Μέλη της Γενιάς Ζ στην Τουρκία, γνωστά και ως Ζουμέρ, που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012, είναι σήμερα οι σημαιοφόροι του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν.
Πανεπιστημιακοί, άπειροι εργάτες ή ακόμα και άνεργοι, αυτοί οι νέοι έχουν γνωρίσει μόνο το καθεστώς Ερντογάν από τη γέννησή τους. Αφεντεύουν τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά ταυτόχρονα είναι θύματα του χρεοκοπημένου εκπαιδευτικού συστήματος.
Ακόμα κι αν έχουν μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό, πράγμα πολύ σπάνιο, δεν έχουν μεγάλη τύχη να βρουν δουλειά για να βγάλουν καλά τα προς το ζην.
Γίνονται λοιπόν μόνιμοι ή εποχιακοί σερβιτόροι σε καφετέριες ή εστιατόρια, ταχυμεταφορείς, μαθητευόμενοι σε διάφορους τομείς… κλπ…
Καθώς δεν έχουν λαμπρό μέλλον, κάποιοι, που οι γονείς τους είναι πλούσιοι, προτιμούν να πάνε να δουλέψουν και να ζήσουν στο εξωτερικό. Όσοι δεν έχουν τα μέσα εξακολουθούν να φεύγουν παράνομα για να φτάσουν στον θείο τους, που ζει στη Γερμανία ή τη Γαλλία.
Για τουλάχιστον 5 χρόνια, περισσότερο από το 80% των αποφοίτων λυκείου από καλά λύκεια – όπως το Γαλατασαράι, το Γερμανικό Λύκειο, το Αυστριακό Λύκειο, το Robert Collège και άλλα – έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές στην Ευρώπη. Η πλειοψηφία αυτών των νέων λέει ότι δεν θέλει να επιστρέψει στην Τουρκία μετά το τέλος των σπουδών τους.
Οι παλιομοδίτικοι αρθρογράφοι ασκούν κριτική στους Ζουμέρ και πιστεύουν ότι είναι απολίτικοι, γιατί δεν δρουν μέσα από τις τάξεις των πολιτικών κομμάτων ή των οργανώσεων της κατεστημένης τάξης, αλλά έχουν τη δική τους αντίληψη για την πολιτική – τόσο καλά εκφρασμένη στο διαδίκτυο.
Για παράδειγμα, πρόσφατα παρήγαγαν ένα διαφημιστικό σποτ διάρκειας 55 δευτερολέπτων με τίτλο «Πανεπιστημιούπολη Διακοπών Σηλυβρής για όσους μιλούν ελεύθερα».
Η Σηλυβρή (η Αρχαία Σελύβρια, στην ακτή του Μαρμαρά, 60 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη, ήταν μια συνοικία που κατοικούνταν κυρίως από Ρωμιούς πριν από το 1923) είναι συνώνυμη με τις ποινές φυλάκισης από το 2008.
Η «πανεπιστημιούπολη» Σηλυβρή , με άλλα λόγια το Σωφρονιστικό Ίδρυμα, είναι η μεγαλύτερη φυλακή στην Ευρώπη. Χτισμένη σε έκταση μεγαλύτερη από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο, μπορεί να φιλοξενήσει 11 χιλιάδες κρατούμενους.
Το διαφημιστικό σποτ, παραγωγής επαγγελματιών, διευκρινίζει ότι «το κράτος προσφέρει απεριόριστες διακοπές σε όσους δηλώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους». Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στείλετε ένα μήνυμα 5 λέξεων στο διαδίκτυο και η αστυνομία θα έρθει και θα σας πάρει νωρίς το πρωί, θα σας πάει σε ένα νοσοκομείο για τσεκάπ δωρεάν.
Στη συνέχεια θα σας τοποθετήσει σε ένα δωμάτιο με ντους και θέα στη θάλασσα. Εκεί θα συναντήσετε δημοφιλείς προσωπικότητες (Αναφορά στον Δήμαρχο Ιμάμογλου, τον επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, τον βουλευτή Τσαν Αταλάι, κλπ…). Μπορείτε να συνομιλήσετε με αυτούς τους ανθρώπους. Τα γεύματα είναι πολύ καλά και δωρεάν.
Η χιουμοριστική δημιουργικότητα των Ζουμέρ είναι απεριόριστη. Μερικά πρόσφατα παραδείγματα:
– Ένα νεαρό κορίτσι χαμογελά στην κάμερα, φοράει ένα μπλουζάκι στο οποίο γράφει: «Γαμ* Έντισον!» (Το λογότυπο του κόμματος του Ερντογάν είναι μια λάμπα).
– Παρατηρεί ένας ανώνυμος χρήστης του Διαδικτύου: «Προηγουμένως, ελλείψει Ιστού, μόνο όσοι ήταν κοντά σε ένα άτομο ήξεραν ότι ήταν ανόητο».
– Ο Πικάτσου, φανταστικό πλάσμα, εικονικός ήρωας βιντεοπαιχνιδιών, είναι παρών στο πεδίο της μάχης. Σύμβολο ταχύτητας και αντίστασης, είναι καλός εκπρόσωπος της Γενιάς Z.
– Γυναίκες και φεμινίστριες της Γενιάς Z διαμαρτυρήθηκαν έντονα για ένα πανό στην τελετή έναρξης του αγώνα στις 13 Απριλίου της ποδοσφαιρικής ομάδας Σίβας (Κεντρική Ανατολία) που έγραφε:«Ο φυσικός τοκετός είναι φυσιολογικός τοκετός». (Οι φανατικοί ισλαμιστές είναι εναντίον της καισαρικής).
Ως αντίδραση δημιουργήθηκαν δεκάδες εικόνες στο διαδίκτυο που αναπαριστούν αθλήτριες που έχουν πανό κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης:
*’«Μην ανακατεύεστε στις γυναικείες υποθέσεις. Αν θέλεις μπορείς να γεννήσεις φυσιολογικά».
*’«Ο φυσικός άνθρωπος είναι αυτός που δεν κάνει περιτομή».
*’«Ο φυσικός άνδρας κάνει περιτομή με τσεκούρι»
*’«Οι άνδρες άνω των 40 ετών δεν χρειάζονται τεστ PSA (Καρκίνος Προστάτη). Αφήστε τον εαυτό σας στη φυσική σας κατάσταση».
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Μεμίσογλου υποστήριξε το σύνθημα της ομάδας. «Φυσιολογικό», είπε.
Ο Αλβανός παίκτης της ομάδας της Σίβας, Ρέι Μανάι, γεννημένος το 1997, είπε:«Δεν ήξερα τι έγραφε στο πανό. Ζητώ συγγνώμη από όλες τις γυναίκες. Είναι το σώμα σου, είναι δική σου απόφαση».
Τα τουρκικά καθεστώτα, συντηρητικά και λίγο πολύ φαλλοκρατικά επί της αρχής, αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως μηχανές παραγωγής παιδιών και ανέκαθεν προωθούσαν τα περισσότερα παιδιά. Ο πρόεδρος Ερντογάν, που έχει τέσσερα παιδιά, πιστεύει και επαναλαμβάνει ότι «οι οικογένειες πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρια παιδιά».
”’Θες ένα κορίτσι σαν εμένα;» του φώναξε νεαρή ακτιβιστίστρια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί τον Μάιο του 2013.