Χωρίς κατηγορία

Προϋπολογισμός με αριστερό πρόσημο

Η συμφωνία ανάμεσα στον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και τον ηγέτη του Unidos Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ξεπερνά τα όρια του προϋπολογισμού για το 2019 και την ίδια τη θητεία της βουλής τον Ιούνιο του 2020, γιατί ανοίγει τον δρόμο για δομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό της χώρας.

Μέσα από ένα πραγματικό μπαράζ κοινωνικών μέτρων για τα θύματα της κρίσης, η συμφωνία ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και την Αριστερά προβλέπει μεγάλες τομές στο νομικό πλαίσιο, από την αποποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης έως την αντιμετώπιση του “εγκλήματος εξύβρισης του στέμματος”, στο πολιτικό επίπεδο, με τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, την προστασία των γυναικών από τη βία. Ο ίδιος ο Ιγκλέσιας μετά τη συνάντησή του με τον Σάντσεθ υπογράμμισε ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό ανοίγει τον δρόμο της συνεργασίας έως το τέλος της θητείας της Βουλής. Για πολλούς, πρόκειται για τον πιο “αριστερό” Προϋπολογισμό στην ιστορία του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE. Οι πιο αισιόδοξοι έφτασαν να μιλούν για κοινή κάθοδο στις εκλογές των προοδευτικών και δημοκρατικών κομμάτων, για να αναχαιτιστούν το νέο ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Κασάδο και οι λαϊκιστές Πολίτες. Η πρώτη δοκιμή θα μπορούσε να γίνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019.

Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας υπέγραψαν μια συμφωνία 50 σελίδων, λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό, που προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ το 2019, από τα 735 που βρίσκεται σήμερα, παρ’ όλο που το Unidos Podemos διεκδικούσε αύξηση στα 1.000 ευρώ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 165 ευρώ τον μήνα είναι η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της δημοκρατικής Ισπανίας. Προβλέπεται επίσης η αύξηση της φορολόγησης κατά 2% σε όσους έχουν εισοδήματα που ξεπερνούν τα 130.000 ευρώ το έτος και κατά 4% σε εκείνους άνω των 300.000 καθώς και ο έλεγχος των ενοικίων στις περιοχές που αντιμετωπίζουν κερδοσκοπικές πιέσεις από την αγορά ακινήτων ή έχουν κατοίκους με χαμηλά εισοδήματα. Το Unidos Podemos ζητούσε την αύξηση της φορολογίας για εισοδήματα από 120.000 και οι σοσιαλιστές την ήθελαν για αυτά πάνω από 140.000. Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση της φορολογίας κατά 1% σε περιουσίες άνω των 10 εκατ. ευρώ και την ελάχιστη φορολόγηση των εταιρειών κατά 15%.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει την αύξηση των κοινωνικών δαπανών κατά 5,1 δισ. και την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 7 δισ., τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τη σύνταξη ενός νέου Καταστατικού των Εργαζομένων, τη διασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών για συνεισφορές με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα, την προστασία των ενοικίων ξεκινώντας από τις πιο δύσκολες ζώνες της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, τη στήριξη των εξαρτημένων από τις ουσίες ατόμων, τη διασφάλιση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων και την επιπλέον αύξηση της κατώτατης σύνταξης κατά 3%.

Η συμφωνία προβλέπει την προστασία της πατρότητας και την υπεράσπιση των γυναικών από τη σεξουαλική βία με αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, τη μερική αναθεώρηση του εκλογικού νόμου, τον έλεγχο στη διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών, που θα εξισωθεί με αυτήν για την κατανάλωση αλκοολούχων και ειδών καπνοπωλείου.

Τη συμφωνία χαιρέτισαν αμέσως τα συνδικάτα, γιατί προβλέπεται η αποποινικοποίηση των απεργιών και κυρίως καταργείται η δυνατότητα φυλάκισης των συνδικαλιστών που συμμετέχουν σε απεργιακές επιτροπές.

Στον τομέα της Παιδείας προβλέπεται η αύξηση των υποτροφιών και η μείωση των διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, η αύξηση των δαπανών των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, η αύξηση των επενδύσεων στην επιστήμη και την τεχνολογία κατά 6,7% ή κατά 85 εκατ. Προβλέπονται επίσης κοινωνικά τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο για να καταπολεμηθεί “η ενεργειακή φτώχεια’.

Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας θα πρέπει να συνεχίσουν την πολιτική διεύρυνση της συμφωνίας τους γιατί, για να περάσει ο προϋπολογισμός από τη Βουλή, χρειάζεται η ψήφος των δύο εθνικιστικών κομμάτων της Καταλωνίας, της αριστερής Δημοκρατικής Αριστεράς ERC και του δεξιού PDeCAT, καθώς και του βασκικού δεξιού PNV.

Αργύρης Παναγόπουλος

Πηγή: Η Αυγή