Συνεντεύξεις

Paul Mason: Ο Μητσοτάκης θέλει να μοιάσει στον Μακρόν αλλά ενεργεί σαν τον Τραμπ

Ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Πολ Μέισον βρέθηκε στο Μέγαρο Μουσικής και μίλησε για όλα, στο πλαίσιο των διαλέξεων διαπρεπών προσωπικοτήτων της διεθνούς κοινότητας, που διοργανώνει το Megaron Plus για τέταρτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία µε το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστηµών του Κολεγίου Μπέρκµπεκ (Πανεπιστήµιο Λονδίνου), με τίτλο «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία».

Ο Πολ Μέισον ανέλυσε βήμα βήμα τις συνθήκες που έφεραν τον Κόρμπιν στην ηγεσία του κόμματος παρά τον σφοδρό πόλεμο που δέχτηκε εσωκομματικά από την δεξιά πτέρυγα, πιάνοντας το νήμα από το 2008. Ανέλυσε τη στρατηγική του κόμματος σε σχέση με το Brexit, υπογράμμισε την ανάγκη να καθίσουν σε ένα τραπέζι ηγέτες αριστερών και σοσιαλιστικών κομμάτων προκειμένου να συναποφασίσουν δράσεις για την ανακοπή της ανόδου της ακροδεξιάς και των φασιστικών μορφωμάτων.

Έκανε κριτική στη διάθεση της Aριστεράς να εστιάζει στις ήττες της τονίζοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να καταλάβουμε πως το δίλημμα δεν είναι νεοφιλελευθερισμός ή μια τέλεια αριστερά αλλά μια αριστερά με τις ατέλειές της που εξελίσσεται. Εξήγησε τι θετικό θα πυροδοτήσει στην Ευρώπη μια ενδεχόμενη διακυβέρνηση της Βρετανίας από το Εργατικό Κόμμα και τέλος σχολίασε την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα λέγοντας πως ο Κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να ειναι ο Έλληνας Μακρόν αλλά ειναι ο Έλληνας Τραμπ.

Σε σχέση με το Εργατικό Κόμμα και τον Κόρμπιν

«Πριν το 2008 μας έλεγαν: ήρθε το τέλος της ιστορίας αλλά αν ακολουθήσετε τους κανόνες της αγοράς θα είναι καλύτερα. Ήμουν στο σύνταγμα όταν σας τα έλεγαν αυτά που είχαν πει νωρίτερα  και στους Βρετανούς. Το πρωτότυπο εγχείρημα του νεοφιλελευθερισμού  είχε σαν σκοπό να διαλύσει τις συλλογικότητες και τις συνδικαλιστικές ενώσεις και το κατάφεραν έως έναν βαθμό. Ήθελαν να κάνουν ιδίως τους φτωχούς να νιώθουν αβοήθητοι. Το ‘ 14 χάσαμε και ψηφοφόρους και έδρες και υποστήριξα πως χρειαζόμαστε έναν αριστερό υποψήφιο. Αυτός ήταν ο Κόρμπιν. Προτείναμε να έχει τη δυνατότητα ο καθένας από τη βάση να ψηφίσει πληρώνοντας δύο λίρες. Αυτό το σώμα έβγαλε νικητή τον Κόρμπιν. Αρχισαν οι  φιλελεύθεροι  να μειώνονται συνέχεια εντός του κόμματος και θα σας πω πως το πετύχαμε αυτό.

Ο Κόρμπιν δεν ήταν ο πιο αριστερός υποψήφιος. Ήταν όμως ο πιο αριστερός βουλευτής . Είχε ξεκινήσει διάλογο με τους ρεπουμπλικάνους της Ιρλανδίας αλλά και με την Χαμάς. Δεν ήθελε μόνο να ενθαρρύνει την ειρήνη αλλά να υπάρχει διάλογος. Είναι ένας ανθρωπιστής. κάποιος έπρεπε να ανοίξει διάλογο. Επίσης  έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα  του κομουνιστικού  κόμματος κι έγινε πρωτοσέλιδο η πρωτοβουλία του αυτή. Έδωσε μάχη για να σταματήσει ο πόλεμος στο Ιράκ, ήταν αντίθετος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Μπλερ. Σε αυτά προστέθηκαν και δύο δημοσιεύματα. Μία  φωτογραφία του  Κόρμπιν από παπαράτσι που τον δείχνει στο μποστάνι του με ένα t shirt που έχει μια στάμπα της μόνης αντιφασιστικής ομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο . Έγραφε : Αν δεν υπάρχουν φωτοβολίδες δεν γίνεται γιορτή. Καταλαβαίνει κανείς  ότι συνδέεται αυτόματα με το αντιφασιστικό κίνημα. Αρχισαν να έρχονται κοντά μας περισσότεροι νέοι άνθρωποι.

Κέρδισε εύκολα τους κεντρώους γιατί είχαν προσχωρήσει πολλά νέα μέλη στο κόμμα και προσπάθησε να συμπεριλάβει κεντροαριστερούς. Ο  Βαρουφάκης για παράδειγμα  που ήταν εντυπωσιακή προσωπικότητα δεν άρεσε σε πολλούς οπαδούς μας. Ο Κόρμπιν όμως προσπάθησε να φέρει και τους μεν και τους δε κοντά και με τον ανθρωπισμό και την διαλλακτικότητα που τον διακρίνει τα κατάφερε. Μετά το Brexit προσπάθησαν εσωκομματικά να τον πλήξουν. Ο κόσμος όμως , αν και έπρεπε αυτή τη φορά να πληρώσει 25 λίρες για να ψηφίσει , τον εξέλεξε ξανά. Οι παλιοί είχαν δώσει γραμμή στους ακτιβιστές για αμυντική προεκλογική εκστρατεία. Υπήρχαν βουλευτές μας μάλιστα που μοίραζαν φυλλάδια εναντίον του Κόρμπιν.»

Το μανιφέστο

«Το μανιφέστο μας είναι με έναν τρόπο στηριγμένο στους τρεις Αντώνηδες. Τον Τόνι Μπεν τον ηγέτη μας στις δεκαετίες ΄70 – ΄80, τον Αντόνιο Γκράμσι γιατί υπήρχε στην αριστερά η παράδοση του ευρωκομουνισμού και τον Αντόνιο Νέγκρι. Είχαμε ένα μανιφέστο λοιπόν με σαφείς προτάσεις . Με φόρους στους πλούσιους και τις εταιρείες για να τα δώσουμε στην ενίσχυση ιατρικών υπηρεσιών. θέλαμε να μειώσουμε δίδακτρα στα πανεπιστήμια.

Θέλαμε ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη φορολογική πολιτική. Το τρίτο ήταν η La Remontada . Μάθαμε από τους Ποδέμος καταλάβαμε πως αντέστρεψαν το κλίμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επίσης είχαμε το Momentum,  δηλαδή την εκστρατεία του 2015 από την οποία μας έμειναν 140 χιλιάδες μέλη στην πλειοψηφία τους νέοι και δυναμικοί ακτιβιστές. Έχουμε ακτιβιστές που κάνουν σεμινάρια σε οπαδούς του Σαντερς. Το Momentun διευρύνεται. Αν ήταν κόμμα θα ανήκε στην ευρωπαϊκή αριστερά. Δεν είναι κόμμα,  είναι  μια μηχανή που ενεργοποιεί τους μηχανισμούς του κόμματος γιατί θέλουμε να προωθήσουμε μια διαφορετική ατζέντα όχι άλλη μια σχολή μαρξιστικής θεωρίας. Έτσι καταφέραμε και στριμώξαμε τους συντηρητικούς.»

Οι προκλήσεις

«Χρειαζόμαστε κίνημα. Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι έχουμε τόσες χιλιάδες μέλη,  δεν έχουμε κοινωνικό κίνημα σε αντίθεση με την Ελλάδα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση αλλά υπάρχει ένα κίνημα που λειτουργεί ανεξάρτητα και συχνά κόντρα στην κυβέρνηση. Και επίσης άλλου είδους τεχνοκρατικό προσανατολισμό….. Αν ο Κόρμπιν κατακτήσει την εξουσία είτε μόνος είτε σε συνεργασία με άλλους,  μπορούμε να δημιουργήσουμε  μια προοδευτική κυβέρνηση που θα περιορίσει τον νεοφιλελευθερισμό. Μπορεί να μην αντέξουμε το πλήγμα των αγορών, μπορεί να καταρρεύσουμε. Θέλουμε απασχόληση στις πόλεις που έχουν καταρρακωθεί, να αυξήσουμε μισθούς να γίνει αναδιανομή   του πλούτου Ο πυρήνας ωστόσο του νέου προγράμματος είναι ο δανεισμός 250 δισεκατομμυρίων λιρών που θα χρησιμοποιηθούν για την ίδρυση μιας Εθνικής Τράπεζας Επενδύσεων. Βρισκόμαστε σήμερα στο τελικό στάδιο κατάρτισης του σχεδίου δαπανών αυτής της τράπεζας σε εθνικό επίπεδο. Και πάνω από όλα αυτά βρίσκεται ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ξέρετε όταν ήρθα να δω τον Τσίπρα πριν κερδίσει την εξουσία, είδαμε πως έχει επηρεάσει το βαθύ κράτος τη χώρα σας.  Στη Βρετανία  δεν ισχύει αυτό. Και ο στρατός και η αστυνομία λειτουργούν σύμφωνα με το κράτος δικαίου. Δεν έχουμε ας πούμε δυνάμεις Δέλτα ή αστυνομικούς με πολιτικά στις διαδηλώσεις. Έχουμε όμως το βαθύ κράτος του εξωτερικού . Υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες που λειτουργούν ως δυνάμεις αντικατασκοπείας και επηρεάζουν τις εκλογές. Κι αυτό είναι Κάτι ακόμα που έχουμε να παλέψουμε»

Brexit: Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ψήφο εκατομμυρίων ανθρώπων

«Το 1/3 των ψηφοφόρων μας ψήφισε υπέρ και κάποιοι αλλάζουν στάση σήμερα και λένε ότι θα προτιμούσαν να μείνουν. Σε κάποιες περιοχές υπάρχουν πολλοί που επιμένουν στο Brexit. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν απόφαση εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν μπορούμε να το ανατρέψουμε όπως πήγαν να κάνουν πραξικοποιηματικά άλλοι . Εμείς θα κάνουμε ήπιο Brexit. O Kόρμπιν θα ήθελε να δώσει τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ξανά ψηφίσουν. Φεύγοντας από ΕΕ πρέπει  να σεβαστούμε τη νομοθεσία. Κάποιοι υποστηρίζουν ένα αριστερό Brexit. Με δεδομένο ότι η επιλογή είναι να φύγουμε, θέλουμε όσο γίνεται να αποφύγουμε ρήξη με την Eυρώπη. Δεν μπορούμε να κάνουμε άμεσα κρατικοποιήσεις ή εθνικοποιήσεις γιατί υπάρχουν οι συνέπειες του νόμου. Όλα είναι πιθανά μπορεί να υπάρξει ή να μην υπάρξει Brexit. Αλλά εμείς θα κάνουμε διαπραγμάτευση σε όλα τα σημεία ακόμα και στη συνθήκη της Λισσαβόνας. Θα συγκρουστούμε με χρηματοοικονομικές αγορές. Θα έχουμε ξέρετε ανθρώπους κι εμείς που από την πρώτη μέρα θα στοιχηματίζουν στην κατάρρευση της λίρας.»

Για την άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού

«Υπάρχουν άνθρωποι στα εργατικά στρώματα που έχουν εκπαιδευτεί πολιτικά μόνα τους. Οι νέοι είναι εύκολη λεία για την ακροδεξιά . Πρέπει να γίνουμε πιο ισχυροί στις περιοχές αυτές. Πρέπει να μιλήσουμε με τους ανθρώπους αυτούς και να τους πούμε τη δική μας ιστορία. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Δεν θέλουμε μια  Ευρώπη με φράκτες,  στρατόπεδα και δολοφονημένους δημοσιογράφους. Το δίλημμα όμως δεν είναι ανάμεσα σε αυτό και σε τέλεια αριστερά. κανείς δεν είναι τέλειος. Η μάχη θα συνεχιστεί με τις ατέλειές μας. Θέλουμε να προχωράμε. Πιστεύουμε ότι μπορούμε κι εμείς να επηρεάσουμε τα άτομα που ζουν σε περιοχές που επικρατούν οι ακροδεξιοί και να τους πούμε μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Παντού στα συντηρητικά κόμματα παρεισφρέουν ακροδεξιοί. Στη Βρετανία αλλά και στην Ελλάδα όπου  ο Μητσοτάκης θέλει να μοιάσει στον Μακρόν αλλά ενεργεί σαν τον Τραμπ.

Υπάρχει μια φασιστική διεθνής. Υπάρχουν φασιστικά μορφώματα, η ακροδεξιά των ΗΠΑ που είναι ζώνη μεταφοράς. Έχουμε και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο  και οι αριστεροί νιώθουν άσχημα δίπλα τους. Πρέπει όμως όλοι οι αριστεροί να κάτσουν σε ένα τραπέζι να συμφωνήσουν πως θα καταπολεμήσουμε τον φασισμό και θα προφυλάξουμε τη δημοκρατία. Στον 1o παγκόσμιο πόλεμο έγινε μια τέτοια διεθνής. Να συνεργαστούν λοιπόν τα κόμματα της αριστεράς με τα αριστερά κόμματα των πρασίνων. Υπάρχουν οι βάσεις για να γίνουν δράσεις . Θα πρέπει να εξηγήσουμε στους πολιτικούς ηγέτες όπως ο Τσίπρας και Ιγγλέσιας ότι μπορεί να έχουν συνηθίσει το ότι είναι σημαντικοί στις χώρες τους πρέπει  όμως να υπάρχει  μια συναντίληψη πάνω στο θέμα αυτό και να γίνουν συμμαχίες από την Ευρώπη έως τον Καναδά. Αν κατακτήσουμε την εξουσία θα έχουμε μια διαφορετική σύνοδο κορυφής και οπωσδήποτε θα διευκολυνθούν αυτές οι πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αριστεράς. Η αριστερά δεν πρέπει να παραμείνει στη διάθεση της ήττας αλλά να εργαστεί για να κερδίσει την εμπιστοσύνη»

Για το φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση

«Η μετανάστευση από τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης μας έχουν επηρεάσει. αλλά το θέμα δεν είναι τα ημερομίσθια και οι μισθοί. Είναι καλή ιδέα να έρθουν 3 εκ άνθρωποι; Εμείς λέμε ναι , αλλά η ελίτ ποτέ δεν το διευκόλυνε ουσιαστικά αφού στρατολόγησε ανθρώπους που δεν έχουν δικαιώματα. Έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους που ενσωματώθηκαν στην κοινωνία που κάποιοι έγιναν βουλευτές. Το πρόβλημα με τη μετανάστευση από την ανατολική Ευρώπη είναι το πως θα γίνει. Είπαμε ότι αν μείνουμε στην ενιαία αγορά και πρέπει να επιβάλλουμε κανόνες για το πως θα ζουν αυτοί οι άνθρωποι για να μη γίνονται θύματα εκμετάλλευσης. Τα 3 εκ. ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα τα σεβαστούμε. Έχουμε ψηφοφόρους που έχουν Ινδικό εστιατόριο πχ και δεν τους επιτρέπεται να φέρουν μάγειρα από Ινδία . Είμαστε μια πρώην αυτοκρατορία έχουμε οδηγήσει μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο ανθρώπους σε λιμό στο Μπαγκλαντές. Ο νεοφιλελευθερισμός κατέστρεψε τα πάντα. Το μόνο που απόμεινε είναι μια αίσθηση κοινότητας. Πρέπει πρώτα να πείσουμε τον κόσμο ότι οι κανόνες για την ελεύθερη μετακίνηση των μεταναστών είναι δίκαιοι.»

Για το αν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμα του το Εργατικό Κόμμα

«Έχουμε ζήσει ήττες, τον Θατσερισμό, το συνδικαλιστικό σώμα που διαλύθηκε…. ποιος είναι ο στόχος; Ήδη έχεις μεταθέσει την εστίαση πλέον. Πιστεύουμε ότι με ένα αριστερό πρόγραμμα μπορούμε να κερδίσουμε. Τώρα που ανακτήσαμε τον μηχανισμό του κόμματος δεν χρειάζεται να πάμε ακόμα πιο αριστερά. Θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε κι ένα κόμμα σαν το ΠΟΤΑΜΙ που έχετε στην Ελλάδα άρα θέλουμε σοσιαλιστική συμμαχία. Ένα κίνημα. Έκανα φίλους στην Ελλάδα το ’15 είχα πει ότι ανησυχώ ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην υλοποιήσει  το πρόγραμμα του. Και ένας από αυτούς μου είπε : έστω και μία  πρόταση να υλοποιήσει θα αλλάξει η κατάσταση. έτσι λέω κι εγώ σήμερα. Και το 1/3 του προγράμματός μας να υλοποιηθεί θα είναι κέρδος»

Φωτεινή Λαμπρίδη

Πηγή: TVXS