Πώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες του Φόρουμ;
Είναι χιλιάδες οι ακτιβιστές που κινητοποιούνται για αυτήν τη διοργάνωση, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι από 120 χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο Φόρουμ θα υπάρξουν περισσότερες από 1.300 δραστηριότητες γύρω από εξαιρετικά ποικίλα θέματα, οι οποίες θα παρουσιαστούν από 1.102 οργανώσεις. Στις 21 μεγάλες διασκέψεις που θα γίνουν, και οι οποίες θα λειτουργήσουν για να αποτυπωθεί η κεντρική εικόνα του Φόρουμ, θα μιλήσουν διάφοροι άνθρωποι με σημαντική κινηματική δράση: όπως η ακτιβίστρια της αντιπαγκοσμιοποίησης Ναόμι Κλάιν, η επικεφαλής του Κέντρου αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο Μπαγκλαντές, Καλπόνα Άκτερ, και άλλοι.
Ποιες είναι οι κυριότερες συζητήσεις που θα γίνουν;
Οι βασικές συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι εξής: Οι οικονομικές, κοινωνικές και εναλλακτικές λύσεις αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης. Ο εκδημοκρατισμός της γνώσης και το δικαίωμα στην επικοινωνία. Ο πολιτισμός της ειρήνης και ο αγώνας για τη δικαιοσύνη και την αποστρατικοποίηση. Η αποαποικιοποίηση και η αυτοδιάθεση των λαών. Τα δικαιώματα της φύσης και η περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Οι παγκόσμιοι αγώνες και η διεθνής αλληλεγγύη. Τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, η αξιοπρέπεια και η καταπολέμηση των ανισοτήτων. Οι αγώνες κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της πατριαρχίας και του φονταμενταλισμού. Η πάλη ενάντια στην χρηματιστηριακή δικτατορία και η διανομή των πόρων. Η μετανάστευση, οι πρόσφυγες και η ιθαγένεια χωρίς σύνορα. Η δημοκρατία και τα κινήματα πολιτών. Οι εργαζόμενοι ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό. Οι πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και φιλοσοφικές εκφράσεις για έναν άλλο κόσμο εφικτό.
Θετική προσέγγιση
Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι στόχοι σας;
Θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην αναζήτηση λύσεων σχετικά με τις παραπάνω προβληματικές. Προσπαθούμε να γίνει μια σημαντική και εποικοδομητική ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σε όλες τις δραστηριότητες του Φόρουμ. Η προσέγγισή μας είναι θετική, καθώς η έμφαση δίνεται στις λύσεις.
Πώς αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ και η καναδική κοινωνία τη διοργάνωση;
Συνεργαζόμαστε με πολλές κοινωνικές οργανώσεις σε όλο τον Καναδά, και βασιζόμαστε στην ενεργή παρουσία τους κατά τη διάρκεια του Φόρουμ. Θέλουμε να ισχυροποιηθούμε, ξεπερνώντας το ιστορικό χάσμα ανάμεσα στους γαλλόφωνους, τους αγγλόφωνους και τα Πρώτα Έθνη. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση, και έχουμε εξαιρετική υποδοχή από τα τοπικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Δίνουμε πολλές συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, και καθημερινά είναι πάρα πολλοί οι δημοσιογράφοι που ζητούν να πάρουν κάρτες διαπίστευσης. Προσπαθούμε να γίνει ο Καναδάς το κέντρο του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Για αυτό, η οργανωτική επιτροπή έχει δύο βασικούς στόχους. Πρώτον, να αφυπνίσουμε την παγκόσμια κοινότητα πάνω στην αφήγηση της αλλαγής του κόσμου, με μια κοινή προσπάθεια από δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, μπλόγκερς, ακτιβιστές και άλλους. Επίσης, να εντάξουμε τις δραστηριότητες του Φόρουμ μέσα στο πλαίσιο μιας ευρείας κινητοποίησης των πολιτών και μιας εποικοδομητικής οπτικής για το μέλλον.
Τόποι σύγκλισης
Το κεντρικό σύνθημά σας είναι «ένας άλλος κόσμος είναι αναγκαίος». Πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτόν τον κόσμο;
Μέσα από τη δημιουργία τόπων σύγκλισης, όπως το Φόρουμ, που επιτρέπουν σε ανθρώπους με ίδιες κοινωνικές ανησυχίες να ξεπεράσουν τις διαφορετικές ομάδες και οργανώσεις στις οποίες ανήκουν, και να συναντηθούν για να μοιραστούν πρακτικές, γνώσεις και εμπειρίες. Αυτόν τον άλλο κόσμο, μπορούμε να τον δημιουργήσουμε συλλογικά. Για παράδειγμα, στη Βόρεια Αμερική τα Πρώτα Έθνη μπορούν να ανταλλάξουν παρόμοιες εμπειρίες με τα Πρώτα Έθνη στον Νότο, και να αναζητήσουν από κοινού λύσεις για το πως μπορεί να βελτιωθεί ο τρόπος ζωής τους. Θέλουμε να τελειώσει το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, που αποδυναμώνει τη διεθνή συνεργασία. Σήμερα τα προβλήματα είναι κοινά σε όλο τον κόσμο και ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα. Επομένως, και οι λύσεις μας πρέπει να κάνουν το ίδιο.
Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης
Πηγή: Εποχή