Βίντεο

Πέτη Πέρκα: Πολύ λίγα που ήρθαν πολύ αργά τα μέτρα της κυβέρνησης για το αγροτικό ρεύμα

Ομιλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, επί της τροπολογίας για το αγροτικό ρεύμα στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια της Βουλής
Πολύ λίγα που ήρθαν πολύ αργά χαρακτήρισε τα μέτρα για το αγροτικό ρεύμα, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα. Η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει τη σύναψη διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και αγροτών για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.
Σημείωσε ότι η τροπολογία δεν ορίζει καν ποια θα είναι η τιμή ρεύματος για τους αγρότες ενώ, η κυβέρνηση διαρρέει ότι θα πολύ υψηλές, ανάμεσα στα 9 και 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μάλιστα για μία δεκαετία που θα είναι και η χρονική διάρκεια των διμερών συμβολαίων.
«Μετά από την πίεση των αγροτών, τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα μειώσει το αγροτικό ρεύμα τουλάχιστον κατά 30%. Βάσει λοιπόν της Μέσης Τιμής Αγοράς για τον Φεβρουάριο που έκλεισε στα 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα (88,526 €/MWh) τότε, το τουλάχιστον 30% πρέπει να είναι 6,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ας δεσμευτεί λοιπόν η κυβέρνηση για αυτήν την τιμή στα διμερή συμβόλαια που προωθεί και για τους αγρότες με την παρούσα τροπολογία αν θέλει να την υπερψηφίσουμε», δήλωσε.
Ειδικότερα η κριτική της Πέτης Πέρκα επικεντρώθηκε στους κάτωθι άξονες κριτικής:
-η κυβέρνηση αλλάζει διαρκώς τις προτεραιότητες σύνδεσης των έργων ΑΠΕ με Υπουργική Απόφαση και έχει μετατρέψει το μοίρασμα του κοινόχρηστου ηλεκτρικού χώρου σε ρουσφέτι. Αυτό το έχουμε πει, κύριε Υπουργέ πολύ συχνά.
-οι διμερείς συμβάσεις (PPAs) άργησαν τέσσερα χρόνια. Ενώ τα διμερή συμβόλαια μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών έργων ΑΠΕ είναι ένα εργαλείο που μπορεί να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις διακυμάνσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση έχει επιλέξει η τιμή ρεύματος να διαμορφώνεται σχεδόν πλήρως στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.
-οι αγρότες θα μπορούσαν να παράγουν το δικό τους ρεύμα μέσω αυτοπαραγωγής και Ενεργειακών Κοινοτήτων ώστε, σε πέντε χρόνια η τιμή αγροτικού ρεύματος να είναι μηδέν. Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση έρχεται να διορθώσει άλλο ένα λάθος της επειδή, η συμμετοχή των αγροτών στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» ήταν πολύ μικρή, κυρίως λόγω του μικρού ανώτατου ορίου ισχύος που ήταν στα 10 κιλοβάτ και τώρα αυξάνεται στα 50 κιλοβάτ.
-δεν είναι σαφές αν η πραγματική στόχευση της Κυβέρνησης είναι να λύσει το πρόβλημα ενεργειακού κόστους των αγροτών ή τελικά να λύσει το πρόβλημα πάλι κάποιων παραγωγών ΑΠΕ, που είναι χαμηλά σε προτεραιότητα σύνδεσης.
Κλείνοντας είπε: « Άρα, σήμερα καλούμαστε να υπερψηφίσουμε μία πρόθεση, ένα γενικό στόχο που δεν εξειδικεύεται; Και σας θέτω το ερώτημα. Θα δεσμευτεί η Κυβέρνηση για χαμηλές τιμές αγροτικού ρεύματος κοντά στα έξι (6) λεπτά την κιλοβατώρα ή θα ξεπερνούν πάλι τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα; Σε αυτή την περίπτωση όπως καταλαβαίνετε μας εμπαίζετε και εμάς αλλά κυρίως τους αγρότες».