Macro

ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Ένας υποψήφιος δήμαρχος δεν ανοίγει τα χαρτιά του για τον σχεδιασμό της εκλογικής του στρατηγικής. Για πολλούς λόγους. Είτε γιατί δεν έχει, είτε γιατί δεν θέλει να του τα κλέψουν. Προτείνω να το παραβιάσουμε!
Η καμπάνια μας για τον Πειραιά οργανώνεται υπό το φως του ήλιου από δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες. Ζουν στην πόλη, την γνωρίζουν καλά και την αγαπούν. Δηλαδή με δύο λόγια, σχεδιάζεται εδώ, από εμάς. Τις λεπτομέρειες αυτής της δουλειάς σας παρουσιάζουμε σήμερα σε τούτο το κείμενο.
Για το τι κάνουμε και πότε, τι λέμε για τον Πειραιά, παρακολουθείτε εδώ:
Μπορείτε επίσης να μας ακολουθείτε στο:
Αν θέλετε, αναπαράγετε την ενημέρωση, και τις μοιράζεστε με τους φίλους και τις φίλες σας.
Από τη 1η Μαρτίου θα ανέβουν οι επίσημοι ιστότοποι της προεκλογικής εκστρατείας. Θα σας ενημερώσουμε για αυτό.
Ας πάμε στα πρώτα βήματα προς τις εκλογές.
Βήμα 1: ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Από τον Νοέμβριο ως σήμερα, έγινε μία σπουδαία δουλειά, με πολλές συσκέψεις, συζητήσεις, ενημέρωση των ενεργών πυρήνων πολιτών, επιτροπών κατοίκων, τοπικών κινήσεων και πολιτικών οργανώσεων. Συναντηθήκαμε με εκατοντάδες Πειραιώτες και Πειραιώτισσες. Βάλαμε κάτω τα οργανωτικά και τα μεγάλα θέματα. Έτσι στήθηκε ο βασικός ιστός της εκστρατείας.
Η Συντονιστική Ομάδα
Η επιτελική αυτή ομάδα είναι το απαραίτητο εργαλείο για κάθε καμπάνια. Είναι ένα αντιπροσωπευτικό όργανο, με τους δημοτικούς μας συμβούλους και τους εκπροσώπους των συλλογικοτήτων-πολιτικών, τοπικών και κινηματικών. Μαζί, έχουμε την ευθύνη του συνολικού καθημερινού σχεδιασμού και της οργάνωσης. Ορίστηκε από τη συνέλευση που ενέκρινε την πρόταση της υποψηφιότητας. Θα διευρυνθεί από την επόμενη ευρεία συνέλευση του Φεβρουαρίου.
Η Ομάδα Επικοινωνίας
Η επικοινωνία σχεδιάζεται και δρομολογείται, από μία ομάδα στελεχωμένη από έμπειρους και έντιμους εθελοντές του πειραϊκού ρεπορτάζ και των εναλλακτικών μέσων, δημοσιογράφους όπως και νέους ακτιβιστές του διαδικτύου. Δίπλα μας, είναι έτοιμοι σε αυτή τη δουλειά, φίλοι καλλιτέχνες, δημιουργοί του design για να βοηθήσουν στο στήσιμο του επικοινωνιακού υλικού όταν έλθει η ώρα.
Η επικοινωνία μαζί σας γίνεται και θα γίνεται στο διαδίκτυο και στις γειτονιές.
Επικοινωνούμε με όλα τα ΜΜΕ, εθνικά και πειραϊκά, διαχέουμε ισότιμα την ενημέρωση.
Τι δεν κάνουμε: Δεν αναπαράγουμε fake news, δεν πληρώνουμε κάτω από το τραπέζι, δεν κάνουμε δώρο δήθεν διαφημιστικές σελίδες ούτε “συνδρομές”. Δεν στήνουμε χορηγούμενη σελίδα στο fb, ούτε στοχεύουμε με πληρωμένα sms σε ψηφοφόρους!
Έχουμε τη σκέψη να μην τυπώσουμε καν αφίσες και προκηρύξεις, ούτε βέβαια αεροπανώ στους δρόμους. Τους λόγους τους ξέρετε: περιβαλλοντική, οπτική ρύπανση, μεγάλη αντι-οικολογική σπατάλη χαρτιού και χρήματος. Υποσχόμαστε ότι θα το προσπαθήσουμε.
Οι Θεματικές Επιτροπές
Οκτώ εθελοντικές ομάδες εργασίας συν-σχεδιάζουν. Συμμετέχουν περισσότεροι από πενήντα Πειραιώτες, γυναίκες και άνδρες, με ειδίκευση λόγω γνώσης ή εμπειρίας στα επιμέρους ζητήματα: πανεπιστημιακοί, δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη της διοίκησης, μηχανικοί, δάσκαλοι, γιατροί, έμποροι, νομικοί, φαρμακοποιοί, φοιτητές και νέοι επιστήμονες, ακτιβιστές του περιβάλλοντος και της οικολογίας, άνθρωποι του αθλητισμού, βετεράνοι των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, επιχειρηματίες, στελέχη του λιμανιού και της ναυτιλίας. Επεξεργάζονται τα θέματα∙ από το περιβάλλον μέχρι τις τοπικές μονάδες υγείας, από το κυκλοφοριακό μέχρι τη φροντίδα μας για τα ζώα, αδέσποτα και κατοικίδια. Σχεδιάζουν τις εναλλακτικές λύσεις με γνώση και με διάλογο. Είναι τόσο απλό.
Η Οικονομική Ομάδα
Στην καρδιά της εκστρατείας βρίσκεται οι οικονομικοί μας υπεύθυνοι, για τη νόμιμη και διάφανη διαχείριση των εξόδων της εκστρατείας. Η κάθοδος στις εκλογές γίνεται με χαμηλό οικονομικό κόστος και υψηλό αποτέλεσμα. Ούτε θα πετάξουμε χρήματα, ούτε θα εξασφαλίσουμε “μεταγραφές“, ούτε θα στήσουμε πολυδάπανο υλικό, ούτε βέβαια θα “κλείσουμε συμβόλαια χρέους” με ανώνυμους πλούσιους χορηγούς. Αυτά για άλλους, όχι για εμάς.
Στηριζόμαστε στη μικρή εμφανή και δηλωμένη συνδρομή του κόσμου αλλά και στην πολύτιμη ανιδιοτελή προσφορά. Και… τα πάμε καλά.
Η Γενική Συνέλευση
Είναι ένας άγνωστος θεσμός για τις αυτοδιοικητικές κινήσεις του Πειραιά. Στις υπάρχουσες αυτοδιοικητικές κινήσεις, το πολύ-πολύ να συνεδριάζουν ενίοτε οι δημοτικοί σύμβουλοι υπό τον επικεφαλής. Υπάρχει μία εξαίρεση: Η μεγαλύτερη ιδρυτική συλλογικότητα της εκστρατείας μας, το “Λιμάνι της Αγωνίας” έστησε μία παράδοση είκοσι χρόνων: τη γενική συνέλευση των μελών του. Θα την συνεχίσουμε κατά γράμμα, και τώρα και μετά τις δημοτικές εκλογές. Συμμετέχουν, όχι μόνο τα μέλη του “Λιμανιού”, αλλά και τα μέλη των πολιτικών, τοπικών ή θεματικών σχηματισμών, οι δημοτικοί, οι διαμερισματικοί σύμβουλοι και οι βουλευτές. Όλες και όλοι συμμετέχουν ισότιμα. Όλες και όλοι, όσοι θεωρούν εαυτούς ενταγμένους σε αυτή την εκστρατεία, ανήκουν στη δημοκρατική γενική συνέλευση. Έχουν δικαίωμα στη συμμετοχή, στον σχεδιασμό και στις αποφάσεις.
Βήμα 2: ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝ-ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι Τοπικές Συναντήσεις
Ξεκινήσαμε από τα Καμίνια, με τη Δ’ Δημοτική Κοινότητα, την πρώτη τοπική μας σύσκεψη με εξαιρετικά αποτελέσματα. Συνεχίζουμε αυτή την εβδομάδα τις συζητήσεις στις γειτονιές:
· Α’ & Β’ Δημοτική Κοινότητα τη Δευτέρα 21-01-2019, 19:30 στην Αίθουσα Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου – Πραξιτέλους 236, Βρυώνη
· Ε’ Δημοτική Κοινότητα την Τετάρτη 23-01-2019, 19:30 στα Τοπικά Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ – Χορμοβίτου 269 (1ος όροφος), Ταμπούρια
· Γ’ Δημοτική Κοινότητα την Πέμπτη 24-01-2019, 19:30 στο Εργαστήρι Μιχάλη Κάσση – Τζιροπούλου 15, Νέο Φάληρο
Στις συναντήσεις αυτές δεν μιλάμε, αλλά ακούμε! Καταγράφουμε, συνομιλούμε με τους ανθρώπους και συν-σχεδιάζουμε την πολιτική μας για κάθε γειτονιά.
Το πρώτο ερωτηματολόγιο για τα μικρά καθημερινά ζητήματα
Για να μπορέσουμε να στήσουμε έναν ορθολογικό και αξιόπιστο μηχανισμό καταγραφής των “μικρών” προβλημάτων σχεδιάσαμε ένα απλό, εύχρηστο ερωτηματολόγιο. Σκουπίδια, πεζοδρόμια, πλατείες, πράσινο, φωτισμός, σχολεία, αθλητισμός σε κάθε γειτονιά. Συμπληρώνεται παντού, ηλεκτρονικά ή σε χαρτί. Ανταλλάσουμε με φίλους από άλλες πόλεις ανάλογη δημιουργική εναλλακτική εμπειρία για τη διαβούλευση στον δημόσιο χώρο: από την Αθήνα, την Καλαμάτα, τη Λάρισα και όχι μόνο. Από τη Βαρκελώνη, το Παρίσι, το Βερολίνο. Έτσι προχωράμε μαθαίνοντας.
Το πρώτο ερωτηματολόγιο θα το βρείτε εδώ:
Με την συγκέντρωση ενός ικανού δείγματος, αντιπροσωπευτικού και για τις πέντε δημοτικές κοινότητες, θα κοινοποιήσουμε αμέσως τα αποτελέσματα. Στοχεύοντας στις εφικτές λύσεις. Θα ακολουθήσουν άλλα που θα εμπλουτίσουν τον κοινωνικό διάλογο και θα φωτίσουν τις λύσεις. Το όνειρο όλων μας για τον Πειραιά.
Η πρώτη μας ανοικτή εκδήλωση
Είπαμε, να ανταμώσουμε όλες και όλοι στο επίσημο ξεκίνημα της εκστρατείας. Όχι σε μία παγωμένη αίθουσα με στημένους -όπως πρέπει- ομιλητές. Θέλουμε μία χαρούμενη συνάντηση όσων συνταξιδεύουμε σε αυτό το ωραίο ταξίδι. Ραντεβού λοιπόν, στο τέλος της εβδομάδας στον πολυχώρο
“Κρεμλίνο” https://www.facebook.com/kremlinostage/, την Κυριακή 27-1-2019 στις 19.30, Χαϊδαρίου 6, Γκάζι-Παπαστράτου.
Θα βρεθούμε στο πολύ όμορφο αυτό πρώην βιομηχανικό κτίριο, θα εξηγήσουμε τα βήματα, θα παρουσιάσουμε το όνομα του συνδυασμού μας και το πιο σημαντικό∙ θα περάσουμε καλά με φίλους και συντρόφους!
Με τις παραγωγικές τάξεις
Όλος ο Φεβρουάριος είναι αφιερωμένος σε συσκέψεις με επιμελητήρια, με επαγγελματικούς και επιστημονικούς συλλόγους, με συνδικάτα.
Είναι ανάγκη πέρα από τα τοπικά, τα μεγάλα και μικρά κοινωνικά/περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα για την κατάσταση της εργασίας και της οικονομίας. Για αυτό δρομολογούμε το πρόγραμμα των συναντήσεων αυτών.
Με τα υπουργεία και την αυτοδιοίκηση
Αν θέλει κανείς να διοικήσει έναν δήμο, πρέπει να ξέρει πως γίνεται αυτό. Να μάθει τι χρήματα υπάρχουν, τι χρέη, ποιό θεσμικό πλαίσιο, ποιά έργα τρέχουν ή θα τρέξουν, τι πάει καλά και τι πρέπει να αλλάξει,. Το γνωρίζουμε αρκετά καλά, συμμετέχουμε χρόνια σε αυτούς τους σχεδιασμούς, αλλά δεν φτάνει. Χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση. Θέλουμε και επιλέξαμε να ενημερωνόμαστε διαρκώς.
Έγιναν ήδη οι συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, τον Υπουργό Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη και την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Ο επόμενος μήνας είναι αφιερωμένος στις συναντήσεις με την Περιφερειάρχη Αττικής, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Διότι έχουν βαρύνοντα λόγο στα του Πειραιά και τα του λιμανιού.
Αποφασίσαμε να σπάσουμε για πρώτη φορά την στενή τοπικότητα, μία μακρά αρνητική παράδοση. Με βάση εκείνη την παράδοση, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά δεν καταδέχεται να συνομιλήσει με τους γείτονες υποβαθμισμένους πειραϊκούς δήμους για τα κοινά τους θέματα καθώς αυτό δεν αποφέρει ψήφους. Μπορεί για παράδειγμα να έχουμε ένα περιβαλλοντικό ατύχημα δίπλα μας, αλλά εμείς πρέπει να δηλώνουμε ότι δεν είναι αρμοδιότητα μας! Δεν σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε. Έτσι, συμβολικά, αρχίσαμε τις επαφές, με τον πιο παραμελημένο δήμο της πόλης, το Πέραμα και τον φίλο δήμαρχο του, Γιάννη Λαγουδάκη. Ακολουθούν οι συνέργειες με τους υπόλοιπους: Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Κοκκινιά, Μοσχάτο-Ταύρος. Έχουμε πολλά κοινά να πούμε και να διεκδικήσουμε.
Αφήνουμε για το τέλος τα δύσκολα∙ τους αρμόδιους υπουργούς οικονομίας, ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης. Αφού συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία και έχουμε τη δυνατότητα και την τεκμηρίωση για ισχυρά αιτήματα και διεκδικήσεις, τότε θα πάμε να τους βρούμε, κάπου τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
Με τους διευθυντές/ντριες και τους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά
Ακόμη ποιό σημαντικό από τα τετ-α-τετ με τους υπουργούς και τους δημάρχους, είναι η ευθεία και ειλικρινής συζήτηση με τους επικεφαλής τους διοικητικού μηχανισμού, τις διευθύνσεις και τους υπαλλήλους. Με όλους όσους έχουν την ευθύνη της λειτουργίας του Δήμου Πειραιά. Ήρθε η ώρα να γνωριστούμε! Δρομολογούμε λοιπόν, όχι περιοδείες στους διαδρόμους του δημαρχείου για χειραψίες, αλλά συναντήσεις εργασίας σε επίπεδο δημοτικών διευθύνσεων.
Βήμα 3: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Υπάρχουν δύο τρόποι για να στηθεί ένα εκλογικό πρόγραμμα:
Ο πρώτος είναι, το πρόγραμμα να στοχεύει να νικήσεις στις εκλογές “και μετά βλέπουμε”. Στο γράφουν επικοινωνιολόγοι, με βάση τι θέλει να ακούσει ο κόσμος, υπόσχεσαι και ελπίζεις να κερδίσεις. Το ζήσαμε ήδη με δραματικό τρόπο.
Ο δεύτερος είναι να προχωράς με προσεκτικά βήματα, ανοίγοντας θέματα και δοκιμάζοντας. Ακούς και συνομιλείς με ανθρώπους που γνωρίζουν, είτε είναι ειδικοί είτε βιώνουν την καθημερινότητα. Αφού το κάνεις αυτό, ιεραρχείς, μετράς τις δυνάμεις σου, σκέφτεσαι συμμαχίες και τότε λες την αλήθεια. Αυτά και ως εκεί μπορώ να πετύχω. Με τις δικές μας δυνάμεις, όχι εξαρτώμενος από ελεημοσύνες και παρακάλια. Ούτε με δηλώσεις τύπου “εγώ ήθελα, αλλά δεν με άφησαν”. Ανοίγουμε, λοιπόν, κάθε εβδομάδα την ατζέντα των δώδεκα κρίσιμων θεμάτων:
Ξεκινήσαμε με την Πειραϊκή, το Κυκλοφοριακό, τα Κενά Κτίρια, τον Αθλητισμό, το Λιμάνι και έπεται συνέχεια. Θα δημοσιοποιούνται τα θέματα συνεχώς απλώνοντας τον διάλογο, βάζοντας τα ερωτήματα. Θα ακολουθήσουν οι κοινότητες: Το Κέντρο, η Ευαγγελίστρια, η Γούβα και ο Προφήτης Ηλίας, η Καστέλα, το Νέο Φάληρο, η Σούδα, ο Απόλλωνας, τα Καμίνια, η Λεύκα, η Παλιά Κοκκινιά, ο Βώκος, τα Μανιάτικα και η Αγιά Σοφιά, ο Άγιος Δημήτρης και ο Άγιος Διονύσης. Έχουμε αρκετό δρόμο να περπατήσουμε ξανά στις γειτονιές μας. Είναι μία δημόσια ανταλλαγή θέσεων και ιδεών, για ψύχραιμους και νηφάλιους. Για σκέψεις και κυρίως για τεκμηριωμένες βιώσιμες λύσεις.
Εδώ κάτι προσωπικό: Μπορεί να γνωρίζω τον Πειραιά σαν το σπίτι μου, μπορεί να σχεδιάζω την πόλη πολλά χρόνια με την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα, να συμμετέχω σε πειραϊκές δράσεις και πρωτοβουλίες όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Όμως αυτό είναι λίγο. Χρειάζονται φρέσκες ιδέες μαζί με τις ώριμες, ευρύτατη κοινωνική συναίνεση δίπλα στους ειδικούς, ευστοχία και τόλμη ώστε να πετύχουν οι ριζικές αλλαγές.
Με έμπνευση και ρεαλιστικούς στόχους χτίζουμε το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Δήμου Πειραιά. Την προετοιμασία της επόμενης μέρας. Με λογισμό και μ’ όνειρο όπως λέγαμε πάντα.
Πως θα γίνει; Όλο το υλικό της διαβούλευσης θα είναι έτοιμο στο τέλος Φεβρουαρίου. Θα έχουν ολοκληρωθεί οι συναντήσεις, η συνθετική συζήτηση με τους φορείς, με την κοινωνία. Με την κεντρική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση. Θα είναι έτοιμη η δημοτική μας ομάδα, οι άνθρωποι οι οποίοι θα αναλάβουν τις ευθύνες. Τότε θα ξεδιπλωθούν οι πλήρεις προτάσεις, το πρόγραμμα της δημοτικής διακυβέρνησης.
Μετά, έχουμε μπροστά μας όλο τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον μισό Μάιο ως τις εκλογές. Θα το παρουσιάσουμε σε κάθε Πειραιώτη και Πειραιώτισσα, με τρόπους που θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντες. Σιγά μην δεν τα καταφέρουμε!
Πασαλιμάνι, 21 Ιανουαρίου 2019
Νίκος Μπελαβίλας
Νίκος Μπελαβίλας
Πηγή: Ο λογαριασμός του στο Facebook