Αναγκάστηκαν, εκ των πραγμάτων, να πάρουν τολμηρές αποφάσεις, όπως η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, η καθιέρωση του Ταμείου Ανάκαμψης και η μαζική έκδοση κοινού χρέους. Κινήσεις απαραίτητες, για να μην οδηγηθούμε σε μια κρίση ακόμα χειρότερη από αυτή που πρόσφατα αφήσαμε πίσω μας.
Παρόλο που, στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε πόσο ακόμα θα διαρκέσει η πανδημία, υπάρχουν ήδη φωνές στην ΕΕ,, οι οποίες επιδιώκουν το κλείσιμο της «παρένθεσης» των έκτακτων μέτρων, και μια επιστροφή στην «κανονικότητα» της λιτότητας και των δημοσιονομικών περιορισμών.
Αυτή η κίνηση θα ήταν καταστροφική. Διότι, σήμερα, πέρα από την αναγκαία στήριξη των δημόσιων συστημάτων υγείας, πέρα από την αναγκαιότητα άρσης της πατέντας στα εμβόλια, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια περίοδο ρευστότητας και ανακατατάξεων. Οι απαντήσεις και οι λύσεις που θα δώσει στις μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίζει ο σημερινός κόσμος, την ενεργειακή, την κλιματική, αλλά και την προσφυγική, θα καθορίσουν την πορεία και το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Οι αριστερές, σοσιαλιστικές και πράσινες δυνάμεις της Ευρώπης, οφείλουν να αντιταχθούν στην επιστροφή στη λιτότητα και στον σκληρό νεοφιλελευθερισμό. Θα πρέπει να αγωνιστούν ώστε να αξιοποιηθεί η περίοδος αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων και του Συμφώνου Σταθερότητας, για να υλοποιηθούν ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές, με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη, την μείωση των ανισοτήτων και την κοινωνική δικαιοσύνη, προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Θα πρέπει να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Στη συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει, ιδίως μετά το κοινό άρθρο Μακρόν-Ντράγκι για μια νέα στρατηγική ανάπτυξης της ΕΕ, τις προτάσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας, Παόλο Τζεντιλόνι, αλλά και τις δηλώσεις του νέου καγκελάριου της Γερμανίας, ο οποίος κατέβασε πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει μια συνολική δέσμη προτάσεων για την προοδευτική, κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων.
Πολύ συνοπτικά, οι προτάσεις αφορούν την εισαγωγή μιας διαδικασίας συμμετρικής προσαρμογής που θα αφορά ταυτόχρονα τόσο τα υπερβολικά ελλείμματα όσο και τα πλεονάσματα, σε ένα πλαίσιο δεσμευτικότητας για το σύνολο των χωρών-μελών. Την υιοθέτηση αυτόματων δημοσιονομικών σταθεροποιητών μέσω θέσπισης νέων εργαλείων όπως το κοινό επίδομα ανεργίας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.α. Την αναθεώρηση των στόχων του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος, που έχουν σαφώς ξεπεραστεί, και την εφαρμογή ενός ετήσιου στόχου μείωσης των ελλειμμάτων, διαφορετικού για κάθε μέλος, ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της οικονομίας κάθε χώρας. Την εξαίρεση των δημόσιων επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων, την ψηφιοποίηση της οικονομίας την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης, και την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού από την ετήσια μέτρηση του ελλείμματος. Την σταθερή μεγέθυνση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με δραστική ενίσχυση των ιδίων πόρων και αξιοποίηση του εταιρικού φόρου κυρίως στους «ψηφιακούς» κολοσσούς.
Απαραίτητη προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού και των εθνικών κοινοβουλίων, όπως και η ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, των επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων, των κοινωνικών κινημάτων. Διότι, η διαφάνεια, η λογοδοσία και η δημοκρατία είναι απαραίτητα συστατικά για την προοδευτική μεταρρύθμιση της Ευρώπης.
Απέναντι σε αυτές τις προοδευτικές και συγκεκριμένες προτάσεις, η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης απλώς σιωπούν. Δέσμιος του πιο σκληρού νεοφιλελευθερισμού, της λιτότητας για τους πολλούς και της παραχώρησης προνομίων και φοροαπαλλαγών για λίγους και «εκλεκτούς» του, ο Κ. Μητσοτάκης δεν ασχολείται με οποιαδήποτε μεταρρύθμιση της Ευρώπης, αφού είναι ορκισμένος οπαδός της Ευρώπης όπως την ξέραμε πριν την «παρένθεση» της πανδημίας. Γι’ αυτό, όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο το καλύτερο για τους πολίτες.
Άρθρο της Ράνιας Σβίγκου, υπεύθυνης για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην κυριακάτικη KONTRA NEWS
Πηγή: left