούν τόσο τον τομέα του φορολογικού συστήματος και τις φοροελαφρύνσεις όσο και την στήριξη του κοινωνικού κράτους και συγκεκριμένες κοινωνικές δαπάνες οι οποίες μπορούν να γίνουν από την επόμενη χρονιά. Αυτό που αλλάζει, όπως σας είπα πριν, είναι ακριβώς επειδή πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση αποκτά την ελευθερία των κινήσεων και η ίδια θα μπορεί να επιλέγει τα μέσα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, ακριβώς γι αυτό μπορεί να υπάρξουν περισσότερες πολιτικές μεγαλύτερης στήριξης του κοινωνικού κράτους, μεγαλύτερης στήριξης και ενίσχυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ήδη η κυβέρνηση έχει δείξει τις προθέσεις της ως προς αυτόν τον τομέα με βάση και τα όσα έχει ήδη υλοποιήσει και το προηγούμενο διάστημα. Τον Σεπτέμβρη επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ θα υπάρξει σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό είναι ένα πρώτο δείγμα του τι εμείς εννοούμε όταν μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη δηλαδή της οποίας τα οφέλη θα διαχυθούν σε ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο στους έχοντες και κατέχοντες, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια. Εξάλλου και μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες από το ΄15 και μετά, υπό την πίεση διαρκώς εκβιασμών από δυνάμεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, η κυβέρνηση όχι μόνο άντεξε, αλλά πέτυχε πράγματα για τις δυνάμεις της εργασίας, πέτυχε πράγματα για την κοινωνία, κατάφερε να κρατήσει την κοινωνία όρθια και να την οδηγήσει εκτός μνημονίων. Οπότε την επόμενη περίοδο, ταυτόχρονα με τις προσπάθειες που γίνονται για ανάκτηση του ΑΕΠ, το οποίο καταστράφηκε τα χρόνια των μνημονίων, ταυτόχρονα με τις πολιτικές για ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, που όπως ξέρετε αυτή τη στιγμή είναι κάτω από το 20%, θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη τόσο των πληττόμενων στρωμάτων της κοινωνίας όσο και στοχευμένες μειώσεις φόρων αλλά και αύξηση των κοινωνικών δαπανών..

–       Μπορείτε να μας δώσετε κάτι πιο συγκεκριμένο από την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ; Δηλαδή πρακτικά, ένας συνταξιούχος, ένας εργαζόμενος τι να περιμένει από την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ; Που είναι και τα στρώματα που έχουν πληγεί περισσότερο μέσα στην κρίση…

 Καταλαβαίνετε ότι δεν θα είμαι εγώ αυτή που θα κάνω συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Αυτές θα τις κάνει ο πρωθυπουργός. Αυτό που θα περιγράψει όμως με σαφήνεια ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα, στο οποίο τόσο ο φορολογικός τομέας, με τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που ήδη τις έχουμε εξαγγείλει, για τις οποίες όμως δεν έχει υπάρξει ακόμη η συγκεκριμενοποίησή τους, όσο και το ζήτημα του κοινωνικού κράτους και της στήριξης με αύξηση των κοινωνικών δαπανών αλλά και οι πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι βασικοί άξονες στους οποίους θα επικεντρωθεί το σχέδιό μας για την επόμενη περίοδο.

–       Υπάρχει επαρκής χρόνος να κάνετε αυτά που θέλατε από την αρχή;

Υπάρχει επαρκής χρόνος για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι κοινωνικές παρεμβάσεις, για να υλοποιηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε και τους προηγούμενους μήνες στα αναπτυξιακά συνέδρια που έγιναν ανά την Ελλάδα. Κι επίσης υπάρχει χρόνος και για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουμε ήδη εξαγγείλει και κάποιες απ’  αυτές έχουν δρομολογηθεί.. Επίκειται και η συνταγματική αναθεώρηση η οποία έχουμε πει ότι  η συζήτηση θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο,  αμέσως μετά δηλαδή από την έξοδο από τα μνημόνια. Και βέβαια σ’  αυτή τη μεγάλη συζήτηση που έχει να κάνει με το μέλλον της χώρας και εκτείνεται από το οικονομικό και τον αναπτυξιακό τομέα μέχρι τις θεσμικές αλλαγές και το κράτος θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν. Έχουμε ήδη δει τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος έχει καταθέσει τα νεοφιλελεύθερα διαπιστευτήριά του, έχει χαρακτηρίσει παρωχημένο το 8ωρο, έχει χαρακτηρίσει ιδεοληψία τις συλλογικές συμβάσεις, όλο τον προηγούμενο καιρό μιλούσε για νέο μνημόνιο ακριβώς επειδή θέλει να κρύψει το κρυφό πρόγραμμα που έχει και το οποίο πλέον δεν έχει καμία δικαιολογία και κανένα πρόσχημα ώστε να το παρουσιάσει ως πρόγραμμα των δανειστών.. Οπότε σε αυτή τη νέα περίοδο θα πρέπει  όλοι να τοποθετηθούν και να δούμε ποιοι θα στηρίξουν τις προοδευτικές πολιτικές και τις προοδευτικές δυνάμεις που τις υλοποιούν και ποιοι θα μείνουν προσκολλημένοι στο νεοφιλελευθερισμό και στη Ν.Δ.

–       Πάντως η κριτική της Ν.Δ. και συγκεκριμένα του κ. Γεωργιάδη ήταν πάρα πολύ σκληρή απέναντι στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, με τον κ. Γεωργιάδη να χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα ό,τι πιο χυδαίο και τοξικό υπάρχει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο..

Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Είναι αναμενόμενες οι αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε όλες τις περιόδους της διακυβέρνησης από το ΄15  και μετά πόνταραν τα λεφτά τους στην κατάρρευση της χώρας και στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Έχασαν. Στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τις πιο ακραίες φωνές των δανειστών, κρύφτηκαν πίσω από τους δανειστές, συντάχτηκαν με τα πιο σκληρά μέτρα και τις πιο σκληρές απαιτήσεις και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι  με τη δική τους γύμνια και την αποτυχία της στρατηγικής τους.

–       Υποστηρίζει πάντως ότι η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια εδώ και τρία χρόνια αν δεν είχε…

 Εντάξει, τη μία βδομάδα η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι το μνημόνιο δεν τελειώνει, την άλλη ημέρα υποστηρίζει ότι έρχεται καινούργιο μνημόνιο, τώρα λέει ότι το μνημόνιο θα είχε τελειώσει νωρίτερα εάν είχε συνεχιστεί η καταστροφική διακυβέρνηση Σαμαρά. Την αλήθεια τη γνωρίζουν οι πολίτες. Γνωρίζουν ότι  το πρόγραμμα Σαμαρά είχε εκτροχιαστεί -αυτό το γνώριζαν προφανώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως το γνώριζε και η κυβέρνηση Σαμαρά. Κανένας από τους στόχους δεν είχε επιτευχθεί. Τότε ο ίδιος ο Σαμαράς είχε φέρει νωρίτερα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί καταλάβαινε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο και έπρεπε να πάει σε εκλογές. Όπως επίσης όλοι γνωρίζουν ότι όταν ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση παρέλαβε άδεια ταμεία και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις από την αρχή με τους δανειστές μέσα από διαρκή πραξικοπήματα και εκβιασμούς.

Η ελληνική κυβέρνηση στάθηκε και μάλιστα μετά το νέο πρόγραμμα το οποίο ψηφίστηκε τον Αύγουστο προκηρύχτηκαν και εκλογές ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ποιος θα διαχειριστεί το τρίτο πρόγραμμα και ποιος θα καταφέρει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Αυτό είναι που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό δηλαδή στο οποίο όλοι είχαν ποντάρει στο να μη γίνει και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, προεξάρχουσας της Ν.Δ., είχαν ποντάρει τα λεφτά τους ώστε να μην γίνει και τώρα καταλαβαίνουμε ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε μια οδυνηρή θέση -χτες προσέφυγε στον Καβάφη, σήμερα δεν ξέρω τι ακριβώς θα σκεφτεί- ακριβώς επειδή έχουν ακυρωθεί πολιτικά όλες της οι προβλέψεις και όλη της η στρατηγική.

–       Πέραν της κριτικής που ασκεί η Ν.Δ. για την φορολόγηση των πολιτών, ένα άλλο σημείο στο οποίο στέκεται είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις σ’  αυτόν τον τομέα που λέει ότι γίνονται με πολλά αργά βήματα. Θα υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σ’ αυτόν τον τομέα μετά την έξοδο από τα μνημόνια;….

Σε ποιον τομέα;…

–       Στις ιδιωτικοποιήσεις και στην οικονομία γενικότερα…

Υπάρχουν οι συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει, όπως γνωρίζετε, από την προηγούμενη κυβέρνηση και αυτές υπάρχουν στο πρόγραμμα και μάλιστα μέσα από τη διαπραγμάτευση που έγινε από το ΄15 βελτιώθηκαν οι όροι για την ελληνική πλευρά, για το ελληνικό δημόσιο πχ ως προς το Ελληνικό και όσον αφορά στον περιβάλλον και όσον αφορά γενικότερα στη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Από κει και πέρα η βασική μας διαφωνία με τη Ν.Δ. έχει να κάνει με το ότι εμείς στηρίζουμε τα δημόσια αγαθά και τους τομείς που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και δεν συναινούμε στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών και μάλιστα αποτρέψαμε ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών, όπως ήταν το σχέδιο, για παράδειγμα, της μικρής ΔΕΗ που προχωρούσε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Πηγή: Left