Micro

Η πρώτη νίκη εναντίον της αντιμεταναστικής πολιτικής του νέου “πλανητάρχη”

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του Τραμπ. Χιλιάδες άνθρωποι επέβαλαν το κλείσιμο των αεροδρομίων σε μεγάλες πόλεις όπως στη Βοστόνη, το Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν μερικές ώρες πριν μέσω διαδικτύου και μαζικοποιήθηκαν, καθώς πολλοί άνθρωποι, κατά τα άλλα ήσυχοι και συντηρητικοί, ακύρωσαν τα σχέδιά τους για το Σαββατοκύριακο και πήγαν να διαδηλώσουν για να σταματήσουν μια εθνική τραγωδία: τη βίαιη απέλαση μουσουλμάνων πολιτών από επτά κράτη.

Το διάταγμα, που ο Τραμπ υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα, θα καταργήσει ζωτικές υπηρεσίες και θεμελιώδη δικαιώματα εκατομμύριων Αμερικανών και θα θέσουν τη θέση των μεταναστών και των προσφύγων σε όλο τον κόσμο σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Το διάταγμα απαγορεύει στους πολίτες από επτά μουσουλμανικές χώρες να εισέλθουν στις ΗΠΑ για τουλάχιστον 90 ημέρες. Περιλαμβάνονται το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Σομαλία, Υεμένη και το Σουδάν. Επίσης εμποδίζει επ’ αόριστον πρόσφυγες από τη Συρία, ακόμη και εκείνους στους οποίους έχουν χορηγηθεί θεωρήσεις, να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Τέλος, αναστέλλει την επανεγκατάσταση όλων των προσφύγων για 120 ημέρες.
Κανένας από τους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 δεν προέρχονταν από τις επτά χώρες που καλύπτονται από το διάταγμα. Δεκαπέντε από τους 19 άνδρες κατάγονταν από τη Σαουδική Αραβία, η οποία δεν είναι στη λίστα. Καμία από τις επτά χώρες που αναφέρονται δεν έχει εμπλακεί σε κάποια θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανάμεσα στις χώρες που εξαιρούνται από το διάταγμα περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Τουρκία, ο Λίβανος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -χώρες με τις οποίες ο Τραμπ έχει προφανώς επιχειρηματικούς δεσμούς. Επίσης, κινδυνεύουν υποψήφιοι ταξιδιώτες ή μετανάστες από χώρες όπως οι Φιλιππίνες ή η Νιγηρία με μεγάλες μουσουλμανικές μειονότητες, που, μολονότι διαθέτουν πράσινες κάρτες και θεωρημένες βίζες, περνούν από διαδοχικές έρευνες στα αεροδρόμια (secondary screening).

Οι Αμερικανοί αντιστέκονται

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο εναντίον της «μουσουλμανικής απαγόρευσης» δεν χρειάστηκαν μακρόχρονο σχεδιασμό. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Το διάταγμα προωθήθηκαν την Παρασκευή, που εντελώς τυχαίως κατά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, σαν να τέσταρε ο Τραμπ να δει αν απομένουν ακόμα δείγματα λαϊκής ηθικής.
Οι «απλοί Αμερικανοί», που είχαν χάψει το παραμύθι ότι πρέπει να σταματήσουν τους τρομοκράτες στα σύνορα, τώρα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την απαγόρευση της εισόδου εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ. Ακαδημαϊκοί συνωστίζονται στα αεροδρόμια, εργαζόμενοι της Silicon Valley μπλοκάρονται, κάτοχοι πράσινης κάρτας και πολίτες με διπλή υπηκοότητα περιμένουν αβοήθητοι σε τόπους διακοπών. Οικογένειες με όλα τα σωστά έγγραφα στέλνονται πίσω σε ζώνες πολέμου και ο Τύπος (έντυπος, ηλεκτρονικός ψηφιακός) είναι εκεί για να τα καλύψει όλα.
Στο Σαν Φρανσίσκο, οι διαδηλωτές γεμίζουν τους δρόμος και μαζί τους είναι και βουλευτές της Καλιφόρνιας. H κακόβουλη επίκριση και η σύγχυση δίνουν τη θέση τους σε μια φοβερή σαφήνεια σκοπού, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ζωντανεύουν και συνειδητοποιούν ότι η αντίσταση δεν κάνει μόνο καλό στην ψυχή, αλλά λειτουργεί και φέρνει αποτελέσματα. Ακόμα και οι παίκτες των Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς, που κέρδισαν στον τελικό αγώνα για το πρωτάθλημα αμερικανικού ποδοσφαίρου, επέστρεψαν ως ανεπίδοτη την πρόκληση του Τραμπ να τους συγχαρεί στον Λευκό Οίκο.

Δικαστική ήττα του Τραμπ

Η αντίσταση επέφερε κλονισμό του δικαστικού κλάδου, καθώς ένας ομοσπονδιακός δικαστής ανταποκρίθηκε θετικά στις διαμαρτυρίες και στη δυναμική πίεση που άσκησε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων «καίγοντας» το διάταγμα. Η αντίσταση ξεσκεπάζει την άκρα δεξιά, την «εναλλακτική» δεξιά και το «κόμμα του τσαγιού», όπως έδειξε η μαζική κινητοποίηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, που ανάγκασε την πρυτανική αρχή να ακυρώσει τη διάλεξη του ελληνικής καταγωγής ρατσιστή Μίλο Γιαννόπουλου. Αφρίζουν από οργή οι «διανοούμενοι» της άκρας δεξιάς και απαιτούν από τον Τραμπ να αντιμετωπίσουν οι εθνοφρουροί με βία τους διαδηλωτές, όπως το 1970 όταν σκότωσαν 4 φοιτητές και τραυμάτισαν δεκάδες στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Κεντ στην Πολιτεία Οχάιο για να καταστείλουν την κινητοποίηση.
Ο Τραμπ υπέστη νομική ήττα χθες, όταν ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο προσφυγών αποφάσισε αρνητικά σχετικά με την εφαρμογή του διατάγματος. Το τριμελές συμβούλιο των δικαστών αποφάνθηκε ομόφωνα ότι η κυβέρνηση Τραμπ απέτυχε να παρουσιάσει οποιαδήποτε απόδειξη, ώστε να υποστηρίξει τις ανησυχίες της σχετικά με την απειλή ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, ώστε να εφαρμοστούν άμεσα οι απαγορεύσεις που απορρέουν από το προεδρικό διάταγμα
Μένει να δούμε αν αυτή η ιστορία θα διαρκέσει πολύ. Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς τι θα προκύψει από αυτή τη νέα ενέργεια της αντίστασης, ποια θα είναι η αντίδραση και τι μορφές θα πάρει. Αν μπορεί να διατηρηθεί, τι νέα κινήματα θα προκύψουν από αυτό το καζάνι της λαϊκής αναταραχής που βράζει. Μόνο δέκα ημέρες διαρκεί η αντίσταση την ώρα που σύρονται αυτές οι γραμμές. Ήδη, όμως, ο αριθμός των Αμερικανών που είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί αυτή τη νέα κανονικότητα φθίνει, και γίνεται σαφές ότι αυτή είναι μια «στιγμή» που έχει σημασία. Στα χρόνια που έρχονται, το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν όχι μόνο οι πολιτικοί, ή οι ηγέτες των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, αλλά όλοι οι πολίτες θα λέει: «τι έκανες το 2017;» Αλλά και «πόσο καιρό σας πήρε να σηκωθείτε και να πείτε ‘’όχι‘’;» και «τι κάνατε για να αντεπιτεθείτε»;

Θανάσης Τσακίρης

Πηγή: Η Εποχή