Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν άντεξε τις παλινωδίες στην πολιτική γραμμή και τον αυταρχισμό του ΠΑΣΟΚ του πάλαι ποτέ ενωμένου Κινήματος Αλλαγής και αποχώρησε, όντας ο μεγαλύτερος εταίρος της συμμαχίας μέχρι τότε. Θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο με τη ΔΗΜΑΡ ή τους άλλους εταίρους;
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε συνέντευξη του στα «Νέα», δεν ξεκαθάρισε ακριβώς τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του και ο ίδιος ως βουλευτής σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών, όποτε αυτή έρθει στη Βουλή: «Δεν είναι δυνατόν τα εθνικά θέματα να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα ενός νέου στείρου δικομματισμού, όποιος ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών να θεωρείται ότι στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και όποιος την καταψηφίσει τη ΝΔ! Επιτέλους στα εθνικά θέματα απαιτείται η μέγιστη υπευθυνότητα. Σε κάθε περίπτωση, όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, θα αποφασίσουμε τη στάση μας». Παρόλα αυτά, ο κ. Θεοχαρόπουλος θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα στηρίξει τη συμφωνία, ιδιαίτερα αν ο πρωθυπουργός δεσμευτεί να προκηρύξει εκλογές αμέσως μετά την κύρωσή της.
Αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο πρόβλημα μεταξύ των κομμάτων που δημιούργησαν το 2015 τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οι αποκλεισμοί υποψηφίων της ΔΗΜΑΡ (π.χ. στην Άρτα) έχουν θορυβήσει τη ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε πως: «σήμερα το Κίνημα Αλλαγής, παρά τη δική μου θέση για άμεση δημιουργία ενιαίου φορέα, έχει αποφασίσει να παραμείνει πολυκομματικός φορέας. Είναι εύλογο λοιπόν ότι τα κόμματα που το συναπαρτίζουν πρέπει να έχουν κοινοβουλευτική παρουσία. Με αυτό το πνεύμα επιχειρούμε να επιλύσουμε τα ζητήματα που αφορούν την κατάρτιση των ψηφοδελτίων».
Κομματική πειθαρχία
Αν η διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ είναι σχετικά καινούργια κατάσταση για το ΚΙΝΑΛ, η κριτική του κ. Ραγκούση ή του κ. Μπίστη είναι μόνιμη κατάσταση. Ωστόσο, η κ. Γεννηματά έχει αποφασίσει να επιβάλλει κομματική πειθαρχία για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ προχωράει την προετοιμασία του φορέα για τις εκλογές. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ παρουσίασε πριν λίγες ημέρες του πρώτους 230 υποψηφίους για τις εθνικές εκλογές σε όλες τις περιφέρειες, κάτι που αναμένεται να έχει συνέχεια, αν και εκεί υπάρχουν προστριβές. Για παράδειγμα, ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ήθελε την κ. Καϊλή, σημερινή ευρωβουλεύτρια, για υποψήφια δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η ίδια αποφάσισε να κατέβει στις ευρωεκλογές.
Η πολιτική γραμμή που χαράσσει η κ. Γεννηματά παρέμεινε σταθερή και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για τον προϋπολογισμό του 2019. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ συνόψισε πως «από το 2010 η χώρα, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που επέλεξαν την πόλωση και το διχασμό, πλήρωσε τρία μνημόνια. Οχτώ χρόνια μετά συνεχίζουν με τα ίδια μυαλά. Με το “φύγε εσύ, να έρθω εγώ για να γίνω πρωθυπουργός και πετροβόλα εσύ από την πλατεία, δεν πειράζει”. Κι ας πληρώσει ο τόπος ένα νέο μνημόνιο, 4ο κανονικό. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών. Χρειάζεται πολιτική ανατροπή. Μια προοδευτική αλλαγή με εθνικές προτεραιότητες, με έμπνευση και γνώση, με σχέδιο και μέθοδο, για την πατρίδα και όχι για τα κόμματα μας. Αυτή είναι η κληρονομιά της δικής μας παράταξης. Αυτό θα πετύχουμε με την καθοριστική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής».
Τέλος, στις 20 Δεκεμβρίου παρουσίασε το νέο του βιβλίο στο Γαλλικό Ινστιτούτο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Βενιζέλος, με τίτλο: «Η Δημοκρατία μεταξύ Συγκυρίας και Ιστορίας: Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος». Έτσι κι αλλιώς, η αυτόνομη πολιτική δράση του πρώην αντιπρόεδρου της κυβέρνησης συνεχίζεται σε κάθε επίπεδο, μιας και παράγει ένα δικό του πολιτικό λόγο, χωρίς να φαίνεται να έχει διαβουλευτεί προηγουμένως με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.
Βασίλης Ρόγγας
Πηγή: Η Εποχή