Micro

Πίσω από τη βιτρίνα

Δεν είναι καθόλου εύκολο να μιλήσει κανείς για το Μενίδι, το Ζεφύρι, τα Άνω Λιόσια κι όλες τις άλλες περιοχές που κατοικούν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες Ρομά. Οι δυσκολίες είναι πολλές κι έχουν να κάνουν με την ιστορία της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας, τις ιδιαιτερότητες της Δυτικής Αττικής, τη σχέση των Ρομά με το κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, κι ένα σωρό ακόμα παράγοντες.

Οι ευκολίες λοιπόν, οι οποίες περίσσεψαν αμέσως μετά το τραγικό συμβάν του 11χρονου μαθητή στο Μενίδι από τη σφαίρα όπλου κατοίκου της περιοχής, κατά τη διάρκεια γλεντιού σε σπίτι, είναι άκρως υποκριτικές και εντέλει επικίνδυνες. Η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψε πως υπάρχουν στην Αττική περιοχές με έντονη παραβατικότητα. Και ποια ήταν η λύση που πρότεινε; Καταστολή σε σημείο που να παραπέμπει ευθέως σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Όπως ήταν αναμενόμενο, το πλαίσιο αυτό έδωσε την ευκαιρία στους φασίστες της Χρυσής Αυγής να αναπτύξουν τη δράση τους.

Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί να εμφανίζεται ως άσπιλο και άμωμο. Και, την ίδια στιγμή, ποντάρει επικοινωνιακά στην ατζέντα της ασφάλειας, με όρους παρμένους απευθείας από το λεξιλόγιο του πρώην δήμαρχου της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι που ήταν στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων. Βεβαίως, το ότι ένα κόμμα της νεοφιλελεύθερης δεξιάς επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη λογική «νόμος και τάξη» δεν συνιστά πρωτοτυπία. Η… πρωτοτυπία έχει να κάνει με το ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πώς φτάσαμε ως εδώ.

Είναι  λοιπόν απορίας άξιο τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα να δηλώνουν άγνοια για το τι συμβαίνει στο Μενίδι. Για τα δίκτυα παραοικονομίας που έχουν στηθεί με τη σιωπηλή ανοχή του κράτους, για την εγκατάλειψη των συγκεκριμένων περιοχών, για τις ελλείψεις στοιχειωδών κοινωνικών και χωροταξικών υποδομών. Είναι κυριολεκτικά γελοίο πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης να αγνοούν ότι στις συγκεκριμένες περιοχές διεξάγεται εμπόριο ναρκωτικών εδώ και χρόνια. Είναι αστείο να εμφανίζονται άναυδοι όλοι αυτοί με την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία. Δεν πέρασαν πολλά χρόνια άλλωστε από την εποχή που ο νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, δικαιολογούσε τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των μεταναστών εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, λέγοντας πως πρόκειται για «σκάγια στον αέρα που στην πτώση πέτυχαν και τραυμάτισαν κάποιους ελαφρά. Τί το περίεργο βλέπετε;». Έλα ντε. Μήπως και ο επικεφαλής της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, αγνοεί τα περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας που αφορούν την γενέτειρά του Κρήτη;

Χρήστος Σίμος